algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 20°
25°

Benet i Jornet: «El poder fa el que li rota. No mereix tenir cap consideració»

Dia 6 d’abril va morir a Lleida el dramaturg i guionista barceloní, Josep Maria Benet i Jornet. Dia 3 de febrer de 1997, Ignasi Abat el va entrevistar per al setmanari valencià El Temps. En aquell moment, Benet i Jornet, escrivia el final de la sèrie Nissaga de poder. L’autor de Poble nou llavors compaginava la feina de guionista de telesèries amb la de dramaturg i Abat va escriure que l’any 1997 feia tants d’anys que es dedicava al teatre com obres tenia escrites. Reproduïm avui per als lectors del dBalears aquella entrevista, a mode de recordatori.

Ignasi Abad: La tria d’intèrprets que ha fet Ventura Pons per a protagonitzar Actrius s’assembla molt a la que vostè tenia al cap quan va escriure l’obra, oi?

Josep Maria Benet i Jornet: Jo mai vaig pensar que Núria Espert o la Rosa Maria Sardà farien aquesta obra. Les actrius que hi ha a la pel·lícula interpreten de manera esplèndida els personatges. També és cert que d’una manera superficial l’obra agafa com a punt de referència personatges reals entre els quals hi havia l’Espert i la Sardà. A mi no m’interessava parlar de la Sardà, ni de l’Espert, ni de ningú en concret, sinó presentar dos models de vida, o dues maneres d’entendre la vida que no tenen res a veure ni amb la Sardà ni amb l’Espert, literalment. Ara bé, hi ha moltes anècdotes tretes de la vida real, i aquests dos models els tenia presents, per utilitzar-los.

Ignasi Abad: Continua considerant E.R. com una obra menor dins els seus textos?

Benet i Jornet: És una obra que m’agrada molt. Jo tinc 34 obres, incloses unes quantes de curtes. Si n’hagués de salvar deu, entre aquestes hi hauria E.R. De les cinc o sis últimes, aquesta va significar un moment de relaxació. És una obra una mica menys densa que les que he escrit abans i després. Menys densa que Fugaç i que Desig, i menys densa també que Testament i El gos del tinent, que són les que vénen després. En aquest sentit sí que és una obra un pèl menor.

Ignasi Abat: Desig, Fugaç i Testament fan un conjunt, totes tres?

Benet i Jornet: Per temàtica hi ha una relació, almenys, bastant gran entre Fugaç i Testament. Amb Desig vaig retrobar una manera diferent d’escriure, en la qual em trobo molt còmode. I amb El gos del tinent el que faig és una obra política, que ara ja feia temps que no en feia cap.

Ignasi Abat: Una obra política?

Benet i Jornet: És una obra molt negra plena d’indignació, i on parlo del poder. Transcorre en un bordell. Només té quatre personatges i és un intent d’explicar l’atroç poder del poder. És a dir, el que pot arribar a fer el poder impunement, en qualsevol societat. No únicament a Llatinoamèrica o a l’Àfrica, sinó a França, a l’estat espanyol, a Catalunya, a Barcelona, a la Via Laietana, a on sigui...

Ignasi Abat: Què li ha fet a vostè el poder?

Benet i Jornet: Home, jo vaig aguantar molts d’anys el Franco. Jo sóc dels que pensen que no estem sols al món, i que hem de mirar una mica l’aventura col·lectiva en què estam immersos. Les meves preocupacions individuals són molt importants. Però aquestes preocupacions van emmarcades dins d’un col·lectiu i aquest col·lectiu està regentat per gent que fa el que li dóna la gana. Que tortura, que mata, que fa el que li rota. I això em té terroritzat, indignat.

Ignasi Abat: S’hi refereix genèricament, o a casos concrets?

Benet i Jornet: El poder de tot arreu, inclòs el de l’estat espanyol. Des del PP fins a CIU, passant pel PSOE. Per mi, unes persones que ocupen el poder mentre es tortura a les presons i a les comissaries, com passa avui en dia a cada instant, no mereix cap mena de respecte.

Ignasi Abat: El fet que estreni Testament a Madrid abans que a Catalunya, és un fet gairebé inèdit, oi?

Benet i Jornet: No. És la segona vegada que em passa, desgraciadament. Revolta de bruixes es va estrenar l’any 1980, precisament al mateix teatre on s’ha estrenat ara Testament, el María Guerrero. Són casualitats de la vida, perquè jo a Madrid no hi he tingut molta relació, desgraciadament. Ara en tinc més.

Ignasi Abat: A Madrid l’estimen més que aquí?

Benet i Jornet: No, no, no. Jo penso que sóc una persona molt afortunada. Segurament més afortunada del compte, i que tinc molta sort al meu país.

Ignasi Abat: Com veu aquesta moda del teatre català a Madrid?És realment una moda o un reconeixement?

Benet i Jornet: Recordo que, quan hi anava l’any 1980 pels assajos de Revolta de bruixes, Madrid tenia una gamma teatral que feia enveja. I ara en canvi, tot i la por que tinc que les coses canviïn d’un moment a l’altre, penso que la situació teatral de Barcelona és molt millor que la de Madrid. Es fa un teatre de factura més arriscada, més moderna, més interessant, en definitiva, amb les excepcions que convingui. Es fa millor teatre aquí, i a més és exportable.

Ignasi Abat: El fet que hagi estrenat abans a Madrid que a Barcelona és per un problema de sales?

Benet i Jornet: Aquesta obra me l’havia demanada en principi el Domènec Reixach, del Romea, però quan la va llegir no li va agradar. Al Teatre Lliure sí que li agradava, i ho va voler fer en coproducció amb el Mercat de les Flors. Però hi havia un problema econòmic i es va haver d’ajornar. En aquell moment, els de Madrid m’ho van demanar, i els vaig dir que endavant. Qui s’ho ha quedat finalment aquí és el Grec, però com que no hi ha finançament, ho paga Focus. El local que utilitzaran, pagant ells el muntatge, serà el Romea, i qui ho dirigirà serà el Sergi Belbel. Si no s’hagués fet d’aquesta manera, el Sergi i jo estàvem disposats a estrenar amb Focus en una sala petita, amb quatre rals.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Jaume, fa dervers d'un any

Bé, la proposta de recuperar entrevistes antigues publicades a la revista El Temps, fa molta d'estona que la vaig fer al dBalears. El format no es decidesc jo, si el dBalears decideix publicar-les amb aquest format, a mi m'és igual, no hi posaré emperons, i si el canvia tampoc, tot i que la feina de transcripció la faig jo.

Valoració:0menosmas
Per Mateuet, fa dervers d'un any

Jaume, no és de rebut que copiïs una entrevista sencera i la passis com un article...

Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris