nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
12°

Un avís ben eloqüent

Diverses entitats i moviments socials de les Illes Balears han fet públic un manifest on proposen posar «la vida al centre de les polítiques públiques, prenent decisions valentes respecte a l’emergència climàtica i encarant amb un actitud resolutiva i transformadora i des del diàleg social -ampli i divers- el model socioeconòmic» i exigeixen que «la sortida de la crisi sanitària tengui com a pilars fonamentals la justícia social, climàtica i ambiental i la cura del territori i les persones, com a base d’una nova economia».

Malgrat que moltes de les persones que avui ocupen llocs de responsabilitat política institucional a les Illes Balears, comparteixen, genèricament, les reflexions i demandes que inclou el manifest, existeix el perill que es deixin arrossegar per inèrcies molt potents i molt antigues i pels interessos de gent molt poderosa, que disposa de molts mitjans i multitud de recursos i que viu de meravella a costa de depredar allò que és de tots.

Per això consider ben oportú el manifest i ben interessants les propostes que conté i les que l'acompanyen formulades per àmbits.

Calen actuacions urgents de rescat social, reduir les desigualtats, aturar les inèrcies destructives, decréixer en l'ús de recursos, atendre l’emergència climàtica, canviar els patrons actuals de producció, consum i desplaçaments, i desmercantilitzar la vida.

La crisi mundial provocada per la pandèmia de coronavirus covid-19 és, sobretot, com ja hem dit en altres ocasions, una tragèdia. Encara m'escarrufa sentir en alguns mitjans que han mort 'només' dos centenars de persones...

Però aquesta crisi mundial és també un avís (el darrer?) d'una crisi de dimensions molt superiors a l'actual que ja ha començat a desfermar el canvi climàtic. Una crisi que, sincerament, no sé si som a temps d'evitar, però que, segur, que som a temps, tal i com han demostrat aquestes setmanes de confinament, de pal·liar.

En les actuals circumstàncies, parlar d'oportunitat em sonaria, fins i tot, cínic. Basta dir que ens convé fer cas d'aquest avís i exigir, però també contribuir a trobar sortides a la crisi que tenguin com a pilars fonamentals la justícia social, climàtica i ambiental i la cura del territori i les persones, com a base d’una nova economia.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris