algo de nubes
  • Màx: 12°
  • Mín:
11°

L’espanyol (segons el món) o el castellà (segons uns quants) està en perill de desaparició

Començaré explicant part del títol. Per què espanyol (segons el món), perquè si operau amb qualsevol companyia d’arreu del món, a l’hora de demanar-vos la llengua, en desplegarà 50, 60 o més, i mai no apareix la paraula castellà, sinó que apareix la paraula espanyol o spanish. Clar i els que aspiren a tenir una Espanya com cal i no colonitzadora diran que és elc castellà, ja que juntament a aquesta llengua hi ha també el català, l’euskera, el galaico-portuguès, etc. Jo pens que és l’espanyol, ja que és l’única llengua que protegeix Espanya encara que es converteixen en anticonstitucionals, cosa que no els importa ja que el TC només persegueix catalans.

Fa estona que els partits dretans varen percebre o els ho va fer a saber el laboratori d’idees peperes (la FAES) que la qüestió de la llengua era una font de vots, ja que l’egoisme universal fa que qui té una llengua majoritària en nombre de parlants es pensi esser multimilionari i està content si la seva llengua devora les properes. Doncs d’aquest pensament troglodita no se’n salva ningú. Fins i tot, els qui es presenten com a socialistes, o en castellà “sociolistos”, del PSC volen desmitificar el que en diuen tabú de la immersió. La seva portaveu al Parlament, Eva Granados afirma que no permetran que el castellà es tracti com una llengua estrangera. Ja que diu que el seu partit està en contra del monolingüisme. Tant si ho diuen els vells dretans com si ho diuen aquests nou dretans, sempre han demostrat que volen esser entesos en tots i no saben res de res en cap matèria. No es cansen de fer el ridícul, ni d’estar al servei del capital. Allà on s’ha fet ensenyament en català, els experts, els mestres, els professors, els lingüistes, els sociolingüistes sempre han sabut que no es feia monolingüisme en català, ni es tractava el castellà com a llengua estrangera, en tot cas, es lluitava contra l’imperi del monolingüisme espanyol, o castellà si vos agrada més.

A Badalona, que s’ha quedat sense batle escollit pel Ple, la policia municipal ha decidit que els badalonins catalanoparlants passin a ser ciutadans de segona categoria, com han estat considerats quasi sempre els catalanoparlants en general. La policia en qüestió ha difós un vídeo que només s’adreça als que parlen castellà o àrab. En aquest vídeo, dos agents de la Guàrdia Urbana de Badalona fan advertiments als ciutadans sobre el Ramadà i aprofiten que un agent parla àrab, perquè també ho faci en aquesta llengua, però així discriminen el català, fet del qual se n’ha fet ressò Pilar Rahola, persona badalonina que n’està tipa de fets com aquest de discriminació. Pilar Rahola creu que això és pura catalanofòbia i que fa mal si és entre agents de les forces i cossos de seguretat, però si és de la policia municipal, fa pànic i es demana com tractaran aquests agents els catalanoparlants.

Contínuament es parla dels doblers que es recapten a les comunitats autònomes i que a moltes d’elles com el Principat o les Illes Balears, només tornen en una petita part i que al sarró de la solidaritat i posen una quantitat molt superior que a qualsevol altres estat d’Europa. Això se simplifica amb aquella expressió tan criticada de “Espanya ens roba”. Si no roba, el que és segur és que es queda més doblers del que li correspondrien i que fa que es pugui afirmar que sia questes comunitats fossin independents es viuria millor, perquè hi hauria més doblers per a la protecció social i la dependència. Però i Espanya com gasta aquests excés de retenció de doblers tributats. Vegeu-ne una petita mostra, altres en tendran d’altres. Un 64 % dels 3.500 generals i coronels de l’exèrcit estan prejubilats. També hi estan un 44 % dels oficials. En canvi, la tropa i altra personal es troba activa en el 99 %. Els militars a la reserva costen anualment 567 milions d’euros.

Alerta a les falses notícies que corren per les xarxes socials, com la que la presidenta de Croàcia havia venut l’avió presidencial i els 30 mercedes dels ministres i altres càrrecs i no s’havia baixat el sou el 50% i altres qüestions i se la reclamava a posar ordre aquí, no era res veritat, perquè res del que es deia ella no ho podia fer, ja que era cosa del seu Parlament. Però està ple de gent desesperada que circula o es troba varada.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Carles Amela, fa 11 mesos

Als Països Catalans volem ser monolingües en català!

Valoració:4menosmas
Per sebastià, fa 11 mesos

@ i tant el fals, i balearium - Per damunt de tot, en política, hi ha la libertad, no t'en descuidis mai. Les constitucions i les fronteres canvien; si no, no existiría l'evolució.
La teva frase :" te pongas como te pongas, tanto en este tema, como en otros, las cosas son así", és propia de la dictadura que encara no hem superat i dels partits dels que en viviu. Només t'hi falta el final de manual, :" por cojones, vamos y esta tarde arrestado".
Del teu documento, del reino de m'estraÑa, només et podria esplicar la cara que posen quan arribes a la frontera de qualsevol pais europeu. El meu desinfectant és aclarir que soc català i em quedo tan ample i satisfet.

Valoració:4menosmas
Per intitled, fa 11 mesos

estic segur que a la primera oportunitat que es pugui desprendre´s del "carné ejpañol", dels Països catalans en sortiran més d´un contenidor ple d´exemplar rebutjats.
També menys "boquillas y lejías calientes" que, si sorgeix la primera oportunitat seriosa de marxar de eÑe, més d´un fatxa acabarà plorant d´impotència la seva ineptitut i la dels seus, a més de la superbia d´haver estirat massa la corda.

Valoració:5menosmas
Per i tant, fa 11 mesos

Yo no sé que es lo que acepta "España", pero mientras un diario mallorquín, palmesano por más señas, edite en la lengua que tanto repudiais, pero que empleáis cuando os conviene, ni los que hacen este digital ni los que se aprovechan de él para lanzar fuego cruzado contra todo lo que no les gusta, no tenéis ningún espacio ni valor moral para criticar nada. Más bien, calladitos no se os vería el plumero. Maldito "puta España", pero los documentos del Reino de España que lleváis en la cartera, no los soltáis ni con lejía caliente. Pura hipocresía. Naturalmente, yo soy el malo, porque lo digo. Otros, a beneficio de inventario, callan. Por mi, punto final. Y muchas gracias.

Otrosí, digo: Solo habláis de la Constitución, cuando os conviene. Una prueba más de la falta de dignidad.

Valoració:-2menosmas
Per Humbert, fa 11 mesos

És impossible, espanya no ha acceptat mai, ni accepta, ni acceptarà que a l'estat espanyol hi hagi altra llengua oficial i obligatòria que l'espanyola. No comprenc com és que els autonomistes encara no se n'han adonat, o potser sí que se n'han adonat però ja els va bé.

Valoració:6menosmas
Per i tant, fa 11 mesos

Amigo Jaume:

Tengo derecho a expresar libremente mis ideas, gusten o no, sin ser insultado, menospreciado y sin emplear palabras groseras como haces tú. Todo se puede decir, pero educadamente.

¿Tú crees que a un mallorquín, presuntamente más mayor que tú, de padres mallorquines y abuelos tal que tal, se le puede pedir qué hace en Mallorca?

Res mes. Bon día.

Valoració:-5menosmas
Per al i tant, fa 11 mesos

Donc tota la raó a en Lladonet !
Per molt que l´i tant vulgui rentar-se la cara, mai ho aconseguirà amb aquesta parcialitat cega que el caracteritza.
Deixem els demés països, que si saben o no que hi ha altres llengues a la Hispània. El que és irrebatible és la posició d´EspaÑa, que sabent que hi ha dins seu diferents llengües, i que la seva mateixa ConstituZZión reconeix els drets lingüístics de cadascuna d´elles, en el propi CongreSSo de Dipatados nega l´exercici de les mateixes, les discrimina, i lògicament també a fora de l´estat, tractant-les de residuals.
D´aquest fet, qualsevol ciutadà del món, i en qualsevol part del món se´n diria Colonialisme EspaÑol!

Valoració:6menosmas
Per Jaume, fa 11 mesos

I tant, tu de democràcia poc o gens, oi que no??? Et pots aficar la teva Espanya i el teu espanyol (científicament no existeix) per allà on s'acaba s'esquena. I ja te dic que ets un racista supremacista, de manera oberta i manifesta, mostrant el teu menyspreu cap a les altres llengües peninsulars que TAMBÉ tenen dret a existir. Dius que ningú coneix que a l'estat espanyol, i això, és absolutament fals. Saps que existeix l'Institut Ramon Llull....??? o és que el teu cap unineuronal " de una España Grande y Libre" no dóna per a tant. Si tant d'oi et fa la llengua i cultura catalanes...que coi continues fent a Mallorca??

Valoració:6menosmas
Per i tant, fa 11 mesos

Lo llames como lo llames, español o castellano y te pongas como te pongas, tanto en este tema, como en otros, las cosas son así y no como presuntamente
te gustarían a ti.

No es necesario que expliques las diferencias, pues hasta un parvulito de cuatro años las sabe.

En ninguno de los 22 paises de habla española, a excepción, de cuatro emigrantes, nadie sabe que en España tenemos otros idiomas. Y en Europa pasa exactamente lo mismo. Señal de su peso.

Me parece muy bien que los militares no te gusten. A mi me ocurre lo mismo, pero en temas totalmente diferentes. Conviene decir que España es el pais, dentro de los denominados europeos (y otros que no lo son) que gasta menos en sus FFAA. El idioma español no desaparecerá nunca y el ejercito, presuntamente, tampoco. Lo siento de verdad. Tú continua, no te rindas. El que no se cansa, alcanza.

Valoració:-5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris