algo de nubes
  • Màx: 12°
  • Mín:
11°

Bon dia, tot el dia i confinades!

Bon dia, tot el dia, és una campanya de l’OCB que s’inicià el desembre de l’any passat i ha de durar tot enguany. Des de l’OCB de Marratxí la començàrem amb la festa de l’Estendard, i a cada acte d’enguany hem fet la foto amb el lema. Pensàvem fer-ne més per les festes de Sant Marçal, el 30 de juny. Avui no sabem si es podrà celebrar la festa.

Però no volia parlar de la campanya, ja la coneixereu per la delegació del vostre poble, o pels actes fets des de la Junta de l’Obra. M’ha vingut al cap començar així la meva trobada setmanal, confinada, perquè des del dissabte 2 de maig sortim a passejar pels voltants de casa, prestet, a les 8 del matí.

En aquests passejos diem el Bon dia, a cada parella que ens creuam, a cada ciclista que passa per devora, un costum que se seguia als carrers del poble, en sortir, i que a poc a poc s’havia anat perdent, amb l’arribada dels nous veïns i veïnes, que amb els seus habitatges havien anat canviant la fesomia del nucli de població d’Es Pont d’Inca.

Amb les mamballetes de les vuit del vespre hem vist als balcons els veïnats i veïnades més propers. Coneguts de sempre, ens hem saludat en la distància, ens hem creuat quatre frases.

Hem recuperat el Bon dia, i l’hem de mantenir. No sabem fins quan durarà l’Estat d’alarma, quan anirem recuperant la normalitat, ara diuen «nova» perquè res serà igual. No pot ser igual perquè les activitats econòmiques canviaran. Aquí, unes illes petites, enmig de la Mediterrània que rebien milions de persones d’altres indrets per gaudir de les seves vacances. Des dels seus països, també patint la pandèmia, els avisen que no poden viatjar com abans. Aquest estiu no tindrem la saturació de vols, de cotxes, de persones, que hem tingut altres anys. Per tant, molta activitat econòmica relacionada amb aquest turisme patirà l’aturada, un fet que no s’havia donat mai en aquest segle.

Molta gent patirà les conseqüències i les institucions públiques estan posant mesures per pal·liar aquests efectes. Hem de reconèixer els esforços que estan fent els nostres representants polítics, des dels més propers, els Ajuntaments fins al Govern de les Illes Balears i els Consells de cada illa. El Gobierno de España, també, malgrat que mostri massa el llautó centralitzador, però que és capaç de rectificar si així li fan evident, com ha fet darrerament amb el tema de les províncies enfront de les àrees sanitàries que li recomanen els Presidents autonòmics català, basc i altres.

No caiguem en el parany de les veus d’extrema dreta que només saben enviar missatges negatius. Portugal ha tingut una oposició responsable de dretes, que ha sabut fer costat del seu govern d’esquerres. Els nostres Casado, Abascal, insisteixen en l’enfrontament irresponsable com han fet sempre. Pensen que en trauran rèdit polític així.

Des de posicions d’esquerres demanam més cooperació i menys imposició, al Gobierno de España. De fet, en Pedro Sánchez ha canviat el cantet en el darrer cap de setmana proppassat. Co-governança, cooperació, com han mostrat a Alemanya el govern federal i els lànders.

No ens oblidem de l’experiència d’aquests dies confinats, quan tornem a la normalitat. Recuperem ja de manera permanent valorar les feines invisibles, necessàries, com s’han vist aquests dies, feines oblidades que fan persones amb noms, amb famílies, amb amistats. Feines com la imprescindible de la neteja, de la recollida de fems, del transport de mercaderies, de l’agricultura i ramaderia, els serveis sanitaris en el seu conjut. Feines que fan persones per millorar-nos la vida. Que no tornin a ser invisibles.

Continuem amb el Bon dia, com a salutació solidària i amable.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris