algo de nubes
  • Màx: 28°
  • Mín: 22°
25°

Ofertes per a la gent confinada

Som ben enmig de la brutícia característica, la de la marea baixa de l’economia. Així que mentre dura el confinament, hem d’estar tranquils perquè l’Estat s’ocupa de nosaltres, tant que en poder sortir a pasturar pels carrers ja ho hauran enllestit i no ens quedarà altra alternativa que la de sempre, la tradicional de la política positiva. Ara, tot sigui dit, fa una mica de llàstima aquesta perspectiva de garjola llarga que impedeix de fer la revolució al carrer.

Aprofitant que avui la gent bada més que mai davant la tele, ha tornat a reviscolar la consigna A por ellos. Tot d’anuncis comercials i de pel·lícules energètiques van i vénen, plens, altre pic, de l’advertiment extremista. És bo de veure que els dobladors de les versions originals dels telefilms en fan una lliure interpretació expressa. Els enginyers socials que ens són adversos prenen decisions ràpides perquè les saben de memòria. Altres contrasenyes afegides, en canvi, són més de confiteria i ens confirmen cada dia que les persones han de resistir d’una manera que ha de ser l’apropiada, la clàssica, per a la convivència plàcida i resignada.

Dia catorze d’abril, justament, vàrem travelar amb un punt d’intersecció comunicativa. El CIS ens va col·locar, ben davant dels morros per pegar millor la trompada, el resultat d’una enquesta, un autèntic esclat d’informacions per a la nostra comprensió de les coses. No em diran vostès que no ha estat un bon denou, saber que els votants de l’esquerra són més partidaris de la censura informativa que els votants de la dreta. És ver que al CIS hi comanda el senyor Tezanos i que el secretari general del president Sánchez és el senyor Iván Redondo. Tanmateix, el resultat de la requesta va provocar interpretacions ben curioses. Els de La Sexta, una de les televisions més pro governamentals, aviat digueren que tots els països del món, sobretot els europeus, han restringit la llibertat d’expressió informativa i, en canvi, el Canal 13 del catolicisme, paradoxalment, se’n feia creus, de la unanimitat. Els tertulians del programa El Cascabel, dirigit pel conservador Antonio Jiménez, coincidiren a dir: «Es imposible que el ochenta por ciento de los españoles esté a favor de la censura informativa.» Ja està clar, els comunicadors progressistes els havien pres la cartera o, el que és el mateix, els havien afaitat bé.

El que no varen dir, ni uns ni altres, és que amb el resultat de la cèlebre enquesta, tant si són certs com si són una fantasia condimentada pels estaments i els assessors del Govern espanyol, varen alimentar la sensació que el denominat pensament únic està consolidat. Sembla prou evident, si tanta gent està a favor de la censura informativa, de la recentralització d’ordres i serveis, i de la desinfecció militaritzada, deu ser perquè els partidaris de la resposta majoritària troben que és hora de tornar a fer bonda. És per això que vivim en un país lliure, perquè sempre tenim a l’abast l’elecció de ser aptes per a fer les coses que estan permeses. Ara no sé qui va ser que va dir, no me’n record, que quan s’ha convençut les masses, no cal anar més endavant. Podem estar tranquils, el cop d’Estat no el faran oficial. Una de les consignes més repartides, durant aquestes setmanes de confinament, tant pels de La Sexta com pels del Canal 13 Televisión i els anuncis de les empreses de l’IBEX-35, també ha estat que vivim En un gran país libre.

Com a resposta, una de les interpretacions que han transcendit, per mirar de justificar el resultat de l’enquesta, és que ara la gent està atemorida. Efectivament, la por primer desorienta i després neutralitza, degrada el desig. La por fa que la gent pobra torni més conservadora. Els rics es poden permetre el gust de ser conservadors o progressistes, o tot alhora, perquè ells són la part social que pot triar. John La Carré ho va dir d’una altra manera: «L’alta societat, acostumada a mirar amb indiferència les conseqüències de qualsevol fet sensacional.» I bé, tanmateix, si aquest pic és per mor de la por, el Sistema també guanya. També pot ser que la gent tengui por perquè ha comprovat que no hi ha cap alternativa real —propagandes al marge— al denominat pensament únic. Una altra interpretació ha estat la de dir que l’enquesta del CIS ha estat excessivament condimentada pels assessors del Govern espanyol. Si és així encara és pitjor perquè demostraria que els funcionaris de confiança de Sánchez i d’Iglesias han trobat convenient de transmetre a l’opinió pública que la majoria dels electors escoren cap a posicionaments majoritàriament conservadors. Per ventura és per aquest motiu que el govern de Madrid encara no ha desactivat la llei mordassa, perquè ja sospitaven que no ho pagava per mor que no és cap prioritat per a la ciutadania. I si no ho sabien, ara, després del resultat de l’enquesta, ja ho saben. Una de dues, o ho saben o volen fer creure, que la gent se’n fot de la llibertat d’expressió.

No han pogut evitar la desfeta que ha provocat el virus —si és que ho han procurat fer—, però el temps no l’han desaprofitat. Ara que ja sabem que Internet no és cap eina alliberadora ni garanteix la democràcia —els articles de la professora Shoshana Zuboff dedicats al que ella denomina capitalisme de la vigilància ho expliquen molt bé—, els enemics del poble colonitzen els pocs espais que queden inexplorats, els de la independència personal i crítica, per exemple. La darrera enquesta del CIS l’hauríem de saber contextualitzar perquè una multitud d’enginyers socials anònims treballen dedicats a produir addictes. Ara més que mai, després de les dades emeses dia catorze d’abril passat, entenem millor la interpretació que volen que la gent faci de la consigna Unidos lo superaremos porque somos un gran país.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Polis, fa dervers d'un any

Com a independentista català, l'estigmatització que suposa ser considerat un virus, les paraules 'aquest virus' de la campanya del govern espanyol contra la pandèmia són de color groc talment els llaços dels favorables a la llibertat dels presos polítics catalans, em posa alerta del que ens espera. Ja ho sabeu, al·lotets, ni pensar en ser independentistes. Això és propi de gent marginal i perillosa. De bacils malignes, com diu el primer batle socialista de l'ajuntament de Palma després d'en Franco, Ramon Aguiló.
D'altra banda, amb la resintonització dels canals generalistes de televisió, ara ja no veig la 1, 2, A3, T5 ni La Secta. Ni punyetera falta que fa!
Féu un favor al mon: no les mireu!

Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris