algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
10°

Estimem-nos els uns als altres sense renunciar a les conviccions

169909

Una lliçó que jo voldria que aprenguessen amb el coronavirus tots els nacionalismes, tant si tenen estat com si no en tenen, és que, davant la mort, no hi ha nacionalitats: hi ha persones. Me’n record, que, fa anys, de jovenot, concretament en el bar Xarop, de Manacor, un company va dir que planyia molt les víctimes d’un accident de trànsit que hi havia hagut aquell dia, en què va morir una família sencera, pare, mare i dos fills, i hi va afegir que lo que més greu li sabia era que “eren mallorquins”. Això era la darreria dels anys vuitantes. Encara no hi havia moros ni sudamericans a Mallorca. Per tant, l’alternativa a esser mallorquins llavors era esser forasters. Davant aquesta sortida, li diguérem el nom del porc: -I què véns a dir -li demanàrem-, que si fossen forasters te seria igual? O no som tots iguals davant sa mort?- Va callar i se va com empegueir.

Però aquell dia, quan me vaig colgar, vaig pensar que precisament és això que fan totes les televisions d’estat quan hi ha un accident d’aviació o de tren, per posar uns exemples, onsevulla en el món: lo primer de tot que fan és dir quantes de víctimes espanyoles hi havia -o quantes de franceses a les televions franceses, o quantes d’italianes a les italianes, i així a cada estat-. Idò bé: amb el coronavirus, ben igual. En lloc d’enfocar aquesta epidèmia com un problema humanitari, no: cada estat va a la seva bolla i ho enfoca com un problema “nacional”. Fins i tot, qualque estat dels més nacionalistes, ho enfoca com una imaginària guerra “patriòtica” contra el virus: “de esta salimos juntos”, “todos unidos”, banderes a mitja asta, prohibicions de confinar els territoris més infectats, o enlloc o pertot, militars amb un quilo de medalles penjades fent de portaveus en lloc de fer-hi professionals sanitaris, (ja només manca que hi posin un arquebisbe ‘nacionalcatólico’ i un torero per tornar als ‘años triunfales’) i tota aquesta comèdia.

Jo veuria molt malament que ara cap institució mallorquina aprofitàs aquest epidèmia per fer mallorquinisme en lloc de cercar salvar vides, que ara és l’única prioritat, i que enfocàs les coses com un problema de mallorquins i no de persones humanes. Idò això mateix pens de qualsevol estat que ara se n’aprofiti per escampar sentiment nacionalista del seu. No! Ara és hora de salvar vides. I de començar a pensar si tan bé anàvem amb tanta de globalització.

Aquests dies, per les xarxes, han dit el nom del porc a En Torra perquè va declarar que, si el Principat “ha de menester ajut de l’exèrcit espanyol, en demanarà” i hi va afegir que “també el pagam”. Torn repetir que ara la prioritat és salvar vides. Dit això, hi afegesc que trob que fa beníssim el President Torra en remarcar que els contribuents del Principat també paga l’exèrcit espanyol, tant si volen com si no. I no hauria fet gens malament si hagués començada la declaració dient “mentre no tenguem exèrcit propi...”. Repetesc que ara no se tracta de fer nacionalisme. De cap bandera ni una. Però sí que hem d’esser coherents amb les nostres conviccions en parlar en públic per la salvació de vides. Els nacionalistes d’estat, per desgràcia, no fan altra cosa.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Pere Llofriu, fa dervers d'un any

Si un jove amb un vespino pega a una fanal a Madrid i es mata és notícia estatal, si és en provincias ha d’esser un cotxe amb tota la família, per un infeliç no s’hi posen. Si és a Itàlia ha d’esser un creuer que quedi embarrancat i, efectivament, que hi hagi espanyols per a fer espants dels espanyols. Si és a Àfrica ha d’esser una catàstrofe i que tengui un poc de gràcia, sinó, no és notícia... Qui no s’ho cregui que s’hi fixi a partir d’ara.

Valoració:5menosmas
Per idò sí, fa dervers d'un any

Molt ben dit. Aprofitar aquesta pandèmia per fer propaganda política és reprovable, i és evident que tant per part del gobierno com per part de partits de l'oposició n'estan fent. Menys parlar del "todos juntos" i més solidaritat efectiva, no tan sols a nivell de l'Estat Espanyol, sinó d'Europa i del Món. La situació actual ho requereix.

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris