bruma
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
10°

Dies de confinament

Des que es va decretar l'estat d'alarma, just abans de l'inici de la primavera, que ara mateix sembla congelada, hem viscut un còctel d'experiències i sensacions, la majoria d'elles molt dures i desagradables. Aquesta crisi sanitària global ens assenyala directament la part més fosca de la globalització que, especialment des d'alguns punts geogràfics, no teníem gaire present. És com un mirall que, impenitent, s'ha plantat davant tot el món i ens ha obligat a mirar-nos-hi.

I ens ha fet veure de nou com la sanitat publica és fonamental en una societat que aspira a ser democràtica i avançada. El col·lapse de Madrid i Barcelona ens hauria de fer recordar les fortes retallades que, emparant-se en la crisi econòmica, s'hi varen dur a terme. Segur que tots els professionals que treballen a l'àmbit sanitari, agraeixen els aplaudiments sincers que moltes persones els dediquen cada dia. Però segur també que agrairien molt més una consciència social clara que apostes pel reforçament de la sanitat publica, un cop hàgim superat la pandèmia.

La crisi revalora també professions poc reconegudes socialment: caixeres de supermercat, dones de neteja, cuineres, repartidors de menjar, transportistes, agricultors, etc. I ens fa pensar en les persones grans i dependents que viuen soles o a residències; unes víctimes especialment vulnerables davant la situació independentment que hagin estat o no infectades. També en les persones amb discapacitats, malalties mentals, etc. Les quals poden arribar a viure aquest període de tal forma que els perjudiqui més que el virus en qüestió.

L'escenari d'aquests dies, hauria de ser una crida forçada a plantejar-nos quins canvis han de dur-se a terme en la societat postplaga. El coronavirus ens ha igualat quant a patiment, incertesa, por i mortalitat. Ens ha recordat la nostra fragilitat extrema. Així doncs, arribar a una societat més igualitària, amb una economia racional i sostenible que respecti i cuidi la salut del planeta, seria una conseqüència útil després de la relliscada i, sens dubte, una gran notícia. Saber treure, aquesta vegada, algunes lliçons no apreses de la crisi del 2008.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris