algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
11°

Antoni TORTONDA DOMÍNGUEZ, un homenatge merescut

Dissabte 18 hem celebrat un dinar d’homenatge a un bon home, un líder veïnal de Son Cladera, un lluitador incansable, d’aquells que el poema diu que lluiten tota la vida i són els imprescindibles.

Organitzat des de fa mesos per na Maria Sastre, companya d’en Jaume Obrador, ens retrobàrem amb ell persones que l’hem conegut des de fa molts anys, companyes i companys de lluita veïnal, sindical, de lluita clandestina per les llibertats i la democràcia en els darrers anys del franquisme.

En Jaume Obrador recordà els inicis de les lluites per aconseguir millores a les barriades de Son Cladera, Can Roses, Son Fuster, on en Toni Tortonda amb molts altres reivindicaven el més bàsic per a la barriada, des d’un metge pediatre a un pas de nivell segur del tren, fins a festes populars de bon de veres que aconseguissin crear un col·lectiu veïnal orgullós del seu barri.

En Toni Tortonda, així com altres com en Juan Sánchez, o en José Cascales,en Ramon Hernàndez, en Toni Picazo, n’Isauro i tants altres, eren peninsulars que vingueren a treballar en els obscurs anys del franquisme i foren la llavor del moviment veïnal.

Al dinar parlaren també expresidentes de l’Associació, la bibliotecària, la directora del Col·legi Públic Miquel Porcel o l’IES Juníper Serra, tots aquests equipaments aconseguits gràcies a la reivindicació i la lluita de dones i homes com en Toni Tortonda.

Hi era el representant del batle actual Sr.Hilla, que li envià un record i d’altres consistoris del PP que recordaren la seva constància i perseveració en les demandes, des del camp de futbol fins a altres equipaments, en els Consistoris governats per la dreta.

La Federació d’Associació de Veïns de Palma li agraí la seva lluita, i fins i tot, en la distància el primer pediatre Joaquin Bellón li féu arribar per carta el seu reconeixement per l’aprenentatge en la lluita comunitària d’aquells anys.

De tots els presents rebé un regal, una escultura d’arrel d’ullastre, d’en Rafel Cifre, amb una inscripció.: Per compartir, sense defallir, una vida de lluita en defensa de la llibertat i els drets de la ciutadania.

En Toni, a l’hora dels agraïments, recordà el seu compromís en la lluita per transformar aquesta societat des del sindicat, CCOO, on continua a la Federació de Pensionistes i jubilats, i del moviment veïnal, des dels anys 70 del segle passat, en arribar a Son Cladera.

Comptàrem amb la presència de na Júlia León, cantautora que inaugurà les primeres festes de la barriada, allà en l’any 1976.

He compartit amb ell moltes lluites i mobilitzacions, el conec des dels anys difícils de la clandestinitat i les comissions de barris, prèvies a la legalització de les associacions. Al dinar ens retrobàrem amics i amigues de lluites, des dels primers regidors comunistes Ignasi Ribas i Catalina Moragues, del consistori de 1979, fins a companyes i companys de militàncies diverses de l’esquerra.

En acomiadar-me vaig voler comunicar a la seva companya, na Maria, que era un homenatge molt merescut, que també era per a ella. Devora en Toni hi ha hagut sempre una dona lluitadora que ha compartit el compromís, des d’àmbits diferents, atenent els seus fills, assegurant amb el seu esforç, la dedicació d’en Toni a la lluita.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Esteve, fa dervers d'un any

Quina llàstima que el jovent no conegui aquests movimiments , quasi tots embrionaris a barriades periferiques com es Rafal Nou o Son Cladera, i amb persones com en Toni o na Rosa Bueno... gent que ha lluitat per tenir les llisbertats que avui gaudim

Valoració:2menosmas
Per Manuel Montaner, fa dervers d'un any

Toni, una abraçada molt forta!!

Bitxo

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris