algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
13°

Ja hi som, arriben les Festes!

És així, ja arriben les festes nadalenques, tenim els carrers de les ciutats i pobles il·luminats, convidant al passeig i al consumisme. Aquesta setmana s’acaben les classes i els sopars i dinars d’empresa, de claustre, de centres de feina ocupen les agendes.

Haureu vist per les xarxes socials, facebook o twitter, la nadala feminista Atrapades en el gènere que canta les estrofes del fum fum fum, canviant a fuig fuig fuig i missatges feministes en rap, feta per la Comissió de Gènere de l’escola Fructuós Gelabert. Si no la coneixeu, cercau-la al youtube, o a les xarxes d’amigues feministes. Té moltes visualitzacions, més de 75.000 en pocs dies.

Un exemple clar del feminisme a les escoles, una passa endavant molt important d’aquests darrers anys. Aquí a les Illes Balears des de fa dos anys, més de vuitanta escoles i instituts s’han coordinat per les accions a dur a terme tant en la setmana del 25 de novembre contra les violències masclistes com la del 8 de març, per la igualtat.

La nadala que us recoman no només parla dels regals que aquests dies ens conviden a fer. Dels catàlegs de joguines amb els estereotips de gènere, barbies, princeses, cuinetes... per a les nines i supermans, soldadets, batmans, màquines destructores, per als nins. També canten allò que es repeteix cada any, dinars de Nadal i segona festa on les mares, les àvies, les ties, les germanes, han cuinat, han parat la taula, i per tant, la retiren, escuren... Ens fan veure com la desigualtat és ben present en el nostre dia a dia, en la mentalitat transmesa de pares a fills, arrelada en els costums, en les tradicions durant segles.

Ja són aquí les festes de Nadal i Cap d’any. Ho veiem en els anuncis de televisió, de cinema, molts perfums, molts petits electrodomèstics, cotxes... ens orienten cap allà on hem de pensar els regals a fer. També ho veurem en les ofertes d’oci orientades cap a les famílies, pistes de gel, parcs temàtics, visites als betlems...I no en parlem dels missatges insistents de bonhomia, la loteria és per compartir, ens diuen, a més, aquests dies hem de ser bones persones, carregar-mos de bondat, pensar a resoldre conflictes, oblidem ofenses...

Aquests dies vulguem o no ens emboliquen en tot aquest «bon rotllo». Us confesso que quan veig aquesta insistència reiterada no deix de pensar en nou persones que són a la presó per haver defensat unes idees polítiques, per haver fet allò que havien promès als seus programes electorals, per fer cas de les demandes dels seus votants, per haver demanat calma i tranquil·litat als manifestants... No puc oblidar-me de n’Oriol Junqueras, en Raül Romeva, na Carme Forcadell, na Dolors Bassa, en Jordi Sánchez, en Jordi Cuixart, en Jordi Turull, en Joaquim Forn, en Josep Rull... tots ells sense poder gaudir dels dinars familiars, amb la seva gent.

Sé que rebran moltes felicitacions, en paper, també de veu. Sé que notaran la solidaritat de molta gent que pensa en ells, la calidesa en els missatges que transmetran força i coratge imprescindibles per continuar sense defallir. Sé que som moltes les persones demòcrates que ens sentim indignades amb la sentència que han rebut, amb la injustícia de no tenir els avantatges que gaudeix el cunyat reial, per haver enganat i furtat doblers públics.

La setmana que ve, Nadal després Cap d’Any, tant de bo fossin les darreres festes amb persones empresonades per les seves idees. Tant de bo els bons desitjos pel 2020 de llibertat i dret a decidir puguin fer-se realitat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris