muy nuboso
  • Màx: 14°
  • Mín: 11°
14°

I els joves?

Tal com informava dBalears, diumenge passat es feu la 'Marxa pel clima' organitzada per la plataforma 'Ponent-Potent', de Son Rapinya cap als comellars de Son Quint, amb l’adhesió de la majoria d’associacions de veïns d’aquella zona i altres entitats preocupades pel medi ambient. Sota el lema esmentat s’hi incloïen una sèrie de reivindicacions dignes d’arreplegar molta més gent: per a l’obertura dels camins públics, contra la pedrera d’Establiments, per a la neteja dels torrents, per a què les depuradores funcionin com cal, contra les torres elèctriques als ANEI... com veim tot són reivindicacions transversals, independentment de partidismes, credos, i fins i tot de “a mi no m’afecta” o, molt pitjor “i jo què hi guany, amb això?”. I tant, que ens afecta a tots, i el que ens afectarà, però sobretot als joves, perquè d’ací a cinquanta anys només quedaran els que ara són més joves, idò seran els que es menjaran el canvi climàtic, amb patates, si sa Pobla encara no és tot albufera, sinó sense. D’aquell paisatge d’aquella ‘Illa de la calma’ vés a saber què en quedarà.

En canvi, el que no deia el reportatge esmentat, ja que no és notícia perquè desgraciadament és la cosa més normal del món, almanco ara a Mallorca, és que la mitjana d’edat d’aquesta manifestació ben probablement passaria de la cinquantena, o sigui que per càlcul de probabilitats els participants varen deixar el fill, o filla, al sofà, o al llit si varen tornar de gresca a l’hora de laudes. Així amb els tòpics que ens caracteritzen (ja ho veurem... i tanmateix...) d’ací a 25 anys més els torrents encara estaran més bruts, la ruta de la pedra en sec serà l’única excursió permesa per travessar la serra, excepte a Valldemossa, on els propietaris encara tendran tancat, la pedrera d’Establiments ja haurà rosegat el puig des Revells, Venècia ja estarà davall la mar de plàstics... Aleshores la manifestació de diumenge passat s’haurà de repetir, amb l’inconvenient que la mitjana d’edat ja serà de 75 anys, molts hi hauran d’anar en cadires de rodes. L’únic avantatge serà que enlloc de policia estaran vigilats pels de les ambulàncies.

Si algú pensa que s’està exagerant massa un cas puntual és que no sol anar a manifestacions o no participa en res de de caire social altruista. La majoria de participants a les manifestacions solen esser granats. Un cas paradigmàtic va esser una primera concentració de suport a Valtònyc a Cort, així de memòria i percepció, jo diria que la majoria dels que el recolzaren en aquell acte, per edat (granats), no havien anat mai a un concert de Valtònyc ni sabien què podia haver cantat que meresqués presó, i probablement no sabien qui era abans d’esser encausat.

Afortunadament hi ha excepcions ─si no ja podríem plegar─, com la mateixa manifestació antifeixista d’ahir, que si arriben a esser més m’esclafen l’article. Seria ben interessant un estudi de quines mobilitzacions atrauen la joventut, que lògicament queda fora de l’abast d’aquest article. Ben cert que iniciatives com Fridays for Future, entre altres, són ben lloables i esperançadores, i aprofito l’avinentesa per felicitar i animar aquestes iniciatives per a què continuïn i creixin... és que no n’hi ha d’altra... Tamborers per la pau: un 10. Estam parlant d’activitats de reivindicació, voluntariat i altruisme, no de bauxes i neofestes. Sense cervesa pel mig, per entendre’ns. Com va dir no sé qui, si insisteixes en que no fas política, no te preocupis, ja te la faran.

El fenomen de les manifestacions facilita el que volia exposar ja que és fàcilment observable, però potser algú ho pot considerar esbiaixat, o ho associa a gent rara i radical. Ben igual podríem parlar d’actes culturals clàssics o d’associacions altruistes i de voluntariat de tota mena, i veurem que és el mateix cas. No diguem ja d’organitzacions que fan olor del temps de la transició ─si ja hi anava son pare, ja me contaràs─: sindicats, associacions de veïns... Quantes associacions veteranes no troben relleu generacional? A l’Arqueològica Lul·liana ja eren vells el segle passat, Tramuntana XXI ja es va fundar amb jubilats del GOB i de la Universitat, a Música per la llibertat, quasi tots són més vells que Junqueras, si no l’amollen aviat... L’escamot habitual de + Opinió... aquests sí que són joves: n’hi ha que fa quaranta anys, que són joves... fins i tot el Banc de Sang s’ha lamentat d’una disminució de donants del sector més jove.

El mateix diumenge al telenotícies ens recordaven que els preus mensuals dels lloguers ja superen els de compra amb hipoteca, que en qualsevol cas són més alts que els sous habituals... amb un govern autoanomenat d’esquerres. És una altra de les alarmes socials que amenacen el futur de la tribu. Una manifestació antifeixista anual està molt bé, però no crec que basti. A part, també per estar orgullós d‘un mateix, és molt important aprofitar positivament aquet plus d’energia juvenil que ens ha regalat la natura.

Ja m’ho deia mon pare:

‘guessis vengut quan tenia
devuit anys fins es denou,
quan treia es vermei de s’ou
i es blanc no se’n temia.COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris