cielo claro
  • Màx: 29°
  • Mín: 22°
26°

Un País Valencià que, malgrat tot, avança

Avui, 9 d'octubre, és la Diada del País Valencià, en memòria del dia que el rei En Jaume va entrar a la Ciutat de València l'any 1234.

Les diades nacionals són un bon moment per fer balanç del camí fet col·lectivament i del camí que resta per fer.

I això és el que fa el manifest 'El País que Volem' impulsat per un grup d'entitats sobiranistes agrupades a la Comissió 9 d’Octubre.

Al manifest s'hi apunten, en primer terme, les fites positives per al conjunt del poble valencià: la recuperació de la ràdio i televisió valencianes, la creació de l’Oficina de Drets Lingüístics, el Consell Social de les Llengües, la Renda Valenciana d’Inclusió i avanços en l’àmbit legislatiu com ho són la Llei Valenciana de Cooperació i Desenvolupament Sostenible, la Llei Valenciana per al Foment de la Responsabilitat Social, l’accés a l’atenció sanitària als immigrants sense papers...

En segon lloc, es denuncien els entrebancs que posen el govern espanyol, el Tribunal Superior de Justícia i el Tribunal Constitucional, a l’autogovern valencià.

En tercer lloc, es denuncia que el govern espanyol encara ha de complir la seva promesa d’un nou model de finançament, pagar el deute històric i complir amb les inversions que, per població, pertoquen al País Valencià.

També es demana la derogació de les mesures antisocials de governs anteriors, com ara la reforma laboral o la 'llei mordassa'. I demanem l’obertura d’una via de diàleg amb les institucions catalanes sobre la base del respecte a la voluntat democràtica del poble de Catalunya i l’exercici del seu dret a decidir.

Finalment, es recorda al govern de la Generalitat valenciana que resten molts compromisos per complir: l’aprovació de la competència lingüística per a l’accés a la funció pública, la fi de la censura de TV3, una Llei Valenciana d’Educació, una Llei d’Igualtat Lingüística, una veritable vertebració territorial, un nou model productiu sostenible, integrat al territori i amb projecció de futur, desenvolupar l’atenció primària de salut, la reforma de la Llei Electoral…

Un Nou d'Octubre que ens serveix per valorar tot el camí fet durant aquests darrers anys i, també, per prendre consciència de tot el camí que queda per fer.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Un, fa dervers d'un any

Tomeu, 1238

Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris