cielo claro
  • Màx: 15°
  • Mín: 12°

Per noranta-novena setmana seguida, i seguirem...

30-03-2006

Llibertat, preses polítiques!

Va esser, dijous, el crit pacifista d’en Manel, el padrí barba llarga més actiu de Ciutat, i part de Part Forana; na Fanny, que ja que té veu i sap cantar, és l’altra que duu el cantet; i amb el col·laborador de les lletres ad hoc, Raimon (Farràs), són alguns dels que donen un poc d’estructura a aquesta coral d’emergència: Música per la Llibertat, sens dubte una de les més extraordinàries que ha donat aquesta terra. De fet és molt més de la terra que coral, a no esser que derivem ‘coral’ directament de ‘cor’ com a solidificació de l’ànima. Així sí que és una coral amb tots els ets i els uts. Caldria posar 30 noms més, però tanmateix me’n deixaré, i encara rebré.

El que sí cal destacar és el protagonisme de veteranes valentes. Hom diria que hi ha una quota d’activistes de les entitats que han marcat les darreres dècades en la lluita social: OCB, Memòria històrica, Assemblea de Docents, esquerra vària, altres exPSM, o PSM en actiu, fins i tot algú del GOB, que no se digui que tothom ha d’acabar a Tramuntana XXI. El feminisme ja es du posat ─i posada? ─, tant, que aquí també afecta la gramàtica, com veim, i si fa falta l’oremus, que no se digui que la veterania impedeix estar al dia. Heu d’escoltar...

La Balanguera lluitadora
que s’ha cansat d’esser subtil
i s’ha vestit de segadora:
ja pren la falç i deixa el fil.

Coral de la Terra, física, psíquica, simbòlica i patriòtica: gent que estima sa Terra com el seu lloc de pertinença i la vol deixar millor de com és als seus descendents. Un col·lectiu que es reconeix en la lluita dels seus antecessors ─i antecessores─ amb homenatge i recordatori impertèrrit per als qui, per més arriscar contra un estat repressor són a la presó, sense oblidar-se dels exiliats ─i exiliades─ i altres víctimes de les lleis repressores de l’Estat, com són els joves d’Altsasu o Valtònyc.

Els inicis no donen per a molta pel·lícula. Com sol passar en aquests casos, a partir d’antecedents semblants a Catalunya, algú va proposar de fer una cantada (El Cant dels ocells) per a la llibertat aquí, i aquí són, a Cort, de fa 99 setmanes. En les primeres trobades, quan arribaren a esser uns vint aparegueren els Civils per avisar-los que vint ja era “un tumulto” i podrien esser denunciats per rebel·lió, o per terrorisme (no se’n recordaven molt bé), aleshores se’n varen fer dos grups de deu, però com que l’increment de cantaires continuava, ara es demana permís oficial i s’ho miren a distància. Excepcionalment es feu un ‘Cant dels Ocells’ davant Can Saridakis, aquest dia eren més piolins que cantaires.

Es tracta que a ningú se li oblidi que a Espanya hi ha presos polítics, i també presos culturals: Jordi Cuixart president d’Òmnium Cultural i Jordi Sánchez president de l'Assemblea Nacional Catalana, en presó preventiva de fa quasi dos anys per pujar a un cotxe dels piolins per a demanar que una manifestació es dissolgués pacíficament.

Pareix esser que hi ha polítics i jutges que vivien millor amb ETA. El PP ja ens va mentir fins a esgargamellar l’infaust Acebes per encolomar a ETA els assassinats del tren de Madrid quan ja sabien de sobres que era terrorisme islàmic, probablement perquè l’estat espanyol s’havia implicat en la guerra d’Irak, a pesar de les manifestacions en contra més grans de les que poguem recordar. I encara continuen volent jutjar fins i tot missers, intermediaris i obres de teatre on pugui sortir un rètol que digui ‘ETA’. La corrupció del PP és “el pasado” diuen, però ETA és el present, repeteixen. Sobretot Casado i Ribera (Resta por España): bramen contra el passat d’Euskadi i contra el futur de Catalunya.

Polítics catalans estan en presó preventiva (el convicte Urdangarin ja passeja) per no voler formar part de l’estat que bramen Casado i Ribera. Una majoria contempla des de la finestra com es destrueix el nostre país mentre altres troben que cal fer alguna acció per a revertir la situació, com a mínim recolzar els valents i valentes que ens han precedit. I aquí caldria anomenar-ne tres-cents més, però com que tanmateix me’n deixaré...

I dijous que ve serà el Cant del Ocells que farà cent, a Cort, excepcionalment a les 20h i serà itinerant. Els que vulguin fer un extra i afegir-s’hi ja poden començar a practicar. A ritme d’Ennio Morricone i Joan Báez (Sacco e Vanzetti/Here's to you):

Per vosaltres Colau i Tomeu:
sereu sempre dins els nostres cors.
Falsament condemnats a la mort,
màrtirs d’un Estat podrit.

Joaquim, Dolors i Raül...
Jordis, Carme, Josep i Oriol:
som prop vostre, malgrat els barrots.
Un sol crit és: Llibertat!

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per compte, fa 5 mesos

Amb la injustícia apaNola, qualcun de noltros demà mateix es pot trobar entre reixes, per tenir una olla a ca seva, lleixiu, o altre producte de drogueria. Denunciam tanta impunitat de la dictadura apaNola. I és clar, tampoc votar partits apaNolistes. Ens hi juguam nostro futur.

Valoración:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris