cielo claro
  • Màx: 29°
  • Mín: 29°
28°

La Terra, cremada

Ens alegràvem pel repunt de conscienciació en la lluita contra el canvi climàtic, especialment pel despertar dels més joves a través del moviment Joves pel Clima - Fridays for Future. Rafel Borràs ens injectava ànims: “La mobilització planetària contra el canvi climàtic és, alhora, una realitat i una gran esperança”. Però alhora una altra sèrie de succeïts són altres indicis ben clars que aquests planeta fa fum. Els indicis més bèsties han estat les temperatures rècord, per variar, al nord d’Europa (han passat dels 30 graus a Oslo i s’han acostat als 40 a Holanda), els illots de residus plàstics al Pacífic i onsevulla i els incendis, que definitivament són un costum universal.

Els incendis de l’Amazònia han estat el més cridaner, animant fins i tot la cimera del G7 a Biarritz, amb Macron preocupadíssim mentre Bolsonaro encara s’infla de megalomania feixista: després d’encolomar els incendis a les ONG ha dit que si Macron no retira els insults no acceptarà l’ajuda internacional per aturar els incendis. La selva brasilera, el pulmó principal de la terra i sempre d’actualitat per la desforestació suïcida ha cremat més que mai: hom parla d’uns 80.000 incendis, i desgraciadament els estats veïns també s’han apuntat a “la festa”, per exemple Bolívia amb més d’1 milió d’hectàrees cremades. Però la novetat més esgarrifosa és a les antípodes: Sibèria també ha cremat talment l’Amazònia, amb l’agreujant que Rússia és un règim tipus Putin, amb la qual cosa serà tan difícil saber què ha passat amb el bosc desaparegut com amb els presos de Stalin. Altre tant ha passat a l’Àfrica central, on la desaparició de la selva preocupa tant com la neu del Kilimanjaro, si és que n’hi queda, a bell mig d’uns estats mal estructurats on les plagues bíbliques fan riure vora les desgràcies perpètues i actuals per sobreviure-hi. Allà els desastres són tan “normals” que no són notícia. Les xifres tornen a esser astronòmiques a partir de fotos dels satèl·lits de la NASA, així descobrim que moltes altres zones del planeta que tampoc no tenen cabuda als telenotícies, també s’estan cremant, però amb ganes.

El denominador comú és doncs que crema tothom qui pot: sempre hi ha algú disposat a treure un rendiment del bosc cremat: agricultura, pastura i caça són els motius primaris, l’especulació peti qui peti n’és el cas més bèstia (vegeu La caja 507, una pel·lícula d’abans d’esclatar el cas Marbella), i sempre hi haurà un desgraciat disposat a calar foc: l’enxampat a Esporles, a més de molta d’esca i molts encenedors, duia 2.000 € a la butxaca, sense rebut. Enguany haurà estat l’estiu més sec des que hi ha registres, aleshores és el que ha facilitat calar foc a Sibèria: això és la diferència d’aquest any en relació als anteriors; no cal cercar respostes enrevessades.

A Espanya l’evolució ha estat a l’inrevés: hem cremat des de sempre i pareix que començam a estar-ne empegueïts, ajudats per la desaparició de l’agricultura tradicional i de la generació que encara veia normal fer net cremant. Així els incendis clàssics de Mallorca i per altres circumstàncies els de Galícia, enguany no han prosperat, en canvi sí que han aprofitat aquest estiu “perfecte” a Gran Canaria (12.000 ha cremades), vall d’Ebre (4.000), Toledo (4.000), Conca (2.400), Huelva (1.500), Àvila (1.400)... Per defecte aquí, i en molts altres àmbits, sempre guanyen els dolents, i poden fer molt més mal del que hom sol quantificar, en aquest cas la pèrdua és incommensurable i, si a més contribueix l’escalfament del planeta, ja és irreversible en vida de les generacions actuals.

A Mallorca i Eivissa els incendis continuen. A primera vista la desaparició de l’agricultura preturística i altres factors, especialment començar a associar incendiari a delinqüent (no sabem si hi ha algú a la presó per això), tot apunta a la desaparició, piano-piano, de la cultura del foc, però alerta, que encara som lluny de aconseguir-ho i els estudis, anàlisis i especialment els espants periodístics són ben lluny d’una diagnosi tranquil·litzadora. Continuam encabotats en assenyalar ’un piròman’ tapant els vertaders culpables. Ja s’ha dit bastantes vegades: la piromania és una malaltia rara que estadísticament afecta un percentatge baix dels incendis i els autors són els més fàcils d’enxampar, a part de casos (per Galícia) que el ‘piròman’ era un ex bomber a qui no li havien renovat el contracte. La gran majoria d’incendis són provocats per dolentia, no malaltia, estan relacionats amb la terra i en volen treure profit onerós (cui prodest?). Una altra cosa és el resultat final. Es continua calant foc com sempre, que esdevingui incendi depèn de què els Bombers de Mallorca arribin prest i el puguin aturar, o no. dBalears de dilluns ens informava de l’estadística de l’Ibanat d’enguany: 8 incendis i 85 conats, o sigui que els Bombers de les Illes han impedit el 91% dels incendis. Les medalles per a la policia patriòtica de les clavegueres.

Un dia abans de les inundacions de Santanyí tota Mallorca era al límit de sequera. Fins i tot la garriga pareixia dir-nos que mates i arboceres ja són relíquies: no es corresponen amb el clima actual. Idò si ja ha canviat tot no té cap sentit continuar jugant amb el foc durant l’estiu: ni rodelles, ni rastrocos, ni tradicions, ni bravates de poble, ni bromes, res: ni un foc prop de la garriga.

Ja m’ho deia mon pare: tot fa flamada. Però els joves han d’exigir l’impossible per a intentar revertir la situació. Per entrar amb olivetes Joves pel Clima ens conviden a una vaga pel Clima i a una manifestació a la plaça del Tub dia 27 de setembre.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per "Castella mos roba", fa 10 mesos

Primer, la Amazonia no ès el pulmó i ni tan sols ocupa el primer lloc sobre els boscos, el primer ès la 'taiga' de Siberia. El pulmó de la terra sès la mar o els oceans, el 80%.
Sobre donar la culpa a Bolsonaro no ès correcte, la gràfica dels incendis d'enguany estan per davall dels anys anteriors, a la Amazonia. A més hi ha més incendis a Àfrica com se veu an el mapa.

Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris