algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
13°

Fiasco i frustració

Dimarts de la setmana passada faig fer l’article amb el títol 'Sembla que hi haurà Gobierno'. Una setmana més tard, el títol d’avui és bastant més real. Sentiments que ens omplen, frustració i desconcert. Com és possible que s’hagi arribat a aquest fiasco i no tinguem investidura del Sr. Sánchez ni acord de govern?

Qui va seguir el debat del dijous 25 de juliol reconeixerà que les intervencions dels representants d’ERC, Sr. Rufián, d’EHBildu, Sr. Matute i Compromís Sr. Baldoví foren les més serioses, ben estructurades i amb continguts d’esquerres. La irresponsabilitat dels dirigents que teòricament pactaven els suposats acords, és una llosa que pesa sobre els dos partits PSOE, Unidas Podemos, una llosa que frustra les possibilitats d’encarar l’estiu amb ministres que preparassin els Pressupostos Generals de l’Estat. Recordem que els vigents són els del Sr. Rajoy.

S’han acabat les majories absolutes, a Madrid i a les Comunitats Autònomes. S’ha acabat el bipartidisme, la ciutadania així ho ha volgut i ara no es pot governar sense compartir. No és una realitat exclusiva de les esquerres, les dretes ara representades per tres veus també han hagut de compartir, des d’Andalusia el desembre de l’any passat fins a la Comunitat de Madrid i de Múrcia, per exemple.

Hi ha dirigents que no ho entenen, millor dit, que no ho volen acceptar i s’han tancat en banda, sense parlar amb aquells grups parlamentaris que són imprescindibles per la majoria del Congrés. Només volen insistir en l’abstenció de PP i Ciudadanos, supòs per ordre dels «poders fàctics», malgrat que aquests partits reiteren el no.

Unidas Podemos tampoc ha sabut negociar, enfront d’una actitud prepotent del possible company, no ha sabut jugar amb astúcia i mà esquerra. Parlen del setembre com a altra oportunitat, quan des de la vicepresidenta Calvo, per cert de l’equip negociador, explica que ja no volen saber-ne res.

Haureu vist moltes anàlisis dels opinadors als mitjans de comunicació. També les xarxes van plenes d’acudits sobre les suposades ofertes per enganar al soci. El que és segur és que hem perdut una oportunitat històrica. No som de les que reparteix responsabilitats, crec que tots dos en tenen i molta. Potser un més perquè té més informació i obeeix les pressions dels qui no es presenten a les eleccions. Potser més l’altre perquè no podia permetre aquest final, per responsabilitat amb la ciutadania que vol polítiques valentes d’esquerres.

En parlarem aquests dies d’estiu, analitzarem i tornarem a analitzar. Sobretot, convé que prenguem nota que les dretes tindran un estiu tranquil, esperant el setembre i sobretot si acaba amb eleccions el novembre, amb possibilitats més reals de conformar un govern compartit d’ells tres.

Per acabar, una nota d’aquí. Enhorabona al Consell Social, a la UIB, la Fundació Cifre de Colonya i sobretot a na Maria Morell Massanet per haver possibilitat el Conveni predoctoral Clara Hammerl, que impulsa la creació d'un ajut per fomentar la formació de joves investigadores en els programes de doctorat de la Universitat en l'àmbit de les Arts i Humanitats i les Ciències Socials i Jurídiques.

Confiem que prest s’incorpori l’IBDona, que estrena nova directora l’advocada Maria Duran. Des d’aquí enhorabona també per la nova responsabilitat encomanada.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per de veres, fa dervers d'un any

Algú ho dubtava ? PSOE=PP, franquistes. Quin fàstic de partits espaÑols !

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris