muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

Hi ha més discriminacions per raó de llengua ara?

Aquesta és una pregunta que m'he fet i que me fan aquesta darrers dies. És pertinent perquè cada setmana se'n fan públiques dues o tres, de diversa gravetat: des de les que no passen de l'anècdota, fins les que són autèntiques agressions psíquiques (i alguna de física).

La resposta és que no. El que passa és que ara hi ha més mecanismes i mitjans per fer pública una realitat que ha estat silenciada i amagada durant molt de temps.

Des de fa molts anys, els que pretenem usar la nostra llengua en la majoria d'ocasions i circumstàncies patim adés i ara, situacions d'estrès emocional provocades per una llarga història d'opressió i d'imposició de la llengua castellana damunt la nostra llengua pròpia.

I, obviament, no es tracta d'un problema d'entesa. Els mallorquins ens hem sabut fer entendre sempre. De fet, no hi ha cap catalanoparlant no monolingüe que, davant una situació en que la qüestió sigui fer-se entendre, no tengui recursos per aconseguir-ho.

Allò que genera les agressions i discriminacions és la concepció supremacista que tenen alguns (pocs) espanyols, que parteixen de la base que la seva llengua és superior (o més 'gran', o més 'important'...) i, com a conseqüència, són els altres els que s'han d'adaptar a ells.

He tractat directament, des de fa molts anys, amb persones que han patit la violència simbòlica (i a vegades física) de les agressions per raó de llengua i són i se senten, exactament igual que les víctimes d'altres formes de discriminació.

Cal deixar d'ignorar, o amagar, o tapar, o justificar aquestes discriminacions. Cal fer-les aflorar. Assenyalar els agressors. Comprendre les víctimes. Agombolar-les. I dir-lis que sí, que han fet bé fent públic el seu cas. Que és la única manera de que s'acabi amb tant de patiment ocult.

I cal prendre mesures per avançar cap a una societat on puguem triar lliurement, sense pors ni complexos, la llengua que volem usar.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per profe, fa dervers d'un any

@xisco
ja ho pots fer

Valoració:8menosmas
Per Toni, fa dervers d'un any

Els que ens representen, no tenen res a dir? No tenen prou valentia i dignitat per defensar la base de la nostra identitat, per tant, no es mereixen els carrics que tenen i que els hi hem donat nosaltres amb els nostres vots. Per ventura ho hauríem de reflexionar i actuar en conseqüència.

Valoració:10menosmas
Per xisco, fa dervers d'un any

"I cal prendre mesures per avançar cap a una societat on puguem triar lliurement, sense pors ni complexos, la llengua que volem usar."
entonces, si yo quiero estudiar en castellano en el colegio, lo podria hacer?

Valoració:-5menosmas
Per mateu, fa dervers d'un any

Quan m'emancipi, viuré a Manacor o qualque poble de la Part Forana.

Valoració:6menosmas
Per Joan Miró Font, fa dervers d'un any

Potser es Procés ha influït en un augment d'agressions. Si sa gent d'una comunitat oprimida agafa consciència nacional cal redoblar s'opressió. És una hipòtesi

Valoració:13menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris