algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Deixem els boscos en pau

Tenc per costum no parlar sense coneixement de causa de qüestions dels que o no en sé res o no en sé abastament. Per exemple, en temes d’agricultura, llevat de com fer un empelt d’escudet, un planter de julivert o plantar dues tomatigueres, no en sé gaire i, per respecte a mi mateix i als altres, no en vull parlar. Això no lleva que davant problemàtiques que impliquin el bé comú, la salut o la protecció del medi ambient, no pugui dir la meva.

En canvi, la meva experiència vital i professional de fa més de trenta anys en temes forestals, me faciliten expressar opinions en aquest camp.

Som del parer, i n’he fet esment allà on n’he tengut oportunitat, que, per exemple, l’ús de la biomassa, sigui per fer compost, humus, sigui per produir energia en forma de calefacció, és una necessitat i una oportunitat desaprofitada. La factura en electricitat a l’hivern és mala de pagar per molta gent amb necessitat vital de combatre el fred. Molts ajuntaments ben bé podrien establir espais d’emmagatzematge de biomassa en forma de llenya i troncs per, de manera organitzada i justa, repartir entre qui la necessiti més. Incomprensiblement, la Llei de Residus aprovada la darrera legislatura amb molt bona nota, ignora els residus vegetals d’eixermes i poda urbans, com a recurs a aprofitar.

Pens i he defensat arreu, que les recuperacions de cultiu, especialment d’oliverars, d’antigues marjades, comes i comellars avui reforestats, són molt necessàries per establir franges importants de protecció davant els incendis, apart d’augmentar la biodiversitat, la qualitat paisatgística i cultural. Crear faixes de defensa àmplies a les voreres de camins, carreteres i perímetres, amb aclarida important de la vegetació prop de cases i urbanitzacions, al voltant de zones forestals.

Amb tot, del que realment volia cridar l’atenció en aquest escrit, és que experts en agricultura i ramaderia, també s’atorguin dots per pontificar en “gestió dels boscos”. Que dels boscos se’n puguin extreure aprofitaments forestals en biomassa o llenya, no vol dir que aquests siguin necessaris, imprescindibles o compatibles amb la persistència, dinàmica i futur del bosc, més bé sol ser al contrari. Aquest, com a salvatge, silvestre, que és o toca ser, quan menys interferències hi provoquin els humans, en forma d’incendis, introducció d’espècies invasores, com la cabra, obertura de camins i urbanitzacions, tales i eixermes eixelebrades.... millor. Per tant, deixem d’utilitzar els boscos, el molt recomanable, si es vol, aprofitament de la biomassa, fusta i llenyes, per crear discursos, sovint apocalíptics, allunyats de la real capacitat de comprensió en el tema forestal. Deixem els boscos en pau.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris