cielo claro
  • Màx: 18°
  • Mín: 13°
14°

Se sap què és la justícia a Espanya?

Gorka Lupiáñez, pertanyent a ETA va ser detingut i condemnat a 11 anys de presó el 2009 per pertinença a banda armada, tinença il·lícita d’armes i delicte continuat de falsedat en document oficial. Quan va poder va denunciar davant el Comitè de Nacions Unides l’Estat espanyol el juny de 2015 per tortures durant les detencions. Segons la seva denúncia, els fets es varen iniciar el desembre de 2007, quan la guàrdia civil el va detenir a la localitat biscaïna de Berriz en comprovar que anava armat. Segons Lupiañez els agents el varen sotmetre durant vuit dies a maltractaments i tortures tant a la caserna a La Salve (Bilbao) com a la Direcció General de la guàrdia civil a Madrid i durant els trasllats. Les tortures consistien en pallisses, punxades a la columna vertebral, intents d’ofegament amb bosses de plàstic al cap, privació de dormir, amenaces de mort i altres abusos. S’ha de dir que la guàrdia civil ho va negar i va defensar-se dient que aquestes denúncies eren falses i que a més, eren habituals entre els etarres detinguts.

L’abril passat, Gorka va ser condemnat a 50 anys de presó pel segrest d’una família i altres delictes vinculats a la seva activitat terrorista. Ara, el Comitè de Drets Humans de l’ONU ha dictaminat que va patir tortures durant la seva detenció en règim d’incomunicació el 2007 per part de la guàrdia civil. El Comitè està format per 18 experts independents que han dictaminat que Espanya ha violat els drets humans de l’etarra, per la qual cosa s’insta l’Estat espanyol a garantir la justícia i reparar el demandant. També demana a Espanya que deixi de fer detencions en règim d’incomunicació. Espanya ha contestat argumentant que el règim d’incomunicació sempre es realitza amb control judicial i subjecte a supervisió mèdica diària del detingut i que aquestes denúncies són una pràctica habitual d’ETA. Que li diguin que va tenir supervisió mèdica diària a Lupiañez! S’ha de dir també que el Tribunal Europeu de Drets Humans va decidir no admetre la demanda i Espanya va demanar al Comitè de l’ONU que fes el mateix.

El Comitè de l’ONU, que ha acceptat el testimoni de Lupiañez ha recordat que la tortura no pot justificar-se sota cap circumstància, ni tan sols per motius de seguretat nacional. També dóna a Espanya un termini de 180 dies perquè els digui quines mesures prendrà en resposta al seu dictamen.

Aquesta setmana passada va començar el judici contra cinc persones acusades d’haver atacat una parada de la plataforma Barcelona con la selección l’any 2016 en què varen resultar ferides tres persones. Els cinc encausats, suposats red skins independentistes i fans radicals del club Unió Esportiva Sant Andreu, segons la fiscalia. Aquests s’han desmarcat dels fets i han negat la seva vinculació amb col·lectius radicals. El fiscal demana tres anys de presó per delictes de lesions, danys contra la integritat moral i l’exercici dels drets fonamentals, amenaces i furt. També són acusats de pertànyer a una organització criminal.

Se’ls acusa a partir d’uns vídeos que els acusats diuen que han estat manipulats i editats de tal manera que s’ha modificat el contingut original. Un dels encausats diu que devers les 17 hores va trobar la parada tombada i gent que cridava. Diu que va intentar impedir que la parada acabàs de caure i va ajudar un jove que hi havia gent que l’agredia. Va intentar aixecar un altre jove que estava estirat al terra, i va ser en aquest moment que va empènyer un home que volia impedir que pogués ajudar. Diu que no va pegar a ningú ni tampoc no va insultar cap persona. Després va tornar a una festa que hi havia prop d’allà i no ho va contar a ningú. Altres acusats parlen amb termes semblants. Tots diuen que eren a la festa i que no s’havien assabentat de res fins que els mossos d’esquadra els varen citar a declarar a la comissaria.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per la nostra dignitat no cap dins les presssons, fa dervers d'un any

¿Qui era que cantava "España camisa blanca, a veces madre, siempre madrastra..........."
Ja sabeu l'acudit dels civils interrogant uns castellers per haver fet un castell-protesta, i demanen ¿"el ultimo que sube como se llama"? i li diuen enxaneta, "mmm, ajá enxan-eta, terminado en ETA". Aquí ho deix.

Valoració:0menosmas
Per matiner, fa dervers d'un any

En primer lloc s´ha de saber que els valors continguts en la justícia democràtica europea són totalment diferents, i a pics contraris, dels de la española. Ozú i olé !

Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris