algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
15°

Tornarem a tenir govern d’esquerres

Tornarem a tenir un Govern de les Illes Balears d’esquerres, amb una oposició de dretes nova: PP amb els pitjors resultats 16 escons, en perd 4. Ciudadanos 5, en tenia 2, El Pi es manté en 3 i entra Vox amb 3.

Les esquerres s’han mogut PSOE en puja 5, Podemos en perd 4, MÉS per Mallorca i Menorca en perden 2 i 1, Gent per Formentera es manté amb 1. Una majoria de 32 sobre 59 en total. Gaudia d’una majoria de 34.

Tindrem temps de llegir anàlisis electorals d’aquests resultats, aquests dies llegirem els principals articulistes als mitjans posant la lupa i traient-ne conclusions. A corre-cuita no puc pretendre arribar al bessó per això us faré unes primeres impressions.

La desfeta del Partit Popular a les Illes és un fet remarcable. Només a Eivissa es recupera, front als pitjors resultats de la candidatura encapçalada pel Sr. Company. Al Parlament, a Mallorca perd tres consellers i a Palma perd 3 regidors.

Ciudadanos arreplega part d’aquesta desfeta, guanya 3 diputats al Parlament, un conseller a Mallorca, i es manté en 4 regidors a Palma.

VOX entra al Parlament amb tres, al Consell amb tres i a Palma amb 4. La veu de l’extrema dreta la sentirem a les principals institucions de la nostra illa. Francament preocupant. Aquells que no creuen en la democràcia, tenen possibilitat d’oposar-se a polítiques democràtiques i d’esquerres.

Na Francina Armengol ha revalidat, no només al Parlament, el seu partit ha pujat a Mallorca, a Palma, a pobles com Marratxí per exemple. Pot estar ben satisfeta, però també conscient que no pot governar en solitari, vint escons sobre un total de cinquanta-nou obliguen a pactar amb les altres forces d’esquerres. Esper que no vagi a les negociacions amb actituds prepotents. La generositat sempre és més rendible que la imposició. Tant de bo ho tingui present.

Podemos ha perdut quatre diputats i diputades, fruit de les diferents crisis que ha viscut en l’àmbit estatal i en l’autonòmic i municipal. D’aquella onada a favor ha passat al reflux que ve si mostres divisions, incoherències, desercions.

MÉS per Mallorca ha perdut dos diputats, dos consellers a Mallorca, dos regidors a Palma, i resultats diversos als pobles. Des de la victòria de Manacor a la pèrdua – a favor de la dreta d’Alaró.

Alguns votants seus han anat cap al PSOE, és evident. No tant a Podemos com podia pensar aquella gent que reclamava més radicalitat. No crec que hagi rebut vot de càstig com altres reclamaven, si aquest ha anat cap al PSOE... Perquè altres candidatures «radicals» ni apareixen en els còmputs.

És cert que l’any 2015 MÉS tingué uns resultats espectaculars. Més representació i presència a les institucions que mai, cosa que provocà que les persones més preparades i amb més experiència haguessin d’assumir responsabilitats de gestió. L’organització ho ha patit, ho sabem.

Vivim moments històrics, les esquerres tornaran a governar. Els canvis iniciats continuaran, dependrà de la bona entesa de l’esquerra política i d’aquesta amb l’esquerra social.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per jbm, fa dervers d'un any

Per tornar-lo a tenir l'hauríem d'haver tengut, cosa que no ha passat i que sospit que, per desgràcia, tampoc tendrem: potser no hi haurà extrema dreta en es govern (confiem-hi, perque sa indefinició del PSOE en relació a C's fa témer qualsevol cosa), però govern d'esquerres certament tampoc.

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris