nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
11°

Marchena perd els papers definitivament i imposa la discriminació de la llengua catalana

«Vostè respondrà en castellà. Si no vol respondre en castellà, això és molt fàcil: s’aixeca, assumeix les conseqüències de la seva negativa a respondre i hem acabat», amb aquest prejudici supremacista ha respost Manuel Marchena la pretensió de l'advocat manresà Lluís Matamala, que volia recordar a Marchena que ell havia presentat un escrit per a poder declarar en català. La resposta del magistrat, durant el judici contra l'autodeterminació, passarà a l'antologia dels disbarats racistes contra els catalanoparlants.

La conversa ha estat la següent:

—Puc plantejar una qüestió, senyoria?
—No. Vostè ve aquí…
—Vaig demanar per escrit…
—Sí…?
—…poder parlar i respondre en català.
—Vostè és jurista, no?
—Sóc advocat.
—El supòs coneixedor de l’article 231 de la llei orgànica del poder judicial. M’hi remet. I vostè no pot propugnar una interpretació alternativa d’aquest article com fa vostè en el seu escrit. Vostè és un tercer, i aquí els únics que poden fer-ho són les acusacions i les defenses. Vostè respondrà en castellà. Si no vol respondre en castellà, això és molt fàcil: s’aixeca, assumeix les conseqüències de la seva negativa a respondre i hem acabat.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Sebastià, fa dervers d'un any

@angel pozo : Et deus referir a LA LLEI de l'embut, oi?

Valoració:0menosmas
Per Ramon B., fa dervers d'un any

La llei és molt clara? Estaria bé llegir-se el precepte abans de pontificar sobre coses que s'ignoren. Es pot trobar en un lloc tan recòndit com el BOE (https://www.boe.es/buscar/act.php?id=BOE-A-1985-12666):
Artículo 231.

"En todas las actuaciones judiciales, los Jueces, Magistrados, Fiscales, Secretarios y demás funcionarios de Juzgados y Tribunales usarán el castellano, lengua oficial del Estado."

On parla de testimonis? El que fa el president de la Sala, en això com en tantes altres coses, és una interpretació extensiva, fer dir al precepte el que no diu i botar-se, entre d'altres, l'art. 33.2 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, el 398 de la Llei d'enjudiciament criminal o, per aturar-se a qualque banda, el 14 de la Convenció Europea de Drets Humans (atès que altres testimonis sí que han pogut deposar en llurs respectives llengües). Això per no entrar en el fet que, si el TS hagués respectat el principi del jutge predeterminat per la llei (art. 24.2 CE), aquest judici es coneixeria al TSJC i l'Audiència Provincial de Barcelona i no hi hauria tot aquest sidral lingüístic.

Valoració:0menosmas
Per Antoni, fa dervers d'un any

La Llei orgànica del poder judicial no pot contradir la Constitució (principi de jerarquia normativa).

Valoració:2menosmas
Per angel pou, fa dervers d'un any

hom a de saber on va, i la llei es molt clara, a aquest foro s'ha de fer servir el castellà. Els acusat podrien utilitzar el català amb traductors.. no aixi els testimonis. Res més a afegir. Marchena es jutge i ha d'aplicar la llei.

Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris