algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 13°
13°

Primavera electoral, les paradetes

Ja ha començat la campanya per elegir els Ajuntaments, els Consells, el Parlament de les Illes Balears i el Parlament europeu. El diumenge 26 de maig ens trobarem amb quatre urnes a les meses, on dipositarem els nostres vots.

Avui us volia comentar una part fonamental de les campanyes electorals, a més dels anuncis als mitjans de comunicació, els actes electorals, els debats, els missatges a les xarxes socials... Aquesta part és el treball voluntari, entusiasta, de persones militants que surten als carrers i munten les paradetes.

Paradetes on es reparteixen els vots ja preparats, els programes o les síntesis d’aquests, i també alguns detalls, el merchandising parauleta anglesa que vol dir articles amb el lema, o amb imatges. Per exemple, les alfabegueres petites amb el lema de MÉS en el test. O la polsera amb la bandera espanyola que regala VOX. Per cert, us cont una anècdota d’aquests dies viscuda a una paradeta marratxinera. Enfront de la nostra hi havia la d’aquest partit, s’acosta una senyora a la nostra a demanar-nos les paperetes i ens diu: aquests d'aquí davant m’han dit que me donaven una polsera, i els he dit, no duc joies jo!

Enguany al meu poble hem començat la campanya amb molta gent nova voluntària. Una d’elles ens explicava, en recollir els ormejos, és la primera vegada que faig campanya i avui matí l’experiència ha estat molt enriquidora!

Us demanareu i això per què? Per què el contacte directe amb la gent sempre és positiu, directament parles amb gent desconeguda que pot mirar-te amb preferència, altres amb temor, o amb poca simpatia. Per què a l’hora d’abordar una persona que surt de fer compres al mercat o al magatzem d’alimentació, t’hi dirigeixes amb el millor somriure i bones maneres, perquè et permeti una pausa i t’agafi els papers, per llegir-los després tranquil·lament a casa. Perquè comproves, una vegada més, que hi ha gent que vol parlar, necessita parlar i sobretot que l’escoltin. Tant per donar idees de millores, com per queixar-se de les mancances.

Enguany us he de confessar que m’he trobat amb alguns casos sorprenents. Per exemple, antics militants d’altres formacions de dretes, en concret el PP, en anys passats un partit omnipresent en cartells, pancartes, que embafaven i tot, i que ens diuen que estan molt decebuts, que ara l’important és triar bé el batle, la persona. Que et conten que coneixen bé els candidats de VOX o de Ciudadanos del nostre poble perquè eren antics companys seus...

Les paradetes no són substituïbles, és cert que valorem molt els anuncis, els cartells, les pancartes, indiquen la presència de la formació política, però el contacte directe amb la gent la consider una eina imprescindible per les esquerres.

En aquestes eleccions les dretes es presenten dividides, com feia molts anys no veiem. Les eleccions generals del mes d’abril feren baixar fums a alguns com VOX que pensava fer millors resultats. Però no ens enganem, es presenten aquí, al meu poble, a Palma, a tretze pobles més, i recordem que són franquistes. No creuen en la democràcia, no hi tenen res a fer a les nostres institucions democràtiques, guanyades a pols gràcies a la lluita de moltes bones persones, honestes, que lluitaren contra la dictadura.

No ens confiem en les darreres enquestes que s’han publicat. Les persones d’esquerres, hem de continuar parlant, convencent a les amistats, a les famílies, als companys de feina, que no hi cal l’abstenció. Que no es confiïn, perquè sabem que segons els resultats, la suma de les dretes poden repetir governs com a Andalusia, amb el suport de l’extrema dreta.

I les persones militants dels partits d’esquerres, continuarem sortint als carrers a les paradetes, al porta a porta tan eficaç com s’ha demostrat sempre, de forma voluntària, il·lusionada, per aconseguir molts vots que ens permetin uns resultats per continuar la feina iniciada en tants Ajuntaments, en els Consells, en el Govern de les Illes Balears.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris