algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 11°
14°

Primavera electoral

Ja hi tornam a ser. Aquest divendres 11 de maig comença la campanya electoral per triar els representants dels nostres Ajuntaments, dels Consells, del Parlament de les illes Balears i del d’Europa. Quasi res! Només hem tingut uns dies de treva, després del 28 d’abril i les eleccions a les Corts espanyoles.

Ho vaig comentar l’anterior dimarts, la dreta ha perdut. A les Illes Balears i a la immensa majoria del territori de l’Estat. Es presentava amb tres cares, el PP de tota la vida, el de la corrupció, dels robatoris comprovats i amb sentències fermes que han duit a uns 87 polítics a la presó. Més que diputats ha obtingut, segons recordava una piulada a les xarxes. L’altra cara de Ciudadanos, del Sr. Rivera, la Sra.Arrimadas, i els seus fitxatges mallorquins tan coneguts nostres, el Sr.Bauzà i el Sr. Mesquida. I la vella cara del franquisme més ranci, de l’extrema-dreta, del Sr. Campos, de la Sra. Contestí per recordar-vos l’aportació mallorquina.

Una nova cursa amb altres condicions. Si a les eleccions passades la presència als mitjans s’ha fet notar i molt, dels quatre partits estatals, ara allò que pesarà més és la proximitat, el coneixement de les persones que encapçalen les llistes. A les anteriors del mes d’abril no importava qui anava de primer o de segon, allò que pesava era la marca, el nom. Si no, demanau-li a na Maria Salom o na Margalida Prohens, totes dues han patit la baixada del seu partit, independentment de la diferència de vots al Senat i al Congrés, com ha passat a altres candidatures. També ho hem vist amb l’extrema-dreta, que ha tingut el suport de mitjans de comunicació estatals potents.

Ara triarem batlesses, batles, presidents o presidentes de les principals institucions. Amb bagatges de feina feta, bona feina com és el cas del Govern de les Illes Balears, o del Consell de Mallorca. Bagatge que ha donat experiència positiva de saber governar en pluralitat, amb pactes, amb tots els avantatges i les errades que puguin haver fet. Exemples que hauria de saber valorar altres responsables de formar govern, com el Sr. Sánchez. És més enriquidor saber governar amb consens i pluralitat que no amb mono-colors, podeu estar-ne ben segur, senyor candidat a presidir el govern de l’Estat.

Bagatges que donen confiança, a la vegada que sabem que això no basta. La ciutadania de cada vegada és més exigent, també més individualista «el meu problema, el MEU, és el més important!» i valora poc el treball col·lectiu, cooperatiu, si no demanau-li a les persones que treballen en entitats i associacions de caràcter veïnal, de solidaritat, esportiu, de comunitats de propietaris...

Valorem els programes, allò que ens diuen que poden fer. Escoltem les dificultats que han tingut en la seva experiència de govern, demanem valentia i grans dosis de coratge. No només calen promeses, demaneu si les podran dur a terme, en la realitat que coneixem, on moltes vegades les pressions de grans lobbys econòmics i mediàtics pesen més que no pensem.

I sobretot, no deixeu d’anar a votar. No us confieu, els tres partits de dretes són aquí. Són als pobles i a Ciutat. No deixem que guanyin posicions, que puguin tenir una presència important. L’equilibri entre les dretes i les esquerres és molt feble, en aquesta terra nostra. Ho sabem.

Volem tenir més Ajuntaments d’esquerres, volem el Consell i el Govern plurals, d’esquerres, progressistes, un Parlament de les Illes que pugui continuar fent lleis pioneres a tot l’Estat en termes mediambientals, democràtics, socials, feministes. Que aquestes eleccions siguin una passa MÉS endavant.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris