cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 23°
25°

Igualtat, democràcia i solidaritat

Tres paraules, tres conceptes que són les alternatives a l’odi i els autoritarismes. Aquest és el títol del Manifest de la Plataforma per la Democràcia que es va llegir a la plaça de l’Olivar, dissabte 23 de març, a les 12 del matí. A la mateixa hora a Barcelona, i altres ciutats europees.

Vint entitats diverses i plurals: CCOO, UGT, STEI intersindical, Ben Amics, Memòria de Mallorca, Feministes en Acció, Associació Dona Sana, Sóller per la Igualtat, Fundacions Darder Mascaró, Fundació Gabriel Alomar, AEG Eladi Homs, Moviment cristià de professionals, GOB, Unió de Pagesos, Col·lectiu Aurora Picornell, Balears Acollim, Associació Arxipèlag, Brilla Illes Balears contra la violència de gènere, CDR-UIB, Moviment Feminista de Mallorca, eren les convocants.

Es reuniren unes tres-centes persones, es llegí el manifest per part de dues al·lotes del moviment escolta, un manifest on s’explica l’avanç dels autoritarismes aquí, a la nostra societat i també a Europa, que va viure les conseqüències del feixisme i el nazisme, en el segle passat, però igualment a altres llocs del planeta, com l’ascens de personatges com Trump als EUA, i Bolsonaro al Brasil, guanyant eleccions democràtiques.

Dirigents polítics que guanyen escons al Parlament andalús, que promouen pactes amb altres forces polítiques de dretes, condicionant-les, arrabassant compromisos de reduir ajuts a les víctimes de violència masclista,o criminalitzant la diversitat en totes les seves expressions, des de les persones d’origen migrant o refugiades fins als col·lectius LGTBI.

Forces polítiques que ara, en temps previ a cites electorals, es deixen la pell a veure qui la diu més grossa, qui aconsegueix convèncer que la seva opció dretana, conservadora, és la millor. Des de propostes tan inversemblants fa uns anys, com l’autorització a tenir armes a les llars domèstiques, per «autodefensa» al pitjor estil nordamericà, que fins i tot representants de la Guàrdia Civil han dit que era una barbaritat.

Líders de les tres forces que s’autoproclamen de dretes, ja ningú pensa en el centre, que aprofiten el malestar de molta gent per la situació econòmica, no oblidem la quantitat de doblers públics donats a la banca i no recuperats, per apuntar cap als sectors més vulnerables, o contra aquells que qüestionen el sistema capitalista, animant, incitant actituds d’odi contra les esquerres, contra les dones i el moviment feminista, contra els sindicats, contra els ecologistes, contra els i les docents...

Per tot això cal una resposta clara i valenta. Una crida, com explica el Manifest, a tota la gent d’arreu de les Illes i de tota procedència. No ens deixem guanyar els missatges. Hem de respondre, davant qualsevol comentari racista sense por, amb orgull de defensar les idees de democràcia, de solidaritat, d’igualtat.

Demanem als partits polítics democràtics que no caiguin en el seguidisme dels discursos de l’odi, que assumeixin la seva responsabilitat en la defensa de la democràcia i els drets humans, amb el compromís d’un horitzó de canvi social i benestar per a la majoria.

Cerqueu el Manifest de la Plataforma per la Democràcia, ens dóna arguments i raons per ser valentes en la defensa de les llibertats, d’expressió, tan retallada i amenaçada avui, en la defensa del dret a decidir lliurement, en la defensa de la dignitat de les persones i els drets humans. #IllesSenseOdi.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris