algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
23°

Gandhi i Mallorca

Aquest dimecres s'han complit 71 anys de l'assassinat de Gandhi. Aquest 2019 se celebra el 150 aniversari del naixement de Mohandas Karamchand Gandhi (2 d'octubre de 1869).

Aquest 150 aniversari serà aprofitat a Índia i a tot el Món per recordar la figura del líder independentista indi i apòstol de la Pau. Segurament, el personatge més important del segle XX.

Per ventura seria una bona ocasió per revisar la relació i la influència de Gandhi a Mallorca.

El Mahatma Gandhi ha passat a la Història com el promotor del mètode de lluita no violent. Cal recordar que la No-violència, no és passivitat, sinó al contrari, cerca fer surar el conflicte i requereix molta autodisciplina i un compromís molt gran, que el cas de Gandhi arriba a estar disposat a morir pel seu país.

«La no-violència i la covardia són termes contraris. La no-violència és la major virtut, la covardia és el major vici. La no-violència sempre pateix, la covardia provoca patiment. La no-violència perfecta es la major valentia. La conducta no violenta no és desnaturalitzant, la covardia sempre ho és», va proclamar.

Seria magnífic que aquest 2019 servís per homenatjar Gandhi, també, a Mallorca i es promoguessin estudis sobre la seva influència a Mallorca.

Existeix un fil invisible que va de les campanyes de Gandhi a Sud-àfrica i Índia a les vagues de fam per la Llengua i per l'Educació de fa uns anys.

Un fil que passa, evidentment per Joan Mascaró i Fornés, però també per qui fou president de l'Associació per la Cultura de Mallorca (1934-36) i col·laborador de la revista La Nostra Terra, Josep Sureda i Blanes, que va fer conferència per a l'Associaciò per la Cultura de Mallorca, el dia 21 de gener de 1931, titulada 'Mahatma Gandhi'.

Un fil que passa també per Francesc Sureda i Blanes, escriptor i lul·lista, germà de Josep i que va ser professor de Llorenç Vidal Vidal, poeta, educador i pacifista mallorquí, que l'any 1964 fundà el Dia Escolar de la No-violència i la Pau (DENIP), que es practica a escoles de tot el món, el dia 30 de gener (aniversari de la mort de Mahatma Gandhi).

Un fil que passa pel poeta, pintor i educador Eulogio Díaz del Corral (de qui en vaig ser alumne) i pels objectors de consciència, i per Xirinacs i els seus seguidors, i pels insubmissos al servei militar i per la Crida a la Solidaritat... i que arriba fins les esmentades vagues de fam.

Seria molt positiu que aprofitàssim aquest 150 aniversari del naixement de Gandhi per prendre consciència de quina influència ha tengut a la Mallorca d'avui.

I també seria molt positiu que la Mallorca d'avui el tengués més present, sobretot a través de la vigència dels seus missatges, però també perquè, a part d'un Kebab que duu el seu nom, el recordàssim amb algun carrer dedicat a qualque poble o ciutat o algun monument a la seva memòria.

Per cert que l'editorial Documenta anuncia la publicació del llibre 'Vida de Gandhi', d'Edmond Privat, amb traducció i introducció d'Elisabet Abeyà Lafontana.

El llegirem.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per "Castella mos roba", fa mes de 2 anys

Jawaharlal Nehru.

A la pràctica no fou en Ghandi, sinó en Nehru i l'exèrcit
indi.
En Ghandi estava oblidat i si se preguntava a un indi
qui era en Ghandi per els anys cincuenta i posteriors no sabien qui era.
Fou Hollywood o el cinema qui l'actualitzà.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris