cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
18°

Cop contra la democràcia a Veneçuela

Estem veient un altre intent de no respectar que el poble pugui elegir, en condicions normals i lliures, qui governa.

Ja ho hem vist al Brasil: Campanya d’enginyeria social amb el pretext de la corrupció que atia un salvatge bullying contra el Partit dels Treballadors. Utilització ideològica de la justícia amb l’empeachment totalment fora de lloc contra Dilma Rousseff. La dreta més reaccionaria assumeix el govern i violenta la situació però amb formes "democràtiques". Malgrat s’estén el sentiment antiPT, Lula guanya a les enquestes. Utilització ideològica de la justícia empresonant Lula i impedint-li ser el candidat del PT (a l’estil Suprem espanyol). Bolsonaro pateix un atemptat obscur i s’entronitza com a “solució màgica” per als problemes del Brasil. Una dreta populista, mentidera i antidemocràtica guanya les eleccions. Al·lucinant que Bolsonaro governi.

Igual ara a Veneçuela. Després de la mort de Chávez, l’oposició veneçolana i EEUU albiren derrotar electoralment a Maduro. Però, el 2013, Maduro guanya per 141.000 vots. S’estableix una estratègia de guerra econòmica, protestes al carrer i campanya internacional per titllar Maduro de dictador, idea que qualla, sense base objectiva, degut a la unanimitat de la premsa internacional. Maduro resisteix i venç en diverses eleccions. El 2015 l’oposició guanya l’Assemblea Nacional (el que demostra que el chavisme juga net, a vegades perd eleccions i reconeix les derrotes, quan hi són). S’intensifica la crisis econòmica, orquestrada des de fora per EEUU i UE i recolzada per l’empresariat veneçolà i, en menor mesura, també deguda a errors governamentals. Que hi ha una agressió econòmica és evident perquè ¿com es pot explicar d’altra manera que Veneçuela, amb els recursos petroliers que té, malgrat la caiguda del preu del cru, tingui una inflació de 1.000.000% i una situació econòmica molt pitjor que països de la zona menys rics i que tenen governs equiparables en nivell d’eficiència? La funció de la crisi econòmica és minar el suport de la classe baixa (la més extensa al país) al chavisme perquè l’oposició no pot avançar electoralment només amb la classe mitjana i alta. Les dretes veneçolana i mundial no tenen escrúpols a atacar econòmicament, d’amagat des de l’ombra, als veneçolans amb finalitats polítiques. És una crisi induïda, com tants cops ha succeït en la geopolítica mundial, com va ser per exemple la crisi econòmica a Xile abans del cop a Allende.

Per tal que les eleccions presidencials veneçolanes de 2018 fossin acceptades per tots i servissin per solucionar democràticament la disputa, es va celebrar una cimera entre el govern i l'oposició a la República Dominicana. Quan ja hi havia acord per anar a eleccions, l’oposició es va desdir i va avortar la cimera per indicacions d’EEUU adduint que les eleccions serien fraudulentes. Si volien deposar Maduro, per què van boicotejar les eleccions? Quin era el pla alternatiu? Malgrat l’assetjament a Veneçuela, és molt probable que les enquestes mostressin que Maduro guanyaria les eleccions. Això hagués estat la fi de l’intent de derrocar-lo, per tant, era millor no presentar-s’hi clamant que era un govern dictatorial que no permetia eleccions lliures i que havia de ser derrocat. En això estem ara. Trump ha trigat 17 minuts a reconèixer l’autoproclamat nou president! Diu que el canvi és bo per a Veneçuela i “per a la regió”...

També dirigents de l’UE (que a Catalunya coneixem bé) han sortit corrents a legitimar a l’intent de cop d’estat. Donald Tusk i Antonio Tajani, dimissió! Pretenen parlar en nom nostre, quan el que la població europea vol és que es respecti la democràcia. Ja hi va haver eleccions i, si de cas, a causa del moment de crisi ia la irresponsabilitat de "colpistes", el que es podria acceptar per sumir el país a una guerra, és convocar noves eleccions en què tots es presentin, però el que no es pot acceptar és el cop d'estat passant per sobre de la voluntat popular.

Jordi Oriola Folch,
realitzador audiovisual.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris