cielo claro
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
19°

Preguntes i línies vermelles

No hi ha dubte que vivim, com diria Bertoldt Brecht, “mals temps per a la lírica”. Certament, avui escriure sobre floretes pareix un crim. Estam en una fase que molts no hauríem ni gosat pensar fa només cosa d’una dècada. Es tracta d’una etapa de recessió en qüestions que ja semblaven ja guanyades i resoltes, que tenen relació amb els drets civils i amb la qualitat de la democràcia. Claríssimament, ens trobam en fase de retrocés, però el germen, la llavor, perquè aquest retrocés es produís arranca de quaranta anys endarrere, de les mancances que va tenir la transició i l’anomenat pacte constitucional.

La primera línia vermella que, ben clarament, s’ha traspassat aquests dies passats és la que venia a dir que cap força política democràtica no faria pactes amb l’extrema dreta (o, dit d’una altra manera, no faria pactes amb una força política que clarament mostràs determinades inclinacions contràries al sistema democràtic). I això ha ocorregut a Andalusia. En aquella comunitat autònoma, el PP i Ciutadans han format govern gràcies al suport de Vox. Uns dies abans, Ciutadans havia accedit a la presidència del Parlament d’Andalusia, també, amb els vots de Vox. Sense el suport de Vox, no hi hauria govern del PP-Ciutadans ni aquest partit tendria la presidència del Parlament.

El PP i Ciutadans han traspassat una línia vermella que constitueix un senyal d’identitat als “països decents” (el terme és de l’economista Xavier Sala-i-Martín), és a dir, aquells on els demòcrates no pacten amb els que volen carregar-se la democràcia. A Suècia hi ha hagut mig any sense govern perquè els conservadors suecs no volien pactar amb l’extrema dreta. Al final hi ha hagut una mena de “gran coalició” a l’estil alemany. I ningú no governa ni amb els vots de l’extrema dreta ni amb el seu suport. Perquè ningú no el vol. El mateix podem dir d’Alemanya, on, ben clarament, la CDU d’Angela Merkel pactaria abans amb Die Linke (extrema esquerra marxista) que no amb Alternativa per Alemanya (els amics de Vox en aquell país). I va quedar ben demostrat a França quan els socialistes, els ecologistes o els partits d’extrema esquerra varen demanar el vot per Chirac (dreta gaullista) perquè no fos president Le Pen (Front Nacional, en la terminologia d’aleshores). Dit d’una altra manera, a Suècia, a França o a Alemanya, els partits de dretes prefereixen pactar amb els trotskistes abans que fer-ho amb els equivalents de Vox. Perquè la cosa va, bàsicament, de democràcia.

Pot fer totes les giragonses que vulgui, l’alcaldable per Barcelona Manuel Valls: el partit que li dona suport (Ciutadans) governa a Andalusia gràcies a Vox. I no ha fet cap escarafall a l’hora d’acceptar-ne el suport, encara que llavors vagin dient que no hi ha cap pacte entre ells. Si la cosa no va de qui ha fet pactes o qui no, sinó de qui fa possible que governeu, colla d’embaucadors! El “pacte de perdedors” (en feliç troballa d’ells mateixos) no pot governar sense els tardofranquistes anticonstitucionals.

I la pitjor part de l’assumpte no és l’anècdota andalusa, sinó el fet que, al conjunt del Regne d’Espanya, l’agenda dels dos partits de la dreta (PP i Ciutadans) ve clarament condicionada per Vox. A Andalusia, ja es comença a veure, faran allò que els extremistes vulguin. I al conjunt d’Espanya, escoltant el discurs de Pablo Casado, no queden gaires dubtes que també. Qui marcarà l’agenda ja no serà el conservadorisme més tradicional del PP o el neofalangisme disfressat de liberal de Ciutadans, sinó l’extremisme postfranquista presentat a cara descoberta, sense embuts i sense cap mena de dubte (cosa que fa la col·laboració amb ells encara més sagnant).

Com és que es traspassa aquesta línia vermella sense que una immensa majoria de ciutadans es faci preguntes i les respongui amb indignació? Probablement per la mateixa raó que els jutges poden imposar l’agenda a un parlament escollit democràticament (vegi’s el que està passant a Catalunya durant les dues últimes legislatures), o per la mateixa raó que uns policies poden detenir alcaldes sense tenir ordre judicial i bona part de la gent (almanco a l’Espanya estricta) ho troba la cosa més normal del món.

Es permeten pràctiques contràries a la democràcia, senzillament, perquè hi ha una part molt important de la població que no té, realment, una mentalitat democràtica. I que s’estima més aquestes pràctiques que no que es posin en perill determinades estructures que ells consideren com a inamovibles.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Bernat Joan, fa dervers d'un any

Benvolguts Colom i Emigrante,
és a punt de començar un judici en què la judicatura espanyola posa la major part del govern democràtic de Catalunya contra les cordes. En canvi no s'atreveixen a demanar l'extradicció dels que se n'anaren a l'exili. Per què deu ser??

Valoració:4menosmas
Per Emigrante, fa dervers d'un any

Si mi post llega a superar la censura de DB. podría por favor aclararme esta frase:

"Per això es dediquen a intentar posar demòcrates contra les cordes"

Saludos

Valoració:-3menosmas
Per colom, fa dervers d'un any

Yo no he puesto en su boca palabras que no ha dicho. Además cada uno es muy dueño de opinar, escrito o no, lo que crea oportuno. No es que los vayan a llamar fascistas o xenófobos, es que cada día tienen que comerse estas palabras. Por lo tanto, no ando tan descarriado. Es el recurso de siempre.

Si la Judicatura está llena de franquistas, allá ellos. Cosa que me extraña, pues continuamente se ha dicho que los nostálgicos son "cuatro gatos".

Eso de que haya "muchos" que simpatizan con VOX, lo ha dicho Vd. No creo que hasta el momento presente sean "muchos", los que hayan votado a VOX. Además están en su derecho, como yo de no hacerlo.

Por cierto, le agradecería que me indicara qué "demócratas", han sido puestos contra las cuerdas. O por lo menos, intentarlo.

Gracias y bon día.

Valoració:-3menosmas
Per "Castella mos roba", fa dervers d'un any

El quid de la qüestió està amb la llei 'Viogen'.

Si se vol desinflar a Vox, el PSOE i el PP se hauran
de posar de acord en derogar aquesta llei 'Viogen'.

Segons les enquestas el 78% està en contra o no li
agrada.

I una altra qüestió, ¿per què el PP i Ciudadanos han
enganyar an el seu electorat sobre aquesta llei?

Valoració:1menosmas
Per Bernat Joan, fa dervers d'un any

Benvolgut Colom,
no he dit per enlloc que els votants de Vox siguin feixistes ni xenòfobs. Parl dels votants. Molts votants de Vox són, senzillament, gent que està desesperançada i que busca una llum per algun lloc, per on sigui. Els dirigents, en canvi, sí que són clarament xenòfobs i extremistes.
Que cap jutge no els hagi posat contra les cordes és elemental: la judicatura no va fer net del franquisme. I hi ha molts jutges que simpatitzen amb Vox. Per això es dediquen a intentar posar demòcrates contra les cordes.

Valoració:3menosmas
Per colom, fa dervers d'un any

Todo lo que Vd. larga, no me parece ni bien ni mal, sino todo lo contrario. Cada unos es dueño de sus propias ideas.

No olvide, no obstante, que detrás de VOX hay casi 400.000 personas que les votaron. Ahora, la consabida cantinela de siempre: que son fascistas, que son xenófobos, que no se han leído el programa en su totalidad, que no tienen idea de nada etc. etc. Quiero recordarle, que hasta el momento presente ningún juez u organismo ha puesto contra las cuerdas a ese partido. Y me temo, que solo estamos hablando del principio.

Y como soy persona de pocas entendederas políticas, siempre me pregunto: ¿A quién hay que temer más, a Podemos o a VOX?. Los segundos quieren hacer reformas dentro de la Constitución, los primeros derribar, presuntamente, el régimen del 78.

Valoració:-4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris