cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
22°

Negacionisme i criminalització del feminisme

Aquest diumenge, dia dels Reis, a l’Arabalears.cat hem trobat articles d’opinió prou interessants, com quasi tots els caps de setmana. Us en vull recomanar, especialment, dos: Negacionisme d’en Josep Ramoneda i L’escandalosa criminalització del feminisme, d’E Gimènez-Salinas.

En Ramoneda ens explica què és el Negacionisme: actitud que consisteix en la negació de fets històrics recents i molt greus que estan generalment acceptats, diu la RAE...Una brutal reacció del patriarcat, davant el feminisme en els últims anys, deixant de ser un fenomen de minories d’avantguarda, per dir-ho en termes clàssics, per arribar a amplis sectors de la societat i esdevenir un dels rars projectes d’emancipació en curs. Des de la defensa d’una mentalitat arcaica que pretén la superioritat del mascle sobre la dona i el dret a disposar d’ella i tenir-la sota control, es fa un discurs que nega, contra tota evidència, segles de submissió en què la dona ha vist i veu com se li neguen drets, oportunitats, reconeixement. I, més sinistre encara, pretén presentar el mascle com a víctima, perquè no està inclòs en els protocols de la violència de gènere.

Crec que no es pot dir de manera més clara i contundent que és això que prediquen els senyors Trump, Bolsonaro, Salvini i Abascal, aquí. El Sr. Casado ha respost a la pressió d’aquest darrer, a Andalusia, i ja accepta el canvi de violència masclista a violència domèstica com si fossin sinònims sense importància. No és el mateix, un assassinat d’una dona pel fet de ser-ho, que un acte violent en l’espai domèstic. No és igual.

Des de l’any 2003 s’han comptabilitzat 976 dones assassinades per violència masclista, a l’Estat espanyol, ens recorda n’E. Giménez-Salinas. Estadístiques oficials, perquè hi ha altres xifres més altes que no es compten perquè no entren en els paràmetres que marca la llei del 2004. Xifres escandaloses, en quinze anys prop de mil dones han perdut la vida en mans d’aquells homes que les consideraven «seves» com si fossin una cosa. En cinquanta anys, el terrorisme va deixar 858 morts, com es relata al llibre Vidas rotas ens recorda a l’article. Pensau en la diferència del tractament als mitjans de comunicació, d’aquestes realitats.

La criminalització del feminisme, en tenim bones mostres en aquests primers dies de l’any: al Brasil, el President Bolsonaro nomena un govern de prop de 30 persones, amb dues dones només. Una d’elles reivindica el rosa per les nines i el cel pels nins. Un govern amb actituds autoritàries que vol acomiadar treballadors públics per la seva manera de pensar, que demana tenir una base militar dels EUA en terres brasileres...

El partit d’extrema dreta VOX que pressiona el PP a Andalusia perquè retiri els ajuts a les víctimes de violència masclista, rep bones paraules del candidat del PP a la batlia de Palma. El tenim ben a prop nostre, aquí mateix.

Però com diu en Josep Ramoneda el feminisme ha deixat de ser un fenomen de minories d’avantguarda, per arribar a amplis sectors de la societat. Un exemple també de fora: Als Estats Units d’Amèrica les candidatures dels demòcrates, encapçalades per dones han tingut un gran suport i són les que s’estan enfrontant al President Trump.

Ho sentirem dir a expertes feministes a diverses trobades durant l’any passat. L’onada feminista és molt potent, ho ha demostrat la força del 8 de març, però també la reacció del patriarcat serà forta. Ho veiem amb aquests exemples d’actituds polítiques, dels senyors de l’extrema dreta. Ja són aquí, contrarestem la seva agressivitat amb més feminisme militant, amb més compromís contra les violències masclistes, un compromís de totes, institucions i societat.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per escardapenyes, fa mes de 2 anys

A ses dones la raó vos vesse pel cuatre costats, i dins Espanya hi ha un sector d'espanyols masclistas, mantiders i manipuladors de datas i cantitats que fan de veras vomitera, la seva boca és mesura, la gent ja els ha batiat com els Trifaxitos, formats per el PP que se baixa els calsons, Ciudadanos que se fa el suec respecta a Vox peroóóó, entre al "menage a truá" (com sona) hahahaaa, i diu, jo només tenc contacte amb el PP ?? amb els de l'altre vorera masclista no mos tocam.
Perdonau la meva incredulitat, tres devall el mateix llançol i a las fosques..........??????.
Bromas apart, resulta que vox va tenir Financiació Iraní, la fundació que presidía Abascal el darrer any no va presentar contes, i el nº 2 de vox que diu que els de Brusseles son fugats no exiliats, Javier Ortega Smith te ordre de "busca i captura "de la Gran Bretanya.
Salut i República Països Catalans.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris