cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
19°

Qui guanyarà les properes eleccions?

A cada legislatura autonòmica m'he reunit, almanco una vegada, amb qui ocupava la presidència del Govern. Un dels personatges més cràpules que hem patit com a president, en reunir-nos a començaments del seu segon mandat (jo hi anava en representació de l'OCB) em va tallar les meves paraules d'introducció i em va entimar: «Sé perfectament qui sou... em vareu fer perdre unes eleccions!»

Si he de ser sincer, no el vaig creure gaire. Va ser temps després que un altre insigne militant del mateix partit que aquell president em va explicar que, efectivament, l'anàlisi que s'havia fet després de les eleccions era que l'ambient creat per la Diada per la Llengua convocada per l'OCB i en la qual hi havien participat milers de persones, havia creat l'ambient propici a un canvi de Govern. El vaig creure, però no ho acabava de comprendre.

No va ser fins que vaig conèixer els estudis del lingüista i expert en ciències cognitives i del cervell, George Lakoff, que ho vaig comprendre en la seva vertadera dimensió.

Una de les tesis que defensa Lakoff és que totes les persones tenim interioritzades dues morals, però n'hi ha que tenim més desenvolupat el model del progenitor nodridor (progressistes) i altres en que predomina la moral del pare estricte (conservadors).

Aleshores, en termes electorals, i resumint molt, si en el context en què es desenvolupen unes eleccions hi predominen els valors del progenitor nodridor (per exemple, davant la mort d'una persona per pobresa energètica, la reacció de molta gent serà optar per valors com la solidaritat...), guanyen les opcions progressistes. Si, contràriament, predominen els valors del pare estricte (per posar un exemple, després d'un atemptat sanguinari, és molta la gent que troba que el que fa falta és 'mà dura' contra els autors.)

A propòsit d'aquests darrers diu Lakoff: «La lògica del pare estricte va més enllà. La idea fonamental és que l'autoritat està justificada per la moralitat, i, en un món ordenat, hauria d'haver-hi (i hi ha hagut tradicionalment) una jerarquia moral en la qual haurien de governar els que tradicionalment han governat sempre. La jerarquia és la següent: Déu per sobre de l'home, l'home per sobre de la naturalesa, els disciplinats (els forts) per sobre dels indisciplinats (els febles), els rics per sobre dels pobres, els empresaris per sobre dels empleats, els adults per sobre dels nens, la cultura occidental per sobre de les altres cultures, Estats Units per sobre dels altres països. Els homes per sobre de les dones, els blancs per sobre de totes les altres races, els cristians per sobre de la resta de les religions, els heterosexuals per sobre de les altres orientacions».

Rellegir Lakoff ens fa entendre molt millor moltes de les realitats que vivim avui. Ens explica, també, perquè la pressió més bèstia i els esforços més grans dels mitjans i les organitzacions de la Dreta no han estat contra les polítiques desenvolupades pel Govern, sinó per criminalitzar i ofegar econòmicament i mediàticament les organitzacions de la societat civil que tenen la capacitat de fer predominar en l'ambient una moral per damunt d'una altra.

Ja sabeu qui guanyarà les properes eleccions: qui tengui més capacitat d'imposar la seva moral en el context electoral.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Colau, fa mes de 2 anys

Senyor T, me sap greu veure com ara hi ha gent que se preocupa del que se veuen venir. Jo, afectat, només volia fer reflexionar que apretar és necessari per a treurer-ne es suc. Però apretar massa mai és bo. S'esquerra ecologista ho ha volgut fer tot en quatre anys, no és possible; se necessita més temps per a fer-ho realment be, i que duri per sempre. Els técnics preocupats per es medi ambient ho sabem, i sabem també s'ecologisme polític mos conduirà a errors que no beneficiaràn as planeta. Ells, els ecos, no ho reconeixaràn mai; però en són molt reponsables des "boom" des carbó (1975) degut a "Nuclears, no gracies".
I no estic defençant ses nuclears, estic diguent que s'ecologisme i política haurien d'esser coses diferentes.

Valoració:0menosmas
Per T, fa mes de 2 anys

Colau,segur que els distints partits d'extrema dreta no fan res contra els mallorquins,ni contra els majors de mes de 50!!!QUINS DELLONSES...

Valoració:0menosmas
Per Xec, fa mes de 2 anys

@conxa,

També deu fer plorera a tota la gent que ha assenyalat gob mallorca i terraferida, que des del govern i altres institucions lluiten per un projecte de Mallorca sostenible, com ho han fet sempre des de defora.

Jo no crec que gob mallorca i terraferida vagin malament en general (sí amb el lloguer turístic, que era una mesura molt bona per aturar el creixement demogràfic i, per tant, criminalitzar-lo indiscriminadament ha ajudat el turisme de masses i els empresaris que importen mà d'obra barata), però sí deixant-se endur pels mitjans de masses, que subtilment sempre assenyalen l'ecosobiranisme com a culpable de tots els mals. Si vos hi fixau, allò que no va com volen les entitats és culpa del conseller o consellera; al consell, en canvi, és culpa del president. Són subtils, costa no caure-hi.

I dic que han anat malament a hora de "disparar" no només perquè desgasten i "fa plorera" als que volen bé i fan tot el que poden des de les institucions, sinó que també han anat malament perquè si no apunten on toca, el que et vol mal fa via, a més de no fer-lo aturar, el fas pensar que li surt molt bé la jugada perquè li desgastes la competència.

Per posar un exemple molt paradigmàtic, estic quasi segur que si de bon començament s'hagués fotut llenya al PSOE per la carretera, no hauríem arribat a on som perquè ben prest Més per Mallorca hauria agraït aquest atac i junts haurien tombat Garrido a temps per no començar les obres.

Però bé, tothom va més bé o més malament una o altra vegada, i hem de tenir clar que la campanya serà dura, que els "nodridors" (els que es nodreixen dels nostres esforços, del nostre territori i de la nostra "ànima") vindran amb el ganivet a les dents. S'han posat bones pedres aquesta legislatura per canviar tendències, que no ens facin tornar enrere.

Valoració:0menosmas
Per Colau, fa mes de 2 anys

Idò plora Conxa. No te reprimesquis, plora. Perque jo, ja ploro per a quedar-me sensa feina per culpa vostra; i no era.necessari. Hi ha molta gent, amb totes ses.sevas familias que, ja han canviant sa eva.intenció.de.vot. Ara són "gent ferida" i se troban "aGOBiats, mallorquins d'alt nivell formatiu amb " MES" de 50 anys que mos fotràn una cossa as cul. Gracies per sa vostra exaltació, gracies.

Valoració:-8menosmas
Per conxa riu, fa mes de 2 anys

Perque donau la culpa al Gob. terraferida??nomes defensam la terra, la natura la vida de tots!!pareix mentida que avui en dia encara digueu aixo, de veres fa plorera.

Valoració:3menosmas
Per Necesitas un VOX, fa mes de 2 anys

Governarà la dreta gràcies a l'ajut impagable del GOB i terraferida.

Valoració:-10menosmas
Per Quina barra!, fa mes de 2 anys

Estan tan desesperats per tocar cadira, aquests de la extrema dreta, que fins i tot aqui, s'atreveixen a deixar la seva propaganda no massa legal.

Valoració:13menosmas
Per Mallorquin, fa mes de 2 anys

Tic tac
Tic tac

Valoració:1menosmas
Per xov, fa mes de 2 anys

VOX

Valoració:-21menosmas
Per M, fa mes de 2 anys

El problema és que la majoria dels que volen ma dura, la volen només pels altres, quan gairebé sempre ells son els que més la necessiten, porque son els que se boten més vegades la llei.

Valoració:31menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris