nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín:
12°

31D, Diada de Mallorca: #JoFaigMallorcaMillor

Mantenir una festa cívica durant gairebé 800 anys, en les condicions que ho ha hagut de fer el poble mallorquí, té un mèrit il·limitat. No cal cercar més motius per justificar una Diada.

Resulta entre entranyable i commovedor veure segons quins personatges reivindicar la Diada de «sempre» del 12 de setembre, inventada, recordem-ho per Maria Antònia Munar quan era presidenta del Consell.

Però no és del passat, sigui de 800 anys o de 20, que volem parlar, sinó de present i, sobretot, de futur.

El 31 de desembre és la Diada de Mallorca perquè així ho han decidit els mallorquins i mallorquines i ho continuarà sent mentre ho vulgui la ciutadania, fins i tot, encara que les institucions no ho vulguin (hi ha precedents: Decret de Nova Planta, franquisme, 12S...)

És evident que el 31 de Desembre no serà Diada sentida per a una immensa majoria de mallorquins i mallorquines només amb arguments històrics o essencialismes, somiats o reals.

El 31 de Desembre és el que és i significa el que significa i fracassarà tot aquell que ho vulgui canviar o maquillar, però cal complementar-lo, omplir-lo de contingut i actualitzar-lo.

Tal i com ja hem proposat en altres ocasions, l'Ajuntament de Palma ha de continuar fent el que ja fa, la Festa de l'Estendard, el nomenament del Fills il·lustres i discurs del batle i per ventura caldria que l'ofrena floral s'avançàs uns dies.

El Consell de Mallorca podria fer una campanya de repartiment d'estendards i banderes de Mallorca entre la ciutadania, perquè les pengi als balcons; el seu acte oficial el dia 29 i una jornada popular rotativa, cada any a un poble de Mallorca o a una barriada de Palma, amb ballada, dinar, mostres culturals...

A l'Obra Cultural Balear li correspondria continuar amb la Nit de la Cultura i lliurament dels premis 31-D a mitjans de desembre, que serveix també com a sus a la campanya d'actes a pobles i augmentar el nombre d'actes als municipis que tenen dos elements comuns: lectura del manifest i cantada de La Balanguera. També es podria plantejar preparar una Diada Cultural durant tot el dia 30 i 31.

La Plataforma 31D ha de continuar organitzant la manifestació el 30 horabaixa i juntament amb el Bloc d'Unitat Popular (que també organitza la manifestació) organitzar el concert del vespre del 31 de desembre.

A les escoles i instituts es podria treballar amb una unitat didàctica sobre la Diada, per treballar durant alguns dies; que el darrer dia lectiu de l'any es fes la Festa de l'Estendard al centre i es podrien programar visites al Consell i fer una Ruta de l'Estendard.

També a la UIB es podria fer que el darrer dia lectiu de l'any es fes la Festa de l'Estendard al campus.

Hi ha moltes altres iniciatives a emprendre: Torneig esportiu (futbol, bàsquet...) 'Copa 31 de desembre'; fer un documental sobre el 31D; fer un portal web sobre la Diada del 31D; fer una aplicació per a dispositius mòbils sobre el 31D.

I a banda de tot això, tots els ciutadans i ciutadanes de Mallorca podríem comprometre'ns a fer de la Diada de Mallorca un dia per fer algun acte concret per fer una Mallorca millor. Aquests dies són molt propicis a que tots nosaltres ens plantegem bons propòsits per a l'any vinent, què millor, idò que aprofitar el 31 de desembre per posar-ne en pràctica algun que impliqui una millora col·lectiva. Convertim el 31 de desembre en una Diada per fer una bona acció per una Mallorca millor. Segur que, entre tots, sorgiran milers de bones iniciatives: fer un donatiu a alguna causa de justícia social, fer una bona acció per millorar el nostre entorn, el nostre medi, associar-se a una entitat que treballa per millorar el dia a dia dels més necessitats, o que treballa per defensar el territori o el medi ambient, o la cultura, o la nostra llengua...

Convertim la nostra Diada, el darrer dia de l'any, en un dia per millorar Mallorca. I els que vulgueu, explicau-ho: #JoFaigMallorcaMillor.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per t, fa mes de 2 anys

mallorquin?si,si mallorquin de PURA CEPA,que no D,ARREL.

Valoració:0menosmas
Per Mallorquin, fa mes de 2 anys

Suerte con eso, marti. La vais a necesitar.

Valoració:-4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris