algo de nubes
  • Màx: 31°
  • Mín: 24°
26°

La conquesta catalana no té res a veure amb la colonització espanyola

Unes quantes vegades, com a mínim dues, que m'he referit a la colonització espanyola, assenyalant que va comportar l'explotació i l'espoliació de les terres visitades, que algun dels lectors, se suposa que els que escriuen comentaris han llegit els articles complets, encara que a vegades no ho sembla, m'han interpel·lat dient, per què no parl de les morts que va causar Jaume I, quan va conquerir Mallorca, en lloc de referir-me només a les terres recorregudes pels castellans al que avui és Llatinoamèrica.

Senzillament no parl simultàniament d'aquests dos esdeveniments, perquè pens que no són comparables. Sempre, o de tant en tant, record que no som historiador, i que , per tant, conec els fets pel que han contat altres o pel que se'm va ensenyar quan era estudiant. Sé que encara hi ha pobles indígenes, com els mapuches, que lluiten perquè els retornin les seves terres. També sé que hi ha pobles que reclamen o com a mínim manifesten que el deute d'Espanya amb ells és enorme, per l'espoliació rebuda, mentre les seves terres varen dependre dels que afirmaven que els havien descobert i evangelitzat, donant-los l'oportunitat de ser persones civilitzades i no salvatges, com havien estat fins a aquelles dates. No té res a veure l'ocupació d'unes terres on hi havia persones que les ocupaven i que hi vivien, amb la recuperació d'unes terres que els àrabs havien ocupat.

Quan estudiava es parlava del període de dominació musulmana de l'Espanya visigòtica, i que després s'iniciava un dels períodes més importants, que suposava la recuperació del territori i que es denominava Reconquesta. Don Pelayo va lluitar contra els musulmans i els va vèncer a la batalla de Covadonga i diuen que així es va iniciar la Reconquesta. Castella va avançar pel centre de la Península de nord a sud i la va acabar a Granada, que no era el mateix territori que és ara, sinó que era gran part del que ara és Andalusia, mentre que Aragó va avançar per l'est de la península i la mar mediterrània. Jaume I va conquerir Mallorca, i en el setge de Medina Majurka varen morir molts àrabs. Hi va haver molts de morts, i volen que en parli quan parlo dels morts a terres americanes. Jo crec que l'única comparació possible és la de la Reconquista que va fer Castella a la que va fer la Corona d'Aragó. A mi em varen fer estudiar que hi havia dubtes sobre on havia nascut Cristóbal Colon, i que es creia que era genovès. Després n'hi ha que han volgut que fos català i s'ha parlat de si seria mallorquí i el seu llinatge podria ser Colom. A mi, personalment, no m'interessa massa la catalanitat del descobridor, perquè no estaria gens orgullós de tot el que va suposar l'anomenat descobriment d'Amèrica i la colonització i conquesta consegüent.

Ja que hi som, al darrer article, un tal Colom, em demana de quins drets parlo quan em referesc al fet que Espanya manté en presó persones que varen exercir els seus drets. Idò varen exercir el dret a l'autodeterminació, votant l'1 d'octubre. La Constitució no prohibeix fer referèndums i el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, proclamat per l'ONU el 1966 i que va entrar en vigor el 1976 i que va ser ratificat per l'Estat espanyol el 1977, diu al seu article 1 que tots els pobles tenen el dret de lliure determinació. I que això significa que poden establir lliurement la seva condició política i desenvolupar-se també lliurement des del punt de vista econòmic, social i cultural. Em referia a aquest dret, que segons la justícia espanyola justifica la presó preventiva que va escandalitzar i continua fent-ho tots els pobles demòcrates del món. I si em preocupa el pensament de l'extrema dreta, és normal que estigui més d'acord amb el pensament de l'extrema esquerra, i per això no la critic.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan Miró Font, fa mes de 3 anys

Sa qüestió és si poguéssim anar en una màquina des temps fins es segle XIII, de part de qui mos hauríem de posar, si de part de sa població mossàrab o des conqueridors catalans. Personalment de qui em sent realment hereu és des qui resisteixen des del 1659, 1707, 1714, 1715 o 1802, no des qui abans havien conquerit

Valoració:4menosmas
Per Guiem, fa mes de 3 anys

Aquell que tregui un mort de la ciutat tindrà la mateixa recompensa que qui el va matar
Ordenà el rei el còmput dels morts i el seu nombre arribà als vintiquatremil
Al Mahzümi, Kitab Mayūrqa,

Valoració:-5menosmas
Per Guiem, fa mes de 3 anys

No te res a veure l'ocupació.........................
I es ibers varen demanar a fenicis, cartaginesos, romans, visigots , arabs, que venguesen a ocupar ses seves terres ?
O es visigots no eren tan ocupas com es arabs, se establiren tots aqui quant en Clodoveo els foté defora de France
I que passà quant Abu Yaya VOLGUÈ comprar ses vidas des que quedaran vius, i es catalans digueren que si sen anaven podrian tornar , pero si els mataven no tornarien
Ja sabem sa opció que triaren

Valoració:-7menosmas
Per colom, fa mes de 3 anys

Conquistar: "Ganar, mediante operación de guerra, un territorio, una población etc."

Nunca he comparado la conquista de casi todo un territorio tan enorme, con la conquista de Mallorca. Probablemente tuvo matices diferentes y no solo por la diferencia del espacio, sino por las propias circunstancias. Pueden variar las formas, pero no el fondo que siempre es el mismo. En diciembre de 1.228, Jaime I convocaba a las Cortes en Barcelona donde estuvo presente la nobleza y el clero (siempre juntitos) para iniciar la aventura. Nadie se preocupa de las vidas que se perderán, sino de la manera de repartirse el botín y de lo que costará hacerse a la mar. Toda conquista lleva consigo muerte, sangre y destrucción. Y no hace falta citar a nadie ni a nada.

No me corresponde a mi decir si los encarcelados preventivamente lo están de forma legal, o no. Ellos debieron ser consecuentes con sus decisiones ya que las leyes estaban sobre su mesa y las consecuencias que podrían derivarse de ellas, las sabían. Puede que la Constitución (siempre vamos a ella cuando nos conviene), no prohíba hacer referendos. Pero hay que matizar. Saber que referendo y para qué. Quien los puede hacer, de qué manera, y el fondo de los mismos. Puede Vd. referirse a los derechos civiles o políticos de la ONU, que no tienen nada que ver con el momento actual de España. No nos confundamos ni confundamos. Por si hubiese dudas. voy a transcribir el punto sexto de la Resolución de la Asamblea General de la NN.UU de fecha 14.12.60: "Independencia. Países y pueblos coloniales.- Todo intento encaminado a quebrantar total o parcialmente la unidad nacional y la integridad territorial de un país es incompatible con los propósitos y principios de la carta de las NN.UU" Ellos, según mi modesto criterio pretendían subvertir el orden constitucional y acabar con la unidad nacional., dejando en la estacada a la mitad de la población que no comulga con sus principios. Alguien, en su sano juicio, puede pensar que algo parecido podría darse en Francia o en los EE.UU, por ejemplo.

La mitad de la población, o menos, de Cataluña estará por la independencia. Será una ilusión, un anhelo, un deseo, o mejor: el objeto del deseo pero nada que ver con el llamado derecho de autodeterminación. Vd. dice que le preocupa el pensamiento de la extrema derecha. A mi me preocupan todos los extremismos. Muchas gracias.

Valoració:-5menosmas
Per abundio, fa mes de 3 anys

Entenc que per tu la "reconquista" era un dret que tenien els descendents dels visigòtics respecte de les terres que els musulmans els havien llevat 3 segles abans (en el cas de Mallorca). Terres que a la vegada ells havien conquerit als romans que a la vegada aquests havien ocupat ......
Per cert, la participació de catalans en la conquesta, evangelització i domini de les terres americanes ... no es pot qualificar com insignificant..... encara que no ens agradi aquesta part de la història ni ens vagi bé pel relat nacionalista hem de ser precisos quan xerram de fets històrics.

Valoració:-4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente