cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 20°
21°

“A la ‘conquista’ d'Amèrica l'únic que es va fer va ser matar quatre indis”

Què em varen ensenyar a mi, durant la segona part de la dècada dels seixanta del segle XX? Que Cristóbal Colón havia arribat a Amèrica el 12 d'octubre de 1492, amb tres carabel·les i que havien pres possessió d'aquelles terres en nom dels reis catòlics, que eren els governants d'Espanya. Que fruit d'aquell gran descobriment s'havia tret de l'estat salvatge una població ignorant i desorientada, que se'ls havia evangelitzat, se'ls havia convertit al cristianisme i se'ls havia ensenyat a viure i que això havia estat el fet més important de la història d'Espanya; descobriment, colonització i evangelització, d'una població que fins aquell moment vivia desemparada i sense nord. Ara el ministre d'Assumptes Exteriors espanyol, ha parlat d'Amèrica i ha dit que no tenien història, que l'únic que s'havia fet era matar quatre indis.

Això m'ha fet recordar les moltes pel·lícules de l'oest que vaig veure quan era jove, moltes d'elles d'indis, en què els indis sempre eren els dolents i els rostres pàl·lids eren els bons. En aquestes pel·lícules sempre moria molta gent, molts d'indis i molts dels colons. Sempre semblava que els indis volien prendre les terres als colonitzadors, quan sempre va ser a l'inrevés. Com que no som historiador ni he investigat aquest període de la història, el que faré serà manllevar les paraules d'un historiador que em mereix una total confiança, ja que analitza aquell període de la mateixa manera que he anat descobrint durant les lectures que he anat fent fins ara. Es tracta del catedràtic d'Història Moderna a la Universitat Autònoma de Barcelona i especialista en Història Militar, Antonio Espino López, el qual diu que el dia a dia de les batalles que varen tenir lloc durant la conquista d'Amèrica, eren massacres, assassinats, amputacions de mans i peus, ferides curades amb oli que bullia, i tota casta de violacions.

En el seu llibre La conquista de América: una revisión crítica (RBA Ediciones) proposa una mirada sense prejudicis de la colonització hispana, i per fer-lo s'ha servit dels testimonis deixats a les nombroses cròniques d'Índies, per poder descriure amb precisió les armes, les tàctiques, i les sagnants pràctiques que herois com Hernán Cortés varen dur a terme. En una entrevista li demanen en què són culpables els historiadors que sempre i per una qüestió de patriotisme mal entès s'hagi negat qualsevol excés comès a Amèrica. Aquesta és la seva contestació: “Una amplia mayoría, hasta hace muy pocos años, apenas se había atrevido a mostrarse crítica con el imperialismo hispano en las Indias, en América. Hay que tener en cuenta que, durante mucho tiempo, se había considerado que mostrarse crítico con las hazañas hispanas era sinónimo de ser un mal español, me atrevería a decir; de hacerle el juego a todos aquellos que habían fomentado la famosa “leyenda negra”. Me da la sensación que, por una cuestión de patriotismo mal entendido, siempre se ha negado cualquier exceso cometido en América o se ha querido justificar como una típica “acción de guerra” que, además, en el caso que nos ocupa duró muy poco tiempo.

Li demanen si creu que existeix una resistència a reconèixer la crueltat que ell descriu en el llibre. Ell contesta que segurament quasi tothom és conscient que es té una factura pendent amb els descendents de les poblacions aborígens (de tant en tant he llegit que es reclama aquesta factura i que són molts de milers de milions). Diu que pagar aquesta factura no correspon només a Espanya, també pertoca a totes les potències europees imperialistes en les èpoques moderna i contemporània. Afirma que qualsevol imperialisme és expansionista i agressiu per definició, i que pràcticament tots ells va utilitzar la crueltat. Quan això s'ha de tenir clar i que s'ha de saber encarar qualsevol crítica que es pugui fer. Diu que no som millors ni pitjors que els altres, que s'han d'entendre aquest tipus de realitats, que s'han de conèixer i que s'han de procurar erradicar del nostre present i del nostre futur.

I aquesta realitat és la que ha volgut ignorar el Sr. Borrell. Li ha semblat que era millor fer el que s'ha anat fent durant molts de segles. Voler ignorar la realitat i disfressar-la de mentida. És un fet semblant o equivalent que es fa amb el procés català, amb els presos polítics i amb els exiliats que també els historiadors algun dia hauran d'aclarir que es varen dir moltes mentides i que es va tractar el tema ben igual que si d'una colònia es tractàs, només que les batalles i les tortures s'han encomanat a la justícia i s'han utilitzat les presons per separar famílies honrades que no havien fet res mal fet, per molt que se'ls vulgui encomanar l'adjectiu o el nom, segons com es posi o es digui, de delinqüents. Els partits torturadors els desitgen presó a voler, tot dient que ells ja els havien advertit que això podria passar. I com que no ens varen fer cas...

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per colom, fa dervers d'un any

Lo de "inocentes", ya se verá. Yo no lo tengo tan claro. Todas las conquistas son genocidios. Todas. Pero la "nuestra", todavía la pagamos. A ver si se entera, señora.

Valoració:0menosmas
Per Antònia, fa dervers d'un any

Així és... Fou un genocidi... I actualment, és un crim tenir innocents a la presó...

Valoració:0menosmas
Per colom, fa dervers d'un any

En aquel tiempo se tergiversaba la historia a beneficio de inventario, más o menos como se hace ahora empezando por los libros de texto de nuestros estudiantes y que como no puede ser de otra manera, Vd. calla. Y el que calla, generalmente, otorga. Otras naciones europeas, hicieron igual o peor, sin que ello me sirva de consuelo, pero Vd. nunca lo denunciará. Solo lo de la maldita España, que tanto dolor de cabeza da. Pero en aquel tiempo se vivía en dictadura y casi casi era normal que esas cosas pasaran, pero que lo hagan ahora.....Todas las conquistas terminan en sangre, por ejemplo la de los catalanes y otros llegando a Mallorca en 1.229 y que Vd. nunca denunciará. Incluso se habla que más de 20.000 isleños, sean los que sean, sucumbieron bajo la espada y la cruz (la cruz que no falte). Se ve que la sangre tiene diferentes "adeenes". Nada nuevo bajo el sol. Los españoles se fueron, o los largaron, de aquellas tierras, por contra nuestros conquistadores, bucaneros en definitiva, todavía sus descendientes se creen que tienen derecho de pernada en nuestras islas.

Valoració:1menosmas
Per Guiem, fa dervers d'un any

Per una vegada estic de acord que varen asesinar molts indis
Unaltre cosa es llo del far west i ses presons
Lo que me agradaria es que fesis una comparativa amb sa conquesta de America i sa de Mallorca amb en JaumeI

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris