algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 13°
13°

Na Sacramento, Sacri, Roca Martin, assassinada

153897

Na Sacramento, Sacri li deien les amigues i els amics, la família, tenia 36 anys i ha estat assassinada divendres 16 de novembre, a les 16,30 al seu lloc de feina, a la caixa de Conforama, del carrer d’Aragó de Ciutat.

Dues filles petites han perdut la seva mare perquè un ex-company sentimental no va acceptar la ruptura de la relació. La seva família, les amigues, els companys de feina, viuen el dolor, l’angoixa, d’una mort violenta, injusta.

N’hem parlat molt sovint en aquest mitjà de comunicació, de les violències masclistes. Del patriarcat, de la mentalitat tan estesa, que l’afecte, l’amor, és possessió. La meva dona, la meva nòvia, la meva... referint-se a qui estimes, a qui has decidit compartir la vida. Possessió, per tant, propietat, una cosa, meva, puc fer el que vulgui, per tant. Si és una cosa, d’acord, la pots rompre, regalar, arraconar, guardar... si és una persona, una dona, NO és teva, no pots fer-li mal, no li pots dir què ha de fer, que no pot fer perquè tu ho vols. Si és una persona, una dona, té vida pròpia, independent de tu. No pots controlar-la, no pots dir què ha de pensar, no pots obligar-la a mantenir-se amb tu, com a parella si ha decidit rompre-la.

Sembla que és fàcil d’entendre, que no escric més que obvietats... però mirau, hi ha molts homes, masclistes, que no ho entenen. Que fan precisament allò que no s’ha de fer. Pensau amb en Rafel Pantoja, que va clavar ganivetades tan fortes i profundes a na Sacramento, davant la gent, que li va arrabassar la vida. Feia poc que s’havia romput la relació de parella i no ho va consentir. No hi ha eximents, no hi ha justificació.

Va ser detingut gràcies a la reacció ràpida de testimonis que l’encalçaren pels carrers i d’homes que l’agafaren. Ja no hi ha passivitat, no hi ha mirada cap a l’altra banda. Hi ha reacció, ha estat detingut.

El moviment feminista el mateix dia convoca una concentració per l'endemà, les institucions, minuts de silenci, al Consolat, a l’Ajuntament. Mostres de dol, de dolor, de rebuig. Mostres necessàries, mostres de compromís, de reacció immediata a la violència. Les xarxes socials, els mitjans de comunicació recullen els comunicats de condemna, de dolor dels representants de la ciutadania.

Cal insistir més i més, volem que na Sacramento Roca Martin sigui la darrera dona assassinada. Volem que la societat sigui més activa en el rebuig, en la lluita contra el masclisme assassí. I ho hem de mostrar, de dir-ho, de parlar-ne. Hem de denunciar el patriarcat existent en les mentalitats que fan acudits sobre les dones com a objectes sexuals, com els vídeos que corren per les xarxes, les dones no necessiten la protecció dels homes, són persones amb tota la seva dignitat com a tals.

Les dones som persones lliures, independents, no «propietat» de ningú. Hem de poder prendre les nostres decisions sense por, sense témer una bufetada, un menyspreu, una rialleta condescendent. I hem de poder anar pels carrers sense por. Com vulguem anar vestides, perquè ens agradi a nosaltres.

Aquests dies, les dones irlandeses han sortit al carrer contra una decisió judicial que declara «no culpable» un violador de 27 anys a una al·lota de 17, amb l’eximent que ella duia un tanga. Una vegada més la culpabilització de la víctima. «La revolta del tanga» s’ha estès per tot Irlanda, als carrers de les ciutats i dels pobles. Exemples com aquest, com la sentència de La manada aquí, ens mostren com el masclisme és present en les mentalitats de tants jutges, jutgesses, agents del món judicial en general, aquí i arreu del món.

Na Sacramento Roca Martin ha estat assassinada, ha perdut, el més preuat, la vida. Amb el nostre condol, amb la nostra solidaritat cap a totes les persones que la conegueren, que compartiren hores de feina, d’oci, cap a les seves filles, a la família, volem reafirmar-nos en el nostre compromís en continuar la lluita contra el masclisme assassí. No defallirem, no ens ho podem permetre, ja ho veieu.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Cert, fa mes de 2 anys

El problema hauria vingut si na Sacramento hagués tingut ocasiò de defensar-se i l' hagués matat a ell. Llavors el jutge i gent propera a l'agressor l'acusarien d'assassinat i li exigirien una substanciosa indemnització.
Sempre passa quan qualcú té la ocasió de defensar-se o defensar a un altre, sigui d'atacs masclistes, atracs a negocis o a domicilis particulars o al carrer. I segurament les penes per defensar-se son molt més dures que per atacar.

Valoració:4menosmas
Per Joan Miró Font, fa mes de 2 anys

Hi ha un paral·lelisme, una perfecta consonància entre aquest "l'he morta perquè era meua" i s'actitud de s'estat espanyol amb Catalunya, tant per ses càrregues de s'1-O, com per s'empresonament des polítics i activistes independentistes, com pes crit d'"a por ellos". "Tu em pertanys...", vénen a dir, "... i si te'n vas et mat"

Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris