cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
23°

Només un 51% va votar

És curiós aquest titular, de primera plana, a un mitjà de comunicació. Només el 51% dels censats per a les primàries de MÉS per Mallorca va exercir el seu dret a vot. En temps d’allunyament de la ciutadania cap als partits polítics, en temps de descrèdit de tot allò que és exercir un càrrec electe, o gestió de la cosa pública, és curiós que es qualifiqui de «només», com si fos negatiu, com si fos insuficient, com si fos molt poc que la meitat més u dels censats votin.

No és tan habitual que una formació política exerceixi unes primàries per triar tota la candidatura a les institucions com Ajuntament de Palma, Consell de Mallorca i Parlament. Fa quatre anys sí que va ser una prova que passaren altres formacions polítiques, d’esquerres, que creuen en la participació. Ara, no ho hem vist llevat d’aquestes dues convocatòries. Una per triar les dues persones que encapçalaran les llistes, el mes de maig. L’altra, el dissabte 10 de novembre.

Una força política que manté com a pilar dels seus fonaments la participació, l’apertura a gent independent i simpatitzant per triar persones o per presentar-se a ser elegida, és d’agrair, crec jo, si mirem els nostres voltants i ens trobem amb forces de dretes que promocionen els lideratges individuals, la força de la persona al capdavant com a única garantia d’aconseguir seguidors fidels.

El fet d’exercir un càrrec electe pot ser atractiu per moltes persones, amb il·lusió, amb ganes, sobretot, amb el compromís de dur endavant el programa, les idees, les accions que ajudin a transformar aquesta societat, per part de la gent d’esquerres. Altres, ja ho sabem, la il·lusió i les ganes d’enriquir-se personalment, com recordava el Sr. Zaplana del PP, que orgullosament ho proclamava. I tants processos judicials ha viscut aquest partit que han donat protagonisme a altres personatges, d’arreu de l’Estat.

I no només ho hem de valorar com a mostra de coherència, també com a política de participació que té els seus riscs. Hi ha persones que no creuen en el sistema de primàries perquè d’aquesta forma es conformen els equips, després. Altres pensen que seria millorable si les persones candidates anessin acompanyades de l’equip amb qui pensen treballar. Totes les opinions són respectables i podem veure els seus pros i els seus contres. És cert que el fet més important és la possibilitat d’elecció, de triar, de decidir, per sentir-se més partícips de tot el procés.

Amb passes endavant i passes enrere MÉS està mostrant que sap treballar en la pluralitat que hi ha dins. Pluralitat que trobem en la societat evidentment, però que a l’hora de participar en una força política, o en una entitat, o associació, o club esportiu, o sindicat, o col·legi professional, o ... poseu el nom d’un altre col·lectiu, no és tan senzill.

I recordem, com deia en Gabriel Mayol a l’Arabalears.cat aquest cap de setmana, «Les urnes han de ser les noves trinxeres»...Malgrat el desencís amb la política, malgrat la crisi de representativitat dels parlaments i dels partits, malgrat la corrupció, malgrat tots els malgrats, el vot d’una opció política que defensi les llibertats, els drets, i un sistema de convivència basat en la justícia social que ha costat més de dos-cents anys de lluita, és la millor manera de combatre els moviments d’extrema dreta...

Hem de tenir-ho present, perquè som conscients que aquests moviments, ultradretans, tenen missatges fàcils, fins i tot mentides, com s’ha demostrat per part de Trump i Bolsonaro. És així i ho tenim ben a prop.

Si en som conscients, no val tornar al sofà plens de decepció, no val amplificar les errades, desencantats... Ara és més necessari que mai construir aquesta «trinxera», passa a passa, conscients de les dificultats, explicant clarament la necessitat de mantenir les llibertats, els drets socials, els avenços en la igualtat, que un govern plural, d’esquerres, pot garantir.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris