cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
23°

Dona, política, d'Esquerra Republicana i exiliada a Suïssa

Dona, política, militant d'Esquerra Republicana, narradora i poetessa, es va haver d'exiliar a Suïssa, a causa d'un cop d'estat feixista.

El seu nom: Rosa Maria Colom Bernat (Brunyola, 1909 - Ginebra, 2 de juliol de 1987). D'idees progressistes, durant la República va formar part d'Esquerra Republicana Balear des d'on va reivindicar millores en la situació de les dones. A Bunyola va protagonitzar un dels mítings que se celebrà a començaments de 1936 favorable al Front Popular. El mateix any va participar en la celebració del Dia Internacional de la Dona Treballadora. Fou empresonada l'any 1937, però gràcies a la seva condició de ciutadana francesa (s'havia casat amb un ciutadà francès), va ser alliberada i conduïda a un vaixell d'aquella nacionalitat que estava a la badia de Palma, i va desembarcar a Portvendres, on va viure l'ocupació nazi.

Després de la Segona Guerra Mundial va anar a viure a Ginebra. Allà, Rosa Colom va participar activament de les activitats culturals i literàries de l'entitat Casa Nostra, fundada el 1962 i que reunia els emigrants de parla catalana residents a Suïssa.

És urgent i necessari recuperar i reivindicar l'obra d'aquesta bunyolina republicana.

I també és urgent i necessari donar suport, aquest dissabte al teatre de Bunyola, a una altra bunyolina i republicana, n'Esperança Mateu, represaliada per l'Estat per mostrar de manera pacífica el seu rebuig a les polítiques de Bauzá.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Bàrbara Suau Font, fa mes de 2 anys

Gràcies per difondre la figura d'aquesta bunyolina que té una Plaça dedicada a Bunyola. Al llibre 'Elles també hi eren', d'Olañeta Editor hi ha un capítol amb la biografia completa de Rosa Colom, i la revista Es Castellet de Bunyola publicà un suplement amb un extens reportatge sobre aquesta republicana bunyolina. Tant al llibre com a la revista hi ha part de la seva obra. I una precisió: Rosa, el seu espòs i la filla Huguette no anaren a Ginebra just després de la guerra, sinó que s'hi instal·laren quan Rosa es jubilà, durant la dècada de 1960, època en què contacta amb Casa Nostra, entitat que li publicà part de l'obra, sobretot amb motiu dels Jocs Florals que celebraven.

Valoració:6menosmas
Per Miquel Colom, fa mes de 2 anys

Estimat Tomeu. Com a rebebot de na Rosa Colom estic molt content de l’article, ja que efectivament va ser una dona única a l’època que li va tocar viure. I com que sembla que l’article acaba demanant reivindicar la seva figura, te coment que mon pare, Nicolau Colom com a nebot seu, té una gran quantitat d’informació de na Rosa que li encantaria poder compartir amb qui hi estgui interessat.

Valoració:11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris