cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
23°

Viure en una democràcia o en una dictadura

El que diu el títol és el que m'he anat demanant d'un temps ençà. El que ha passat aquesta setmana m'ha confirmat que la dictadura del general Franco encara continua. Ens crèiem que era una dita allò que ho havia deixat tot fermat i ben fermat, ho dèiem però no ens ho acabàvem de creure. Es va fer honorar al “Valle de los Caídos”, i ara, quan es volia deixar d'exaltar-lo públicament, se'l podrà exaltar al centre de Madrid, a la catedral; perquè llavors ens agafem a broma el fet que ho va deixar tot ben fermat, sembla que per a la posteritat. Que hi hagi tants de franquistes per metre quadrat i que no s'hagués netejat bé la cúpula del poder ha fet que durant els quaranta anys teòrics de conviure amb la Constitució, més de la meitat hem viscut en una dictadura, a vegades dissimulada, i en algun altre moment, d'una manera totalment clara.

Perquè es pugui afirmar que es viu en un estat democràtic, s'ha de tenir una justícia que no es deixi guanyar per la ideologia. Esser capaç de ser una persona objectiva i vèncer la subjectivitat. Com és possible que es pugui afirmar que els presos polítics i els exiliats varen actuar de forma violenta o tumultuària i varen empènyer el poble que es manifestava cap a la violència, condicions necessàries perquè es pugui acusar del delicte de sedició, i , si és més greu, del de rebel·lió? Només la justícia d'una dictadura pot demanar més de 200 anys de presó per a dues desenes de persones, que no han fet res més que cercar la manera de burlar el poder de l'Estat, perquè el poble pogués votar.

La rebaixa feta per l'advocacia de l'Estat, induïda pel president o no, no ha fet més que rebaixar les penes uns quants anys. Només serien devers 100 anys. En un estat democràtic prevaldrien els drets del poble per sobre de les lleis obsoletes i no votades per més del 50% de les persones que tenen edat de votar. No existiria una oposició amb ganes d'atorgar cadena perpètua als que no pensen com ells. No hi hauria uns mitjans de comunicació venuts a determinat poder i disposats a mentir contínuament per aconseguir allò que multiplicant les vegades que es diu una mentida, convertir-la en veritat.

El partit que ha estat format per més persones procedents de la dictadura és el PP, que és un dels que ha aconseguit tenir el poder central molt de temps, i que ha governat a moltes comunitat autònomes, allò del cafè per a tots, inventat per diluir els independentismes basc i català, i també a molts de pobles. S'han dedicat a col·locar una multitud de persones en diferents llocs de treball, per així assegurar les reeleccions i també han abusat de les corrupteles i han enfangat l'Estat en una gran corrupció. Sembla que els socialistes pensaven que si s'aconseguia rebaixar l'acusació de rebel·lió a sedició, que ja haurien aconseguit el suport dels independentistes per aprovar els pressupostos. Els socialistes tampoc no han entès res. Hi ha delicte segons una Constitució elaborada amb molts de franquistes i persones acostumades a fer lleis fonamentals durant la dictadura. Aquesta Constitució, que més de la meitat dels votants actuals no ha aprovat, està finiquitada, encara que el tot fermat i fen fermat impedeixi modificar-la, ja que una profunda revisió podria acabar amb una Constitució que allargava la dictadura, si el poder ho desitjava, i que podria fer que definitivament, l'Estat espanyol es convertís en democràtic, segurament integrat per una confederació d'estats independents. I això també ens arribaria a nosaltres... o no.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris