algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 15°
20°

Començam un curs electoral

Novembre, ja el tenim aquí mes de tardor fredolica... Amb algunes fires, com la de Marratxí, aquest diumenge, amb sol i molta gent gaudint del passeig i del bon temps, enyorat després d’una setmana de pluges.

Començam un curs electoral que té els exàmens pel mes de maig. Amb triple convocatòria, municipal, insular i autonòmica, a més de l’extraordinària de les europees que tenim tan llunyanes en les preocupacions quotidianes.

Començam amb notícies de primàries a formacions polítiques com MÉS per Mallorca, que trien la composició de les llistes electorals paritàries. Altres només volen triar les capçaleres, altres ni tan sols s’ho plantegen per aquest mètode, van directament a l’elecció de les persones, segons criteris de les direccions.

Hi ha enquestes a voler, unes afavoreixen les formacions de dretes, però enfront de les majories absolutes a les quals estaven tan acostumades, ara es veuen dividides en dues o tres opcions, cap d’elles majoritàries, amb necessitat de pactes dels quals no n’estan gens ni mica acostumats. No ens avenim de veure aquesta divisió, aquesta pluralitat de PP, Ciudadanos...

Les mateixes enquestes auguren baixades dels resultats de les esquerres respecte a fa quatre anys. Han passat moltes coses des del 2015, forces emergents que apareixien plenes d’il.lusió i ganes de menjar-se el món, com es diu col.loquialment, ara més aferrades a la realitat. Altres més veteranes tenien aires estatals a la baixa que els perjudicava clarament, ara els aires governamentals centrals els poden afavorir. I altres, d’aquí, amb anys d’experiència que feien una aposta arriscada de renovació en les formes, en els continguts, en les persones al capdavant, com MÉS per Mallorca i per Menorca, sense aires estatals que els inflin o desinflin, comptant amb el seu bagatge de bona gestió a les institucions.

Començam un curs electoral i podem fer-ho tenint present les enquestes d’ara, o no. Allò més important, crec, és posar en valor allò que s’ha fet fins ara i les perspectives de futur que podem esperar. Els governs d’esquerres plurals, municipals, insular i autonòmic, hem de reconèixer que han fet molt. Molt i bé, amb honestedat, amb transparència. Amb assumpció de les errades si així s’ha demostrat o se’ls ha fet veure per part de la societat. Gent honesta al capdavant de les nostres institucions ho hem de valorar, no oblidem els personatges que entenien l’exercici de la gestió com a forma d’enriquiment personal o a favor del seu partit per continuar, any rere any, en el poder. Alguns s’asseuen davant els jutges, altres són a les presons amb condemnes fermes. En temps de xarxes socials amb missatges immediats i de pocs caràcters, amb piulades enginyoses o falses, no convé oblidar què significa la diferencia de tenir la gestió en mans de persones honestes o en mans de lladres.

De ser una Comunitat autònoma, un Ajuntament, un Consell, coneguts pels casos de corrupció, a sortir als mitjans per iniciatives i accions positives, no és poca cosa. Tinguem-ho present.

Les perspectives són evidentment diverses, segons l’opinió de cadascú. Sabem que aires forans ens duen victòries de formacions d’extrema dreta com no s’havien vist des de fa dècades. A Europa, a Brasil, als EUA...No val caure en el pessimisme de la intel.ligència, convé treballar per aconseguir que no arribin fins aquí. Això és mostrar la vertadera cara d’aquesta dreta agressiva que vol enganar amb missatges simples.

Hem de treballar, aquest curs, sabent combinar per una banda, la informació de tot allò que s’ha fet, per altra, explicació d’allò que s’ha de fer per donar la continuïtat imprescindible. Mostrar la voluntat ferma de treballar en equip, col.lectivament, enfront de tant individualisme, de tan messianisme si voleu...

Conscients que la unitat fa la força, sobretot si creiem que la pluralitat és enriquidora, no un mal menor. En una paraula, creure i exercir totes les virtuts del treball cooperatiu, i d’altres dels valors de les esquerres, com la solidaritat, la sororitat, la lleialtat, per aconseguir la transformació de la societat, perquè sabem que vivim en un món injust, insolidari, desigual. Un altre món és possible, no ho dubteu.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris