algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
22°

Ascens de l'autoritarisme

La clara victòria de Bolsonaro a les eleccions brasileres ha tornat a posar damunt la taula les alarmes lògiques davant l’ascens de l’autoritarisme arreu del món. En aquest sentit, el resultat més contundent i que més va impactar arreu del planeta va ser la victòria de Donald Trump a les últimes eleccions americanes. Va sorprendre perquè anava directament contra bona part de les elits dels Estats Units d’Amèrica, i contra els dirigents més destacats del Partit Republicà. Basti recordar que els germans Bush varen donar suport a la candidatura de Hillary Clinton. A hores d’ara crec que encara no s’ha fet una anàlisi prou acurada sobre els elements que varen propiciar la victòria de Trump a les eleccions americanes. Ho va fer contra les elits dirigents, contra una part important de les elits econòmiques i contra la majoria dels mitjans de comunicació.

Quelcom de semblant ha ocorregut al Brasil amb la victòria de Bolsonaro. Però, siga com siga, les victòries de Trump i de Bolsonaro tenen un denominador comú: es feren des de l’antipolítica, i comptaren amb un suport extraordinari dins les xarxes socials. Trump va guanyar, en part, perquè es va mostrar a si mateix com a home sol contra tothom. Per començar contra els polítics i contra la premsa. I per continuar, contra el seu propi partit. Si aquesta circumstància “heroica” l’amanim amb una mica de xenofòbia, una bona dosi de política antiimmigració i una dosi encara més elevada de nacionalisme, la recepta guanyadora es trobava servida.

Abans de les eleccions guanyades per Jair Bolsonaro, vàrem poder assistir a les que va guanyar, ben lluny del Brasil, a les Filipines, l’ínclit Duterte. Duterte es va presentar a les eleccions amb un programa fortament autoritari, bastit al voltant del nucli de la idea que feia falta “netejar” les Filipines de delinqüents, al cost que fos. No hi feia res si, amb la neteja, es liquidaven també determinades llibertats democràtiques o es laminaven determinats drets civils. Duterte va dir que combatria a mort el narcotràfic, encara que ho hagués de fer a través d’una guerra bruta, fora de les lleis, i de qualsevol convenció internacional. Ho va explicar així i els filipins l’hi varen comprar.

He esmentat els casos de tres països molt grans, molt poblats, situats a continents diferents i que tenen en comú el fet de comptar amb democràcies formals. M’he estalviat de parlar de la deriva turca, coneguda per tothom, i de les dictadures sanguinàries que hi ha a diversos llocs del món. Durant aquestes últimes setmanes ha ocupat un lloc destacat l’Aràbia Saudita, que, malgrat la duresa del seu règim, sol passar pràcticament desapercebuda, gràcies a les seues bones relacions amb les potències occidentals. En el cas del Regne d’Espanya, m’atreviria a qualificar les relacions d’immillorables. Si no vaig errat, l’únic conflicte amb l’Aràbia Saudita es va produir una vegada que el Borbó vell es fa engatar en un sopar i es va passar de voltes en el flirteig amb la dona d’un dels sàtrapes. O això diu na Pilar Urbano, que coneix bé la casa reial.

Els lideratges autoritaris han donat ales a l’autoritarisme arreu d’Europa, això sí, manifestat de maneres diferents. A l’Est d’Europa no ha costat gaire desempolvar les velles tradicions autoritàries, ara escorades cap a la dreta extrema, per posar en escac el projecte de construcció europea. I a l’Oest, el vell autoritarisme està tornant a niar-hi amb força. Vegem, sense anar més lluny, com estan de ben posicionats els partits extremistes a democràcies tan ben consolidades com la italiana o l’austríaca. Vegem com s’està posant sistemàticament en escac la República francesa, a través de les posicions, sempre excel·lents, de l’antic Front Nacional, és a dir, del lepenisme patern o filial, tant se val.

Fa falta, d’alguna manera, una aliança paneuropea contra la reacció i, de més llarga mirada, contra el feixisme. Perquè l’ou de la serp està tornant a covar, i, si no anem alerta, ens tornarà a esclatar sense que ens n’hàgim adonat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris