muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
17°

El Nobel de la Pau per a la lluita contra la violència sexual

Estam d’enhorabona, enguany el Premi Nobel de la Pau ha estat encertat. Hi havia candidatures com els Presidents de les dues Corees, pel seu acostament, també la del President dels EUA Donald Trump (!) i altres de tota casta de persones que per ocupar càrrecs de rellevància se’ls considerava mereixedors d’aquest guardó.

Afortunadament els acadèmics han triat dues persones lluitadores. Na Nadia Murad, jazidí, que veié com l’Estat Islàmic destruïa la seva família i el seu poble Sinjar a una zona de muntanyes entre Iraq i Síria, L’agost del 2014 fou segrestada per l’EI i traslladada a Mosul on fou obligada a renunciar a la seva religió, practicada per mig milió de persones al Kurdistan Sud, convertida a la força a l’islam i obligada a casar-se amb un home que la maltractava, després d’haver patit violacions massives i obligada a ser esclava sexual. El març del 2017 relatà la seva vida i com va poder escapar i arribà a Alemanya on viu amb una germana. Aquest Nobel honra totes les dones que han patit violència sexual, va declarar en conèixer la concessió.

Denis Mukwege ginecòleg del Congo, que ajuda les dones violades a l’est de la República Democràtica del Congo, Viu a Bukavy on dirigeix l’hospital de Panzi. Va fundar el 2014 un moviment feminista masculí W-Men Congo. Dedicà el seu premi a les dones assassinades en conflictes i víctimes de la violència diàri.

Dues persones corrents, lluitadores, que denuncien la violència sexual com a arma de destrucció massiva, aquesta sí ben patent i visible. Dues persones valentes que han arriscat la seva vida, que han vist destrucció i desolació. Que dediquen els seus esforços a la lluita contra la violència sexual, sense descans, sense resignar-se davant l’horror.

Una passa endavant necessària per fer visible allò que pateixen tantes dones i infants, arreu del món. També implica despertar consciències, per fer evident que no només hi ha l’agressió sexual, les violacions contra les dones a les guerres, sobretot hi ha l’intent de destruir persones, pobles.

Els premis Nobel de la Pau s’havien anat desprestigiant en concedir-los a dirigents mundials per les seves accions a favor de la Pau en diferents moments històrics i referent a diferents conflictes armats. Ara tornen a adquirir la seva vàlua internacional, premiant persones lluitadores a favor de la pau com a models que animin a altres a combatre la violència sexual.

Avui estem d’enhorabona, una mica d’aire fresc davant la desolació de tantes guerres presents avui en dia. Nadia Murad com na Lamiya Aji Bashar també jazidí, premiada amb ella pel Parlament Europeu, el 2016 amb el Sajarov, són dues dones que han pogut contar la seva experiència d’esclaves sexuals de l’Estat Islàmic, que han pogut sobreviure.

Tinguem present aquests exemples i siguem conscients que la lluita per aconseguir l’emancipació de les dones és ben viva, és global i requereix la implicació de totes i tots. Davant de tanta barbàrie el futur és nostre. Les dones capgiram el món!

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris