nubes rotas
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
22°

Quan el parany és en el debat

Aquest divendres, a Can Alcover, es va presentar el llibre de Vicent Galiana i Cano, 'Tupamaros, del fusell al parlament (1966 – 2016)', un llibre ben interessant del que en parlarem amb més detall en una altra ocasió.

El llibre, entre moltes altres coses, reprodueix diversos pensaments de qui va ser un dels dirigents dels Tupamaros, Raul Sendic Antonaccio.

«Els fets ens uneixen i les paraules ens separen» deia Sendic. Ho hem dit en altres ocasions, amb altres paraules, però recuperam les de Sendic perquè descriuen molt bé el que ha passat en diversos moviments socials de Mallorca.

Quan hem anat per feina, quan ens hem dedicat a 'fer', sempre ens ha ant molt bé i hem assolit èxits espectaculars. Quan algú ha aconseguit inocular el virus del debat permanent (he sentit proposar debats autènticament extraterrestres) i ha aconseguit que els moviments socials prioritzin la discussió permanent, circular i desgastadora, no només no hem avançat, sinó que hem retrocedit i hem perdut terreny que havíem guanyat.

Òbviament que el debat és necessari i productiu, però s'ha de fer en els espais i moments oportuns i, sobretot, ha de ser sobre la realitat que es vol transformar (o defensar) i no sobre el sexe dels àngels.

Karl Marx va escriure que «La qüestió de si el pensament humà se li pot atribuir una veritat objectiva, no és un problema teòric, sinó un problema pràctic. És en la pràctica on l'home ha de demostrar la veritat, és a dir, la realitat i el poder, la terrenalitat del seu pensament. El litigi sobre la realitat o irrealitat d'un pensament que s'aïlla de la pràctica és un problema merament escolàstic».

Desconfiem, idò, dels que pretenen 'encetar debats' i obstruir la feina amb la tàctica de plantejar (o allargar) debats absurds.

Encertem el debat i fem-lo quan i a on és positiu fer-lo, no caiguem en el parany dels dilacionistes i recordem, com deia Sendic, que «la millor teoria és la de les revolucions fetes».

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Santi, fa dervers d'un any

Molt d'acord

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris