cielo claro
 • Màx: 32°
 • Mín: 28°
34°

Cinc anys defensant la Llibertat

Vos copiï les paraules que he llegit aquest dijous en l'acte que ha servir per donar el sus a la campanya de celebració dels cinc anys d'Ona Mediterrània.

L'any 2013, en un context de persecució de la llengua catalana, per part del PP de Bauzá, en aquells àmbits on havia assolit un cert progrés: administració pública, ensenyament i mitjans de comunicació, va néixer l'Associació Ona Mediterrània, amb l'objectiu de promoure i mantenir mitjans de comunicació en la nostra llengua.

El desembre d'aquell any, amb unes 800 persones associades i amb una il·lusió capaç de superar qualsevol obstacle, vàrem posar en marxa Ona Mediterrània. El Febrer de 2015 vàrem signar un acord amb el Grup Serra que ens va oferir la possibilitat de gestionar dBalears i, un any després, vàrem guanyar el concurs per gestionar la ràdio municipal de Calvià.

Durant aquest cinc anys hem viscut tantes experiències que és impossible resumir-les avui. Sí que m'atrevesc a traslladar-vos algunes conclusions d'aquests anys i algunes propostes per al futur més immediat.

Hem estat capaços de crear un modest pol comunicatiu nascut de la societat civil, gràcies al compromís de les persones professionals o voluntàries que s'hi han compromès.

També han estat imprescindibles els socis, un milenar de persones que han cregut en el projecte i que l'han fet possible amb les seves aportacions. Gràcies a tots i a totes.

Durant aquests anys hem patit el maltracte de les institucions governades pel PP i pel PSOE.

En canvi, valoram molt positivament el suport de la Conselleria de Cultura, concretament des de la Direcció General de Política Lingüística del Govern. Uns ajuts que permeten als mitjans en català sobreviure en un sistema comunicatiu pensat per ofegar-los.

Lamentam no poder dir el mateix de la direcció general de Comunicació del Govern i del Consell de Mallorca.

La nostra experiència calvianera ha estat molt interessant i profitosa. Interessant, perquè durant gairebé dos anys hem fet un model de ràdio ha funcionat prou bé i no ha tengut ni una sola queixa de la ciutadania calvianera. Profitosa, perquè hem viscut en la nostra pell com els polítics dels partits d'obediència estatal imposen amb mà de ferro la llengua castellana. Una imposició implacable per molt que en la mà esquerra hi duguin un guant de vellut.

Algun dia farem públics els documents d'aquesta imposició, que no desmereixen els d'altres èpoques, i que faran escarrufar a molts i empegueir a uns quants. Hem estat expulsats de Calvià per fer ràdio en català, i la prova més evident és que actualment la ràdio municipal no fa ni una piulada en català.

Som aquí per celebrar els cinc anys d'aquest modestíssim grup comunicatiu. Celebram aquest cinc anys amb molta satisfacció, però sense autocomplaença. Ans al contrari. Amb autocrítica. Som conscients que, si bé hem oferit una programació de qualitat, no hem estat capaços d'oferir una qualitat d'emissió digna de l'esforç que heu fet per tirar endavant aquesta realitat que és Ona Mediterrània. També som conscients que el fet d'haver hagut d'abocar els esforços en mantenir els mitjans en marxa, ens ha fet deixar massa de banda l'atenció a les persones associades, per la qual cosa en deman disculpes i feim propòsit d'esmena.

No oblidam les nostres mancances, però és just reivindicar que Ona Mediterrània ha assolit unes fites importantíssimes. Tenim més de 15.000 oients, mantenim dBalears en unes xifres de lectors impressionants: entre 60.000 i 80.000 lectors.

Celebram, també, que la ràdio en català viu els seus millors moments en tota la història de Mallorca.

Catalunya Ràdio i Catalunya Música tenen una audiència consolidada a Mallorca, IB3 Ràdio ha remuntat aquests darrera anys, Canal 4, igual que Ona Mediterrània, puja a cada nova onada. I a tot això, cal afegir-hi les aportacions de RNE i de les ràdios municipals que sí que compleixen amb la llei i amb la seva funció. En total, sumam ja més de 100.000 oients de ràdio en català, xifra mai assolida anteriorment.

També podem dir amb orgull que la nostra associació, a banda de fer els nostres mitjans, ha promogut iniciatives útils i positives com les tres edicions del concurs Ona Musicat, les dues edicions de la FirONA, cicles de formació per a comunicadors, activitats de debat...

I en començar aquest nou curs, encaram aquesta nova temporada amb nous reptes i compromisos:

 • Millorarem la qualitat tècnica de les nostres emissions, en aquest sentit, hem canviat d'empresa de manteniment i migrarem en les pròximes hores al 88.8 de la FM.

 • Millorarem l'atenció a les persones associades.

 • Augmentarem les hores d'emissió en directe.

 • Començarem a oferir alguns productes audiovisuals.

 • Posarem en marxa nous mitjans de comunicació que ja estam preparant.

 • I, evidentment, celebrarem els cinc anys amb una doble línia: mostrant amb orgull allò que hem estat capaços de fer i, al mateix temps, fent una crida a que molta més gent s'incorpori al nostre projecte. Si alguna cosa hem après, és que si volem mitjans de comunicació en català potents i influents, els hem de fer possibles amb el compromís. I aquest comença perquè molt més gent s'associï a Ona Mediterrània.

 • Farem una campanya per celebrar els cinc anys i arribar a més gent. Farem diversos actes i festes. Editarem material de difusió amb el logo que ens ha dissenyat Toni Galmés: des de cervesa artesana fins a camisetes i altre material.

I per acabar només vull traslladar-vos dos missatges més:

 • Reiterar l'agraïment gegant i infinit a totes les persones que heu fet possible aquests cinc anys: oients, socis i sòcies, al Grup Serra, a l'Obra Cultural Balear, al voluntariat, a les persones que feis o col·laborau a qualque programa, als tècnics i periodistes que heu passat per Ona Mediterrània i dBalears. Moltes gràcies. Infinites gràcies.

 • I no podem acabar sense esmentar uns altres imprescindibles. Avui, 13 de setembre, és l'aniversari de la companya Anna Gabriel. Els darrers 20 anys, tal dia com avui, l'he felicitat en persona o per telèfon, cosa que enguany no podré fer a causa de la situació injusta que viu. Permeteu-me que ho faci des d'aquí: molts d'anys Anna!

  Desitjam que ella, i el nostre col·laborador Valtònyc i la resta d'exiliats forçosos i els presos polítics, puguin ben aviat gaudir de la llibertat que mereixen. La Llibertat és, precisament, el leitmotiv de la nostra campanya: cinc anys defensant la Llibertat!

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Feliu, fa 11 mesos

També volem TV3, Esport3, Catalunya Informació i iCat.

Valoración:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris