cielo claro
  • Màx: 29°
  • Mín: 29°
28°

Sororitat amb les dones argentines

Dimecres 8 d’agost es vivia a l’Argentina un debat històric, al Senat. S’havia de votar la llei d’interrupció voluntària de l’embaràs, fins a 14 setmanes. Una segona passa legislativa després que l’altra cambra votés a favor, amb pocs vots de diferència, quatre només. Aquesta segona votació va sortir que No, que manté la il·legalitat de l’avortament, quan segons xifres publicades fins a 50.000 dones avorten de manera clandestina cada any. Sembla mentida, ara, a l’any 18 del segle, que es mantinguin aquestes situacions a un país com Argentina.

La sororitat és la solidaritat entre dones i així es va demostrar aquí, a Ciutat, el mateix dimecres 8 a les escales de la Seu, com veis a la foto que acompanya aquestes paraules. Es veuen dones del Col·lectiu Dones de Llevant, amb n’Antònia Matamalas, amb els cabells de color lila, i darrere ella, la Directora de l’Institut Balear de la Dona, na Rosa Cursach, formant part del grup de dones feministes que mostraven la seva sororitat amb les dones argentines, i d’arreu del món que viuen aquestes situacions injustes.

Sororitat un terme que usen les feministes per més èmfasi al de germanor, sinònims tots dos. Sororitat no sonoritat com va confondre una diputada de Ciudadanos en seu parlamentària. No cal dir res més, les seves paraules i les seves confusions les defineixen.

Solidaritat, sentir-te propera, entendre allò que viuen i que reivindiquen les dones quan volen decidir lliurement si han de ser mares o no. Reivindiquem el dret a decidir sobre el propi cos, una cosa tan bàsica, tan elemental, que ara, després de la votació del Senat a l’Argentina, es fa més difícil, no és reconegut com a dret fonamental, com a dret de les persones humanes.

I la solidaritat, la sororitat es manifesta també aquí, a l’altre costat de l’Atlàntic, al carrer. Ha arribat  a les feministes argentines, les xarxes socials en un món globalitzat tenen aquests avantatges, amb el canvi d’horari d’una part i l'altra del planeta, arriba la calidesa, l’entusiasme, l’escalfor de les feministes mallorquines.

Sabeu que des del 8 de març d’enguany amb l’èxit de la vaga feminista arreu de l’estat espanyol, les   coses han canviat. Des de la societat i des de les institucions, s’ha posat èmfasi en la presència de les dones a tots els àmbits, des del de representació política fins al del món empresarial, sindical, esportiu, associatiu, cultural, professional... vivim un estiu on a les festes dels pobles i ciutats apareix la campanya No és no, o altres variants, com Només sí, és sí, per empoderar les dones davant actituds masclistes, per conscienciar els joves en les relacions sexuals.

Coneixeu que davant sentències injustes de culpables de violacions hi ha hagut respostes als carrers.

La rapidesa en les convocatòries, la presència de dones joves i de totes les edats, mostra que el moviment feminista viu una força inèdita només fa uns anys. Una força que es canalitza amb campanyes diverses arreu del món, com la #Mee Too, amb valentia, amb coratge.

Valentia i coratge que necessitem per continuar la lluita diària enfront d’actituds masclistes, tan arrelades en les mentalitats de molts homes, i també de dones ho sé, que continuen pensant que les dones no poden interrompre voluntàriament un embaràs no desitjat, que les aboquen a la clandestinitat en condicions precàries, perquè no reconeixen que les dones són persones, que han de poder prendre la decisió lliure sobre el seu cos, de forma sobirana.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris