lluvia moderada
  • Màx: 19°
  • Mín: 18°
18°

L'espectacle anual a Palau

Com és habitual, el cap de l'estat Felip VI ha començat la seva estada estival a l'illa. Aquest any, no tindrà els mals de cap de l'estiu passat quan el Govern democràtic d'un estrany ens anomenat Catalunya que ves per on, resulta ser un dels dos principals motors econòmics de l'estat, havia anunciat que celebraria un referèndum on es votaria sobre la seva continuïtat a Espanya o la constitució d'una República Catalana.

Això el va obligar a estar tot l'estiu vigilant que aberracions com que una nació que forma part de l'estat, decideixi democràticament i civilitzadament sobre el seu futur, no es poguessin dur a la pràctica de cap manera. Que li parlin de democràcia i república a algú que no passa per les urnes, ni s'enfronta a debats amb altres candidats, ni a entrevistes punyents doncs home, ja s'entén que els conceptes no li resultin gaire familiars ni simpàtics. Més, atenent a la història concreta d'Espanya i els seus avantpassats.

Però s'entén molt menys, que algunes de les funcions que li encomana la constitució espanyola, algú que sempre ens han presentat com a tan ben preparat i representant de les més pures essències constitucionals, no les compleixi. Entre elles, la que fa referència a arbitrar i moderar el funcionament de les institucions. Sembla que aquest mandat, no val per a la qüestió catalana. Deu pensar que amenaçar i reprimir és  més eficaç per a la bona convivència.

Una de les tasques de cada estiu, com sabem, és la recepció a autoritats i representats, cada cop menys això si, de la societat civil. Aquest any MÉS i Podem en un exercici de dignitat i decència política, han decidit declinar la invitació. Representen gairebé una tercera part dels escons del Parlament. El president del Parlament, segona autoritat de les Illes, el del Consell i el batle de Palma, tampoc hi assistiren. No és un fet en absolut irrellevant. La presència del PI a l'event, atenent al context actual, no s'entén. Resulta innegable doncs, que alguna cosa s'està movent en la percepció de la societat illenca respecte a la monarquia.

I és que, la imatge d'autoritats escollides democràticament, convocades a Palau per algú que no ha estat votat, fent reverencies ridícules en fila, resulta cada dia més obsolet i fora de lloc. Seguint amb qüestions estètiques; perquè a l'Almudaina o a Marivent? No seria més adequat que Felip VI és desplacés per exemple al Consolat de Mar o al Parlament i allà és celebres la trobada a partir dels criteris que la presidenta d'aquestes illes estimes oportú?

Tornam a parlar, clar, de democràcia i sobirania popular. Conceptes incompatibles amb una monarquia que, com el mateix expresident Adolfo Suarez va explicar, segurament en un lapsus i durant una entrevista amb Victoria Prego, mentre es tapava el micròfon, com va introduir a Joan Carles I dins la Llei per a la Reforma Política per evitar el referèndum sobre monarquia o república. Les enquestes els deien que perdien. Davant aquesta realitat, va optar per fer de l'esmentada llei un pack que inclogués la família Borbó. I d'aquí, venen els patètics espectacles de cada estiu que als illencs ens toca aguantar i, òbviament, pagar.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris