cielo claro
  • Màx: 15°
  • Mín: 15°
16°

Perquè necessitam la monarquia?

07-08-2018

En aquests dies calorosos del principi de l’agost, hem vist que la família reial espanyola s’ha passejat pels nostres carrers, ha anat al mercat de l’Olivar, ha rebut les autoritats i ha fet la «tradicional recepció» al Palau de l’Almudaina.

Trobada amb la «societat» mallorquina, li diuen les cròniques de les publicacions, amb fotos a balquena, comentaris dels vestits, de les sabates, dels somriures... Enguany ha estat diferent. No hi han assistit moltes persones representants d’una part d’aquesta societat: els partits polítics MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca ho han explicat als seus comunicats. PODEMOS no hi ha assistit. Entitats cíviques com l’Obra Cultural Balear, el GOB, o Unió de Pagesos també han declinat la convidada, per cert l’OCB ho havia fet altres anys. I el Lobby de Dones, per exemple, o Ben Amics, que altres anys hi havien anat, enguany tampoc hi eren, coincidint amb les raons de conviccions republicanes i sobretot democràtiques i de defensa dels drets humans. De l’any passat a aquest hi ha hagut un canvi: el rei Felip VIè va fer un discurs, el 3 d’octubre, dos dies després de la repressió a la ciutadania catalana que va anar a votar el referèndum, sense tenir unes paraules pels ferits i contusionats, sense mostrar un mínim de sensibilitat, només repetint allò que el Presidente del Gobierno Sr. Rajoy li dictava.

Si el rei no governa, només és el Cap d’Estat, perquè necessitava enfrontar-se i prendre partit en el procés català? La pretesa «neutralitat» se n’ha anat en orris. Ja teníem algunes mostres amb el seu pare, quan va mostrar-se maleducat davant un Cap d’Estat sud-americà.

Aquell discurs, del 3 d’octubre, va fer més per la causa republicana que anys i anys de mostrar la bandera oficial de la II república als mítings polítics. Com el serial de les gravacions de la Sra.Corinna respecte a la fortuna acumulada per son pare a base de comissions...i no en parlem d’altres «perles» d’aquesta família.

No oblidem que en el moment de la transició, de la dictadura franquista a la democràcia el paper de la monarquia era de contenció, que obligaren a acceptar als republicans i demòcrates que havien lluitat en la clandestinitat, en nom de la por al renou dels militars més franquistes que dominaven l’exèrcit. Després recordeu, el 1981, en Tejero...

La realitat d’avui és molt diferent. Ja no recordarem el cunyat del rei a una presó de dones, tot sol. Ni els escàndols del pare amb la caça d’elefants o amb les diverses i nombroses amigues conegudes. Ni la sorprenent fortuna acumulada en aquests anys, quan la seva família era coneguda com els parents pobres de les altres monarquies europees a mitjans de segle passat... Recordeu el cartell que mostrava en David Minoves, a la manifestació del mes d’agost del 2017 Felipe, qui vol la pau no trafica amb armes? com veis a la foto de na Teresa Vallverdú.

Avui tenim un rei que ha mostrat que no és neutral, en un problema territorial que ha trastocat la inalterable «unidad de la patria». Avui tenim nou persones empresonades, amb qualificació de «preventiva»-no complint condemna com el cunyat-, per haver defensat les seves idees, el seu projecte polític, en un estat democràtic... Tenim un raper mallorquí en Valtonyc, a l’exili, com tants altres atemptats a la llibertat d’expressió, els titellaires...

El mes de desembre d’enguany farà 40 anys de l’aprovació de la Constitució, totalment esgotada, es miri com es miri. Penseu que va sorgir d’un moment històric que va deixar algunes assignatures pendents com a conseqüència de la correlació de forces existent i sobretot que la majoria de la ciutadania d’avui no l’han votada.

Una d’elles i probablement la més important és el dret a decidir per part de la ciutadania el model d’estat, així com la pertinença de tots a un mateix estat.

Ja no hi ha excuses, no hi ha cap raó per no donar la veu al poble, en el moment que estem vivint, ja és ben hora que sigui la ciutadania, els pobles, que triïn la forma d’estat que volen, democràticament, monarquia o república.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per manoletin, fa 9 mesos

Para nada... aunque la verdad es que también hay más cosas que no necesitamos para nada.

Valoración:1menosmas
Per Geovani, fa 10 mesos

Pq a Espanha precisa de uma república?
República não serve para nada, se com a monarquia os políticos espanhóis já roubam imagina sem a monarquia sem um chefe de estado olhando para o povo para isso serve a monarquia para o rei olhar para o seu povo, Felipe e Letícia terem sido grandes reis para a Espanha viva Felipe o rei da Espanha abaixo a república.

Valoración:-4menosmas
Per ¿, fa 10 mesos

¿Y para qué necesitamos la Generalitat?. ¿Y para qué necesitamos el "Baleares". Etc. etc. etc. etc.

Valoración:-4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris