cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 23°
24°

'En mallorquí, sí; en català, no'

Si a l'article anterior, semblava que l'havia salvat de la mediocritat, no havia estat la meva intenció, ja que allà on parlava de llegir i comentar textos periodístics, havia tengut la intenció d'afegir-hi, i d'escriure; em va estranyar, per tant, el comentarista que no crec que sigui, però que se sol firmar, entre d'altres, com a Guiem, es veu que li agraden els textos mediocres, ja que braveja de llegir aquests, encara que moltes vegades, els seus comentaris demostren que o no sap llegir o no els llegeix. Els seus comentaris, per tant, són fruit de tota una altra problemàtica, que intuesc. Per tant, continuu amb el text mediocre, encara que m'agradaria que no ho fos.

Aquesta setmana, que ha fet tanta calor, he posat esment a la recepció dels reis a la població civil i militar de les Illes Balears, que es va celebrar divendres a l'Almudaina. Es veu que l'Assemblea Sobiranista de Mallorca havia convocat una trobada per reivindicar la llibertat dels presos polítics, Marivent per al museu Saridakis i entre el seus crits, reivindicaven una terra totalment lliure. Ja podeu jutjar quin era el seu comportament, que vos pot agradar o no, però que actuaven de manera totalment pacífica.

Com que es veu que els Països Catalans actuen de manera incontrolada, com a mínim en el subconscient, es veu que a la Societat Civil Catalana, li ha sorgit la corresponent Societat Civil Valenciana i ara també la Societat Civil Balear. Doncs aquesta havia convocat també una concentració de suport a ses majestats i a la tropa de súbdits que acudiria a fer la capada. Els crits que sortien d'aquest grup eren els de ¡Viva el rey! i ¡Viva España! Es veu que Espanya és consubstacial al rei. Segons aquest grup, ser espanyol significa ser monàrquic,  i l'estat Espanya no existiria sense rei. El grup prorei entonava la consigna de 'Puigdemont a prisión', mentre que el grup prorepública entonava el de 'som gent de pau, volem votar'. Llavors els monàrquics també cridaven que eren mallorquins, que no eren catalans. Ja se sap, ser mallorquí significa esser espanyol i esser català significa estar en el punt de mira dels jutges espanyols, que et poden enviar a la presó en qualsevol moment. Aquests de la societat civil, abans de néixer ja no s'enrecordaven de l'existència dels menorquins, ni de la dels eivissencs, ni la dels formenterencs, feien de Societat Civil Mallorquina.

En un moment de la connexió d'IB3 amb el  palau de l'Almudaina, mentre es comentava l'arribada dels reis i de la reina emèrita, se sentia com a música de fons, un crits desesperats que deien: 'en mallorquí, sí; en català, no'; i així s'anava repetint una i altra vegada sota aquesta expressió el desig que desaparegui la paraula català i que només quedi la paraula mallorquí, el que volen es que desaparegui la llengua catalana, la nostra llengua, ja que ells només usen l'espanyol; però també se sentia una altra música de fons i era la de la balenguera filant; un grup intentant atemorir els treballadors de la televisió i l'altre, preocupant-se d'existir. Ja podeu pensar i creure quins eren els elements de cada grup.

Els crits defensant el mallorquí enfront del català, em varen fer recordar que els 40 anys de Llei de Normalització Lingüística no han servit per gaire cosa, demostren que la tasca de l'escola, en aquest aspecte, ha fracassat, que no és vera això dels adoctrinaments que tant agrada tenir en els seus argumentaris als polítics i polítiques del PP i dels 'Ce essa'. I pensava també que ja dedicaria pocs esforços a voler explicar-los per què no tenen raó, que més preferia pensar que s'intenta que les persones aprenguin a través del cervell i que no es pot ensenyar qui pensa amb les vísceres. I que a mi, ja no em preocuparia més de fer aquesta tasca, si no era a gent completament desconeguda i recén arribada, ja que em sentia com Sísif, pujant la pedra indefinidament a la muntanya per després deixar-la caure per sempre. Jo aquesta tasca no estic disposat a continuar fent-la. Encara que ningú no em podrà privar de cridar: 'en mallorquí, sí, i en català també'.  

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per escardapenyes, fa 10 mesos

@ Mallorquino, ha ha i ha.
A Mallorca deim escriurer-lo, tú me dius escriure-ho.
Lo correcta segons un filòleg és escriure'l.......de res.
Salut i república Països Catalans.

Valoración:2menosmas
Per escardapenyes, fa 10 mesos

Mallorquino1? El teu mal-nom me fa entrar en sospitas, volías dir Mallorqui-no?
Defensant el catalá, sé que defens el mallorquí, perque sempre ha estat el baluart que l'estat espanyol i els castellans mai han pogut tombar, aquí entre Koserras i forasters aniríam magres, si no fos per el suport del catalá (la nostra llengua).
Jo xerr més mallorquí tot sol, que tots aquests que cridaven mallorquín sí catalán no.
Jo no tenc sintaxi del catalá, i amb els vicis del mallorquí faig faltes, i als 70 anys me fa mandre anar a escola, peró els meus anys me donen coneixament del mallorquí que tú no tendrás mai, pot ser no sabis la diferència entre un racó i un cornaló, o cuantas gavellas fan una garba, i si te xerr de "cavaeons", o de tersas, de quintás, una rrova, saps que és una grossa de grampons ?
Salut i República dels Països Catalans.

Valoración:3menosmas
Per Jaume, fa 10 mesos

Jo parlo 18 idiomas mallorquí menorquí ibissenc catalá valencia rosellonés Andorra etc etc

Valoración:2menosmas
Per Mallorquin012, fa 10 mesos

Escardapeny, per defensar tant el català, hauries d'aprendre a escriure-ho.

Valoración:-6menosmas
Per escardapenyes, fa 10 mesos

Guiem a mí no importe corregir-me perque no tenc remei, i ja ho he dit moltes vegades, som autodidacte,i per aixó escric per anar millorant i no me molesta sí me corregexen.
Pens que un és nacional (naesi-unàl) d'allá on se sent, i jo me sent mallorquí i catalá, ni madrileny ni espanyol , aixó ho deix per en Kosserra, i no me vengueu amb el DNI que li falta la M, DNIM-o DNIB, per aixó tenim le mar enmig, les Balears son un altre terra, un altre llengua, un altre manera de ser, a Espanya li puc tenir cert apreçi peró no me motiva com els Paisos Catalans, pot ser un error peró m'hen fot.D'al-lot als Guiem els hi deïem,- Guiem prem xupa a se pipe i no s'encen.
Salut i República, que falta ens fa, per canviar el DNI.

Valoración:0menosmas
Per "Castella mos roba", fa 10 mesos

El concepte nació no el tens clar.
Els mots francès, castellà, alemany, britànic, suís, nordamericà se refereixen a l'estat, no
representen la nació, o sigui que representen la ciutadania.

Són nacionals els mallorquins, els menorquins, els eivissencs, els murcians, els bascos, els manyos, els baturros, etc.
Si no hi ha Mallorca, no hi haurà mallorquins.

Ja se sap, esser mallorquí significa esser espanyol i esser català significa esser espanyol i estar an el punt de mira dels jutges castellans, que te poden enviar a la presó a qualsevol moment.

Valoración:-3menosmas
Per Guiem, fa 10 mesos

Matia
Esper que corretgesquis n' Esperdenya com ho has fet amb jo

Valoración:-6menosmas
Per Guiem, fa 10 mesos

Esperdenya
Me referesc en aquest diari no a altres
Jo s'ultima hora no la llegesc , es un tebeo
Ido si
An es meu poble an es dallons li deim collons

Valoración:-6menosmas
Per escardapenyes, fa 10 mesos

Guiem, aixó que dius és mentida, Joan Lladonet publica el mateix article al Directa . cat, i jo el vaig defensar de tots aquests mitjas tintas, si fas vía encara veuras els comentaris i podrás reflexionar, si n'ets capaç, perque aquí m'arrib a cansar, de llegir els mateixos dois, i me relax amb el Diari.es, Públic, Ara.cat, Vilaweb, i el directe.cat, i de tan en tan una ullada a "Ultima hora,"on els mallorquins com tú, fan tots els comentaris en castellá, i besti-ases no ne vistes tantes mai,(curiós un diari escrit el 97% en castellá, i el Diario de M. és un poc més serio, peróóó se li vou se potete. Qué hi ferem jo repect la teva expressió escrita, peró aixó del "mallorquí sí", ja no s'aferra ni amb _aigo-cuita- sobre-tot, si dones arguments tan magres com els que empleen es forasters.Supós que que en Felip VI com va fer "le cinqué", protegirá el mallorquí.?? o no??
Salut i República, que falta mos fá.

Valoración:4menosmas
Per Guiem, fa 10 mesos

Gracies Matia per sa lliçó
Fins sa proxima

Valoración:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris