algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
13°

Serveix signar demandes per les xarxes?

M’ho deman molt sovint, quan m'omplen el correu d’avisos per signar a favor d’una organització o altra no governamental. Sé cert que us ho demaneu moltes vegades. Moltes a favor del medi ambient, amb ONGs conegudes, altres a favor d’alliberar una persona presa, a qualsevol país arreu del món.

M’ho deman i moltes vegades dubt, a pesar que no costa gens, no et demanen que ingressis un ajut, ni que facis res més que signar i enviar. Avui he comprovat que sí que serveix la meva signatura, en llegir la notícia de l’alliberament d’una presa, na Teresa Vásquez, que ha passat 10 anys complint condemna, per un avortament espontani, en una presó del Salvador. Ha passat per Barcelona i ha contat la seva experiència, la seva lluita. Amnistia Internacional havia aconseguit 250.000 signatures per exigir la seva llibertat i l’ONU pressionava perquè revisessin els casos de les dones castigades amb condemnes llargues, tot això a finals del 2017.

Segurament la meva va ser una de les 250.000 signatures presentades, record que es va parlar molt d’aquest cas, fa deu anys, com altres casos d’empresonament de dones per haver avortat a països com El Salvador, o altres de Llatinoamèrica. Si voleu conèixer la notícia completa, aneu a l'Ara balears de diumenge. Una història d’injustícia cap a les dones, cap a les mares que perden els seus nadons de manera involuntària, però que les lleis masclistes no volen escoltar-les, no volen saber res. Perquè són dones pobres, en un país pobre, on les dones riques sí que poden avortar anant a Miami...

Com el cas de na Teresa sabem que n’hi ha moltes. A Amèrica i a altres continents. Dones que pateixen la injustícia, els abusos, pel fet de ser dones pobres, en països empobrits, amb governs i poders judicials cecs, insensibles, masclistes.

El feminisme és un moviment alliberador, que vol transformar la societat, no canviar-la, no reformar-la. Transformar significa capgirar. El feminisme en la seva pluralitat s’ha fet més present que mai en l’anomenada «agenda política» després de les mobilitzacions del 8 de març. I no només en el món de la política, també en el món social, sindical, associatiu, esportiu, creatiu, artístic, mediàtic... Les dones hi han de ser i hi són.

Les lluites per la igualtat real de dones i homes, de persones amb els seus drets i deures, es fan presents arreu del món. Tenen expressions diverses, segons el lloc, no és el mateix lluitar a Àfrica que a Amèrica o Europa, és cert. Allò que sí que ens iguala, ens fa sentir germanes, amigues solidàries amb totes elles és l’objectiu, capgirar el món, transformar la societat patriarcal, masclista, en una societat igualitària, on les dones siguin considerades persones, independentment del seu físic, del seu cos, persones amb els mateixos drets, amb les mateixes obligacions com a éssers socials que som totes.

No totes les dones són feministes, ho sabem, n’hi ha moltes que ho diuen orgullosament. Altres sí que ho som, conscients que el feminisme és la ideologia més alliberadora, més revolucionària, que impregna la manera de veure el món. Perquè som conscients que al segle XXI no hi haurà revolucions, canvis transformadors, si no hi són la meitat de la població. Tenim molts d’exemples, en la lluita del poble kurd, o en les lluites pels drets de ciutadania de tantes dones a Amèrica, a Àfrica, a Àsia, i també aquí a la vella Europa.

Sí que serveixen les signatures per alliberar persones, per fer arribar la veu de la ciutadania que vol capgirar la realitat. Pensau-hi quan rebreu una petició. No costa gens, un gest que pot ser útil.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per elventdelnord, fa mes de 2 anys

a l'estat francès si que serveix, moltes iniciatives, s'han aprovat gràcies a la recollida de signatures, i alguns projectes s'han aturat. Per exemple, gràcies a la recollida de signatures, el president Hollande va perdonar la pena a una dona maltractada que els jutges havien condemnat a 20 anys, per matar al seu marit. primer el va reduïr la pena, però com els jutges no ho volien aplicar i gràcies a la campanya , finalment la va perdonar, i va sortir lliure.

Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris