algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:
15°

Dues dones assassinades, el mateix dia i una més...

Divendres sis de juliol, dues dones moriren en mans de les seves parelles. Una a Madrid, quaranta-set anys, de nom M.J.A.A. estrangulada fins a la mort, al barri de Tetuán. Els diaris ens conten com va morir i les relacions de parella que mantenia amb l’assassí. La víctima que fa el número 18 de les estadístiques oficials d’enguany. L’altra, la número 19, a La Falguera, Astúries, de vuitanta-vuit anys, na Maria Isabel, patia la malaltia d’Alzheimer, el seu espòs després se suïcidà.  El dissabte 7 una més, a Lepe Huelva, tenia vint-i-quatre anys, i dos fills. Segons les webs feministes serien 25 les dones mortes, fins ara, afegint una nina.

Fa unes setmanes que ha començat l’estiu, ho comentava en un article recent, allò que no vaig esmentar és que també amb l’estació de les vacances, del bon temps, també hi sol haver major violència, més agressions sexuals... basta recordar que la violació de La manada fou enmig de les festes de Sant Fermí.

Aquests dies ha vingut a Ciutat na Irantzu Varela, convidada per Joves amb Empenta, omplint l’espai de S’Escorxador de gent, majoria dones, que l’escoltaren. No hi vaig poder anar en coincidir-me amb la cloenda del curs de les Fundacions Darder Mascaró, però us recoman la crònica que aquest mateix diari ha publicat, de la seva intervenció, o les entrevistes publicades a altres mitjans, us recoman especialment la de Jornada de na Neus Tur.

No ens deixen oblidar les violències masclistes, no ens permeten el silenci. Hi són presents, ja ho veieu, dues dones en un mateix dia, assassinades. El sendemà, una jove perd la vida. No deixem de denunciar-ho, no deixem de tenir-ho present, les violències contra les dones pel fet de ser-ho, en mans d’aquells que deien que les estimaven continua sent un dels problemes més greus que tenim com a societat.

El govern de l’Estat ha fet una aposta clara per la igualtat. La Vicepresidenta és responsable del Ministerio, ha nomenat com a Secretària d’Estat na Soledad Murillo, experta reconeguda que impulsà la llei estatal, en temps del govern socialista de Rodríguez Zapatero. Tant de bo encertin en la persona encarregada de la Delegació contra la Violència, i sobretot, duguin a terme les accions previstes en el Pacte d’Estat que el Sr. Rajoy va signar el novembre passat, però s’encarregà immediatament de retallar en els pressupostos.

És important tenir recursos públics a l’abast per poder atendre les dones víctimes, també invertir en la prevenció als àmbits educatius, socials. És imprescindible fer campanyes públiques per denunciar el masclisme establert en tantes mentalitats. Cal de manera immediata oferir formació en igualtat, en prevenció de la violència, als professionals del món de la judicatura, de les forces policials, dels serveis que atenen i han d’escoltar les dones víctimes. És indispensable organitzar taules de coordinació en tots els àmbits, municipals, insulars, autonòmics... És essencial, finalment, fer accions polítiques que demostrin amb fets que la lluita contra les violències masclistes és una prioritat d’Estat.

Acabem amb la por de les dones a sortir els vespres, com denunciava na Irantzu Varela. Posem fi d’una vegada a les relacions basades en la submissió, en el domini d’un sobre l’altra. Acabem amb la concepció que la gelosia és sinònim de «més amor». Expliquem que el sexe ben entès entre dues o més persones, és aquell pactat, negociat i sobretot desitjat com explicava na Irantzu.

En una paraula, no deixem d’insistir, de parlar-ne, de tallar amb qualsevol actitud masclista, tinguem present el sofriment de tantes dones que encara no han fet la passa de rompre amb la por, amb la baixa autoestima, amb l’obediència, la submissió a la seva parella, en nom de l’amor.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris