nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 14°
16°

El 'Sí al turisme integrador' d’Habtur

La campanya a favor d'un, diuen, 'turisme integrador', que ha engegat la patronal-lobby Habtur, juntament amb les organitzacions empresarials Pimem, Afedeco, Pimeco, i Restauració Mallorca, és de les iniciatives pseudo empresarials més barroeres que s'han vist per aquestes contrades.

No s'estan de parlar de 'Balears per a tots' per referir-se al negoci que suposa el lloguer turístic. Des de temps immemorials - almenys des que el capitalisme és capitalisme- hem hagut d'aguantar que els màxims defensors d'aquest sistema econòmic -fins i tot del que incorpora grans dosis de darwinisme social- argumentin que aquest capitalisme ofereix a tots els beneficis que en, posem per cas, l'època de Marx només tenien els burgesos, la classe mitjana assentada que posseïa capital i tenia una situació raonable de seguretat socioeconòmica, i gaudia de llibertat material durant la seva vida. Per tant, la demagògia d'Habtur i els seus mariatxis és molt, però que molt, antiga. No hi ha hagut a la història –ni hi ha encara ara- res més fals que un grup que defensa interessos de part, i que alhora diu que ho fa en benefici de tothom. Ras i curt: Aquest 'Balears per a tots' no m’inclou, tampoc ho fa amb la meva gent. Encara hi ha classes socials!

Però, com les mentides tenen les cames molt curtes, els promotors de la campanya que comentem –que, no s'oblidi, va dirigida a criticar les laxes, insuficients i poroses regulacions administratives del lloguer turístic- no triguen a reconèixer que, segons els seus càlculs (una pregunta pertinent seria com han fet els contes), la normativa "fa pràcticament impossible" que unes "20.000 famílies" puguin seguir llogant les seves cases i segones residències a turistes, la qual cosa suposa cent milions de pèrdues". Vet aquí el leitmotiv descodificat de la campanya. El "Balears per a tots" esdevé en "Balears per a uns pocs".

Tanmateix, allò que em sembla més barroer és l'exhibició sense complexos de sociodarwinisme d'aquesta gent. La (re)turistització illenca, amb el fet de ploure sobre mullat de l'eclosió del lloguer turístic, ha configurat un nou hàbitat de conflictiva convivència social. A la polièdrica problemàtica del "tot turisme", concentrat en zones turístiques, se li ha afegit, almenys, una brutal trilogia descohesionadora: 1) De la despesa en habitatge per fer realitat el dret a un habitatge digne, s'ha passat a la inversió especulativa en habitatge, i el seu ús turístic s’ha convertit en factor principal de revalorització (Atenció a la bombolla que s'està formant). 2) L'angoixant necessitat de no perdre l'habitatge es presenta com una virtut del sistema de mercantilització d'aquesta (La precarietat vital davant un possible desnonament, que obliga a llogar turísticament l'habitatge habitual s'associa a un esplendorós "repartiment de riquesa"). 3) Una de les característiques d'aquesta (re)turistització és que la retallada de les cues de l'atur és directament proporcional a l'allargament de les de Càritas i d'altres entitats que cada dia atenen a un nombre creixent de treballadors i treballadores pobres. Per tant, 'Sí al turisme integrador'? Au, va!

Com això de 'les Balears per tots', i de 'Si al turisme integrador' no cola, em qued amb allò de 'Més turisme, menys veïnes. Aturem la gentrificació dels barris', i amb una molt encertada piulada de la setmana passada que deia: "Hi ha unes treballadores que treballin en pitjors condicionis que les kellys. Les kellys del lloguer vacacional, de les que ningú parla, però s'han multiplicat".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Josep, fa dervers d'un any

Has fet un article que girava entorn a 20.000 families (dades dites per habtur) i, entenent que puguis qüestionar fonts, ho has titllat de pocs. Crec que has de reconeixer l'error, independentment de que qüestionis les fonts, perque de ser cert, 20.000 families no son poques, ans el contrari. I a més, tu Rafel que ets una persona intel·ligent, sabras distingir que aquests 20.000 participen d'una activitat directa, per la qual tota l'activitat complementaria que se'n beneficia fa que aquesta xifra (de ser certa) sigui molt mes important del que esmentes a l'article. Com a minim es mereix un respecte.
Per acabar, aquestes xifres es corroboren als estudis de les zonificacions del Consell. Crec que estaria be que ho contrastessis. No es mal de trobar.


Una salutacio i anims per coneixer un sector mes complexe del que semble que es mereix fugir de discursos facils, ja que un debat serio sera bo per tots.

Valoración:9menosmas
Per Rafael Borràs, fa dervers d'un any

No acostum a polemitzar amb els comentaris que es fan envers els meus articles, entre altres coses, perquè, per falta de temps, em passen desapercebuts. En aquesta ocasió una amiga m'avisa que algú (en Pere) em tracta de contradictori i, em demana que ho aclareixi.
Només tres comentaris: 1.- Lo de les 20.000 famílies no ho dic jo. Ho diuen els promotors de la campanya. Jo el que si dic és que "una pregunta pertinent seria com han fet els contes ." Els demagogs solen donar xifres sense citar les fonts... 2.- Els 4 membres per família és una exageració interessada. Les xifres oficials (2017) de l'INE parlen de 2,56 persones per llar. Evidentment això de famílies és molt aleatori. Inclouen els fills emancipats, i altres familiars? 3.- Jo em neg a donar per bona una xifra de 20.000 "famílies" que han estat llogant pisos turístics il·legalment. L'economia subterrània de Balears és molt elevada, però no tant!

Valoración:-8menosmas
Per Pep, fa dervers d'un any

Turisme integrador de què! Pretendre treure beneficis turistitzant els barris es d'una irresponsabilitat enorme. El turisme és una industria que no es pot menjar tot. El llorguer turístic s'ha demostrat incompatible amb la vida residencial. part, la turistització de tot el territori, per la desmesura d'hotels, aparthotels i reocnversió de llocs rurals en espais turístics a acabat convertint les illes en territori cremat, saturat. Els beneficis no justifiquen la mercantilització de l'habitatge i els espais diversos, que per cert, mantenim entre tots. Inclòs els que no poden trobar un lloc a on viure.

Valoración:-6menosmas
Per unaperaqui, fa dervers d'un any

Exacte! Tal com diuen els comentaris! És el nou model de turisme, democratitzat i de qualitat, el viatger desestacionalitzat, interessat en les nostres peculiaritats, la nostra identitat, cultura, gastronomia, vins... i van i el volen ofegar! Enlloc de trobar vies de consens i gestionar la realitat, idò no, a "prohibir" qual règim totalitari (es veu que està de moda això de minvar les llibertats dels ciutadans). I a qui prohibeixen? Als petits. I qui es beneficia? Els del turisme de sempre, de "pulsereta", de baixa qualitat, del que no gasta a les nostres illes ni li importa un prebe qui som, la nostra identitat ni la nostra gastronomia.

Valoración:11menosmas
Per doblementperjudicats, fa dervers d'un any

Tenim un comerç de temporada. Enguany, de moment, no hem fet ni per pagar els empleats. Sols veuen gent amb pulsereta. El turisme que l'any passat venia a pisos, parelles d'una certa edat, no ha vengut. Els propietaris dels pisos tampoc, perquè no tenen els doblers per gastar.
Sr Borràs i companyia. Perquè ens volen tant de mal? Perquè no han fet un lobby com el que tenen muntat contra els que sols ens deixen fems, els de la pulsereta?
Saben vostès que com més surt als mitjans de comunicació que s'espera una gentada immensa, el turisme bo, el que volem, s'allunya perquè no vol aglomeracions i ve més i més gent de pulsereta i més i més aglomeracions?

Valoración:9menosmas
Per Biel, fa dervers d'un any

També en desacord perquè:
1- Descalificant als altres, perds la raó que puguis tenir: «pseudo empresarials, barroeres, mariachis».
2- «Balears per a tots» es un lema no excloent, integrador. Vol dir ser obert de mires i no demonitzar negocis innovadors que, en aquest cas, han democratitzat el turisme. S’ha de mirar que causi el minim o cap perjudici als altres, i cercar consens per estar be el maxim possible. Pero no es pot demonitzar els altres per un tipus de negoci, per com canten, escriuen, pensen, etc.
3- Tots miram pel nostre interes, començant per tu amb aquest article on prioritzes la teva opinió i gust pel teu model de societat. Pero hem de respectar la opinió i model dels altres, però això estem en democracia. Cercar solucions per a tots i votar. Enguany s’hauran perdut molts doblers a les illes amb la prohibició dels pisos vacacionals, i hi perdrà molta gent: els dels pisos, els restaurants i petit comerços on compraven el turistes (molt diferents als tot inclòs), i de retruc... els propietaris no podran gastar els doblers que no han guanyat i no podran comprar coses; tornen a perdre altres comerços i industries de les illes. L’aigua l’han de recollir quan plou...., quan vingui sequera ja veurem el resultat d’aquestes idees de prohibir activitats econòmiques.

Valoración:8menosmas
Per Pere, fa dervers d'un any

Es contradiu a vostè mateix quan diu que 20.000 famílies són uns pocs. A 4 membres per família són 80.000 ciutadans directament beneficiats als que s'hi ha de sumar el petit comerç, restauradors...

Valoración:8menosmas
Per Pere, fa dervers d'un any

Tu mateix et contradius. 20.000 famílies són uns pocs? A 4 membres de mitjana per família són 80.000 ciutadans de les Balears fotus. I ho trobes poc? I si sumam els comerços i restauradors afectats per la política del Govern altres tants.

Tot això són uns pocs?

Valoración:9menosmas
Per Xesc, fa dervers d'un any

....nomes faltava lo de ses kellys des lloguer vacacional. Sa meva dona es feliç desde que ha passat del sector hoteler al de vivenda turistica. Fa la meitat d'hores i cobra el mateix, a vegades més. Ha passat de tenir una governanta i un director amenaçant cada dia amb treure gent a nes carrer a tractar amb gent amable i agraïda per sa seva feina.
Seguiu negant evidencies... seguiu. Era millor sa Palma des centre historic plena de yonkis y amb olor a orina que sa que hi ha ara?

Valoración:13menosmas
Per unaperaqui, fa dervers d'un any

Me sap greu, però no estic d'acord: hem de poder llogar ca nostra a qui ens doni la gana i n'hem de poder treure benefici.

Altra cosa seria regular quanta terra nostra es pot o no vendre a l'estranger, com fan altres països, cosa que automàticament faria que els preus de venda no fossin tan desorbitats i regularia, de retruc, tota la situació. No venguem la terra a fora, que si ho feim ja no serà nostra.

Valoración:12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris