algo de nubes
  • Màx: 28°
  • Mín: 25°
30°

Tercera trobada de Fundacions sobiranistes

05-06-2018

Els proppassats 25 i 26 de maig s’ha celebrat a Bilbao la tercera trobada de Fundacions sobiranistes. Hi assistiren d'Euskadi: Iratzar Fundazioa, Alkartasuna Fundazioa, Alternativa Fundazioa, Iper Hegoa Fundazioa, Manu Robles Arangiz Fundazioa, per Galícia: Galiza sempre i Obradoiro de Ideas, per Catalunya: Fundació Josep Irla, el Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i Nacionals (CIEMEN) i per les Illes Balears Fundacions Darder-Mascaró i pel País Valencià Fundació Nexe.

La primera trobada fa dos anys es féu a Barcelona, a proposta del CIEMEN, les Fundacions Darder-Mascaró i Iratzar Fundazioa, on es constatà la necessitat de coordinació entre les fundacions sobiranistes d’arreu dels diversos territoris que conformen l’estat espanyol.

La segona, el juny del 2017 a més de repassar la situació a cada un dels llocs, va fer una visita al Parlament català presidit per Carme Forcadell, avui empresonada a Madrid. En aquesta trobada s’analitzaren diverses ponències, la primera:  Una perspectiva feminista per a la construcció nacional a càrrec de Jule Goikoetxea, filòsofa de la EHU-UPV, Tània Verge, professora de Ciència Política de la Universitat Pompeu Fabra UPV i activista de Feministes per la Indepència, Maria Rodó, activista de Gatamaula i investigadora en Ciències Socials,i Rosa Cursach, filòsofa, teòloga, de Creients i Feministes i actual Directora de l’Institut Balear de la Dona. En una segona: La renovació discursiva del sobiranisme avui, amb Toni Rico, historiador, Xose Manuel Carril, jurista i professor de la Universitat d’ A Coruña, Mario Zubiaga politòleg i Amadeu Mezquida també politòleg. La tercera: Extrema dreta i autoritarisme. Una amenaça a combatre des de l’esquerra sobirantista, amb Helena Castellà politòloga i Jordi Sebastià, periodista i exeurodiputat.

En aquesta tercera a Bilbao, s’ha decidit donar continuïtat i consolidar aquest espai de reflexió i cooperació entre les diverses fundacions. S’ha avançat en el nomenament d’un secretariat tècnic format per les Fundacions Darder-Mascaró, Iratzar Fundazioa i el CIEMEN, obert a més incorporacions.

Igualment s’ha acordat realitzar actes amb motiu del 40è aniversari de la Constitució espanyola, amb una lectura crítica d’aquesta, durant la pròxima tardor. S’ha vist la possibilitat d’intercanvi i cooperació en la formació política que realitzen les fundacions.

Així mateix s’ha acordat una pròxima trobada pel desembre d’enguany, a Mallorca coincidint amb la Diada del 31 de desembre, en la qual es farà una anàlisi de la crisi del règim del 78 i les alternatives a plantejar des de les esquerres sobiranistes.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris