cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
25°

Manolo Càmara i 40 anys de CCOO

22-05-2018

El divendres 18 de maig la central sindical Comissions Obreres va celebrar un acte de reconeixement a qui fou el primer Secretari General a les Illes Balears, en Manolo Càmara Fernàndez. Un acte que tancava tot l’any de celebració del 40 aniversari del meu sindicat aquí, un acte on també es va reconèixer la fidelitat i el bon fer de persones que fa 30 anys que són afiliades.

En Manolo rebé un regal, a més un vídeo amb imatges de la seva vida, des de petit, al seu poble de Castella, jovenet per Madrid, també París amb el seu fill Dani, i múltiples de la seva vida laboral, de vagues, manifestacions, i reunions, les interminables reunions sindicals.

N’Armand Pomar, periodista de Ràdio Nacional li féu una curta entrevista allà davant el públic que abarrotava el teatre sindical del carrer de Francesc de Borja Moll. El públic com us podeu imaginar ple de treballadors i treballadores de totes les edats, des dels companys d’en Manolo a les Executives i a les lluites, amics i amigues de tertúlies setmanals, fins a joves que descobriren qui era  el metal·lúrgic que vingué a Palma, des de Madrid, en els obscurs anys del franquisme, a lluitar en la clandestinitat per formar les comissions obreres als llocs de treball.

També persones que ocupen llocs institucionals com el Conseller de Treball Iago Negueruela, la Consellera d’Afers socials i cooperació Fina Santiago, el Vicepresident del Consell Jesús Jurado, i els companys d’altres centrals sindicals com UGT i STEI.i, a més d’altres com el Secretari del CES, el Director gerent de l’Entitat pública de telecomunicacions i innovació entre d’altres.

Un acte emotiu, amb paraules de sindicalistes actius com el responsable estatal d’organització, Fernando Lezcano i del Secretari actual Josep Lluís Garcia, que ens esperonejà a continuar lluitant, a defensar els drets dels treballadors i treballadores, en temps de regressió democràtica, que posa en perill la llibertat d’expressió, les llibertats, que cal insistir en la lluita perquè la democràcia entri a les empreses i es recuperi la negociació col·lectiva, tan malmesa per les successives reformes laborals.

En Manolo Càmara es mereix aquest reconeixement com es va insistir durant l’acte, per la seva trajectòria de persona que es compromet en la lluita per transformar la societat, que s’hi deixa la pell, això és, s’hi dedica en cos i ànima, amb responsabilitat, a la vegada que amb il·lusió i convenciment, i amb vehemència, una altra característica de la seva personalitat. En Manolo és fidel a la seva ideologia comunista, amb orgull de treballador que ha après dels seus mestres com en Marcelino Camacho, i tants altres.

En Manolo va ser el primer secretari general de CCOO de les Illes Balears, el meu sindicat. N’he conegut tres més, la tercera na Katiana, la primera dona en el món masculinitzat del sindicalisme. Dels quatre he après molt, han demostrat que el sindicalisme és una peça fonamental de la democràcia, han sabut respondre a les agressions als drets de les persones en el món de l’empresa, de les administracions, sigui quina sigui la branca de la producció. S’han esforçat per fer créixer la nostra central sindical, i han estat al capdavant i devora d’aquells treballadors i treballadores que havien de mostrar la força de les seves reivindicacions amb dies de vaga, amb risc de la repressió dels seus caps.

En Manolo ha estat a la vegada un mestre, ha ensenyat d’una manera activa allò que volia transmetre, amb el seu exemple el primer a l’hora de formar piquets de vaga a les matinades, el primer en la defensa dels drets dels treballadors en les meses de negociació, amb el convenciment i la coherència que et dóna el compromís en la lluita per transformar aquesta societat injusta, desigual, que promou l’individualisme en enfront del treball col·lectiu.

Un d’aquells que lluiten tota la vida, els imprescindibles, com deia el poeta.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris