cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
22°

Sant Jordi 2018: coneixement i poesia

Es diu que Dante Alighieri a la seva gran obra, la Divina Comèdia, reuneix en els tres llibres del poema narratiu tota la varietat i totes les possibilitats de l’experiència de la humanitat occidental acumulades fins al seu temps, que ja és el principi del nostre: el món clàssic de Grècia i de Roma, la mitologia, la Bíblia i l’Evangeli, l’esperit medieval i la nova societat urbana, les lluites polítiques i la ideologia del poder, el primer 'humanisme', la filosofia i la teologia.

Avui, ni que qualcú hi dedicàs tota la seva vida, podria compilar tot el coneixement humà. Ni internet ho ha aconseguit.

En l'era de la intel·ligència artificial, tot allò que sap la Humanitat és inabastable per un humà, i de moment, també resulta inassolible per a un ordinador o un robot.

El coneixement humà és tan vast i abasta tantes disciplines, que no m'atrevesc a dir que hi és completament a cap lloc.

I tanmateix, gairebé tot el coneixement, gairebé tota la veritat és als llibres. Els llibres continuen sent el suport per transportar i estotjar el coneixement de la humanitat.

I en uns moments en que, si més no al regne d'Espanya, tornen els grans enemics del coneixement com són la repressió, la violència d'Estat i la censura, els llibres tornen a jugar un paper fonamental.

En un temps en que polítics demòcrates, líders socials pacifistes i artistes diversos son tancats a la presó per motius purament polítics i que s'amenaça i atemoreix la població amb repressió extrema, els llibres continuen sent un dels millors transports de raó, arguments i coneixement.

Aquest Sant Jordi 2018, marcat per la lluita del poble català per poder decidir el seu futur lliurement i en pau, per la regressió democràtica al conjunt de l'estat espanyol i per l'existència de presos polítics i d'exiliats per raons polítiques, els llibres esdevenen el millor suport per la reflexió, el manteniment d'un relat alternatiu al que vol imposar el poder del règim borbònic i el bastiment d'alternatives.

Aprofitau aquesta Diada del llibre per recuperar clàssics de la literatura o comprar els títols d'entreteniment més atractius, però també paga la pena aprofitar-la per adquirir llibres com el de Jaume Grau 'Les clavegueres de l'estat' que ofereix una (petita) mostra del que passa a les pudentes clavegueres de l'estat espanyol. O el 'Nou homenatge a Catalunya' de Vicent Partal, on hi trobareu la primera (en vendran moltes més i amb més informació) crònica ordenada dels fets que varen dur a la proclamació de la República Catalana.

Aprofitau per aconseguir l'imprescindible 'El desarme, la via vasca' d'Iñaki Egaña' un llibre documentadíssim sobre el procés de desarmament d'ETA. Un llibre que més enllà de la propaganda dels bàndols, narra com s'ha produït aquesta fita històrica que culminara ben aviat amb l'autodissolució de l'organització armada basca.

Tres excel·lents exemples del paper que juguen avui, encara, els llibres.

I no oblideu la poesia! Celebrem que acaba de néixer una nova col·lecció '31D poesia' que ens acostarà noves veus i veus interessants, però que no tenen fàcil accés a les editorials.

Celebrem el coneixement i la poesia... Bon Sant Jordi!

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris