nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 18°
18°

8 de març: VAGA FEMINISTA

06-03-2018

Dijous 8 de març, dia internacional de les dones, enguany emmarcat en una vaga feminista. Haureu vist molts articles d’opinió arreu de la premsa escrita i digital. Fins i tot els suplements «dedicats a les dones» del cap de setmana també en fan ressò. Haureu vist com destaquen la feina de tantes dones famoses a tot el món, sigui perquè són científiques, artistes, escriptores, dirigents ecologistes, sindicals, d’organitzacions no governamentals...de tots els àmbits i espais. També algun suplement econòmic ha volgut destacar les dones empresàries,  com era d’esperar.

Un 8 de març diferent, perquè durant setmanes s’ha preparat la vaga feminista. Una vaga laboral, evidentment, però també de consum perquè les dones som grans consumidores i a nosaltres es dirigeixen els «pensadors» de la publicitat. Una vaga de cures, perquè també som nosaltres les dones les que duim el pes de l’atenció a la dependència, siguin les persones majors que viuen amb nosaltres, siguin els infants. Som les que organitzem la seva atenció, sigui directament sigui amb persones que ens ajuden. Vaga de la llar, vaga domèstica, que el dijous 8 de març escurin els adolescents de la casa, posin rentadores i planxin els companys-parella. Que pensin amb el dinar, el sopar, del sendemà.

No voldria repetir les múltiples raons que fonamenten la vaga feminista. Les trobareu als diaris digitals del moviment feminista, també al Facebook, al Twitter... Només els representants de la dreta més conservadora i rància han parlat en contra de la vaga.

Les nostres institucions, Govern de les Illes Balears, Consells, Ajuntaments, han presentat els actes commemoratius del 8 de març, han donat suport a la vaga, han decretat els serveis mínims en l’àmbit laboral. Les dones que ostenten càrrecs electes, Conselleres, Diputades, Regidores han explicat que també elles aniran a les concentracions convocades, el matí i l’horabaixa del dijous.

Haureu vist els diversos cartells del 8 de març, un amb la imatge de n’Aurora Picornell afusellada fa 31 anys, el 1937, per ser feminista, treballadora, comunista, el de l’Ajuntament de Palma. Altres,  amb dibuixos de dones valentes, unides en la lluita. Haureu rebut WhatsApps a balquena amb les diferents convocatòries culturals, taules rodones, presentacions de llibres. Aneu als webs de l’IBDona, dels Consells, dels Ajuntaments, hi trobareu moltes actes, les institucions d’esquerres promocionen la igualtat, volen commemorar amb nosaltres.

Crec que el fet de celebrar el 8 de març amb una vaga de dones ha fet que enguany sigui més present que altres anys la lluita feminista. Estem d’enhorabona les dones lluitadores, conscients de les desigualtats i les discriminacions perquè s’estén més i més la necessitat de transformar aquesta societat patriarcal que ofega la meitat de la població. I a més en el mes de març celebrem-ho amb alegria, conscients dels problemes que pateixen tantes dones,  evidentment, però a la vegada amb missatges d’esperança i coratge.

He d’acabar aquest article esmentant quatre dones que m’han ensenyat com treballar amb professionalitat, amb generositat. Són na Catalina Vic, na Puri Valiente, n’Esperança Mateu i na Marina Crespí, totes quatre treballadores de l’Obra Cultural Balear, de la qual en form part com a sòcia des de fa molts anys i que en aquests darrers quatre he estat vocal de la Junta Directiva presidida per Jaume Mateu.

Des d’aquestes pàgines donar-les les gràcies més sinceres i entusiastes per la seva feina, generosa en el temps dedicat que supera en molt l’obligat per relacions laborals. Per la professionalitat que han demostrat tant en la bona feina d’administració i comptabilitat com en la d’organització i suport a l’extensa xarxa territorial. Amb alegria, amb bon ànim, disposades sempre a donar una mà quan era necessari i exercint amb responsabilitat sense deixar mai els somriures.

Unes valentes dones, conscients de la lluita feminista i conscients de la lluita per fer presents la llengua, la cultura, la plena sobirania del nostre petit país que ens demana tots els esforços i tota la dedicació.

8 de març d’enguany amb vaga feminista, siguin quin siguin els seus resultats ja hem guanyat en la visibilitat, en l’organització, prèvies. Ja hem guanyat amb la presència als mitjans de comunicació, amb el debat, amb les argumentacions. El feminisme s’ha fet present la lluita per la vertadera igualtat també.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris